Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Telovadba, ki stopi celulit

17. 8. 2019; 04.00
Avtor: M. B.
dreamstime_xxl_27665827

foto: Dreamstime

Začnite z njo že danes, da bo do pomladi koža čvrsta, gladka ter brez jamic in podkožnih maščobnih bunk.

Celulit ima tudi nekatera imena, povezana s hrano, tako mu dostikrat pravimo pomarančna koža ali sindrom zrnatega sira. Vendar njegov nastanek ni povezan samo z nepravilno prehrano, približno 80 do 90 odstotkov žensk namreč to nadlogo podeduje, torej je genetskega izvora. Celo supermanekenke in atletinje imajo lahko celulitično kožo, saj ta ni povezana s telesno težo, pač pa predvsem s tem, kako se podkožni žepki stikajo z veznim tkivom v koži. Kljub temu pa velja, da več ko imate telesne maščobe, več celulita imate, saj so v tem primeru podkožni žepki z ujeto maščobo in odpadnimi produkti večji.

Kako se torej spopasti s pomarančami? Seveda lahko krivite svojo mamo, vendar vam to ne bo kaj dosti pomagalo. Lahko se lotite tudi stroge diete, a ta se bo končala s preveliko kožo, pod katero bo kasneje še več prostora za ponovno nalaganje celulita. Lahko kožo tudi obarvate s porjavitvenim sredstvom, ki nekoliko prikrije celulit, najboljša možnost od vsega pa je še vedno - telovadba. Ta učvrsti mišice, pokuri maščobe in s tem izboljša videz kože na problematičnih delih telesa. Zmagovita kombinacija je trening za moč in visoko intenzivni kardio trening.

Vaje za moč

Trening za moč poveča količino mišic v telesu in zmanjša prostor, kjer bi se utegnila nabirati maščoba. Poleg tega pospeši presnovo. Začnete lahko z nekaj zelo preprostimi vajami, ki jih izvajate kar doma. 

Počep z utežmi

V roke primite srednje težke uteži in se spustite v počep, kot bi sedli na stol. Ko vstanete, z bicepsi dvignite uteži najprej proti ramenom, potem pa iztegnite roke nad glavo. Vrnite se v izhodiščni položaj in ponovite še 10-krat.

Vaje za čvrstejše mišice

Ena od odličnih vrst telovadbe je joga. Z njo si izboljšate gibljivost, prekrvitev in ne nazadnje učvrstite mišice.

Gora: Stojte z nogami skupaj in rokami ob telesu. Ko vdihnete, dvignite roke in jih iztegnite čim bolj proti stropu.

Priklon naprej: Izdihnite in se v bokih prepognite, da s prsti na rokah dosežete tla. Ob tem imejte noge iztegnjene.

Dvig: Vdihnite, dvignite osrednji del telesa tako, da bo hrbtenica vzporedno s tlemi. Roke še naprej segajo proti tlom, pogled pa je usmerjen naprej.

Deska: Ko izdihnete, se ponovno z zgornjim delom telesa spustite navzdol in z rokami uprite ob tla. Če je potrebno, pokrčite kolena. Ob istem izdihu skočite z nogami nazaj v položaj diagonalne deske. Nato se spustite v polovično skleco.

Pokončni pes: Vdihnite. Dvignite glavo in prsni koš, medtem ko se še vedno opirate z rokami ob tla. Noge pa so vzporedno z njimi.

Fokus

Trening za moč celotnega telesa je pomemben za zmanjšanje celulita, dodatno pa se morate osredotočiti tudi na problematična mesta. Preizkusite naslednji sklop vaj pilatesa.

Most: Lezite na hrbet z nogami v širini bokov, kolena so rahlo pokrčena, roke pa ob telesu. Počasi dvignite boke, da naredite most. Telo naslanjajte na lopatice in stopala. V tem položaju začnite izmenično stiskati zadnjične mišice ter se dvigati in spuščati z zadnjico za centimeter gor in dol naslednjih 30 sekund. Ponavljajte toliko časa, da boste res utrujeni, približno 5 do 7 minut.
Brcanje vstran: Lezite na bok z iztegnjenimi nogami v kotu 45 stopinj pred telesom. Glava naj počiva na vaši dlani, s komolcem se upirajte ob tla. Druga roka lahko počiva na boku ali pa si z njo pomagajte za dodatno oporo telesa. Dvignite vrhnjo nogo  v višino bokov in jo v tej višini izmenično premikajte naprej in nazaj. Med gibanjem naj bosta medenica in hrbtenica pri miru. Ponovite še na drugo stran.

Kardio trening

Visoko intenzivni kardio trening je odličen za kurjenje kalorij in maščobe, poleg tega izboljša presnovo. Preizkusite se lahko v vodenem treningu, kot je denimo spining, kikboks ali različne vrste plesa. Kaj pa doma? Omislite si svojo napravo za fitnes, in sicer tekaško stezo. Po uporabi jo preprosto pospravite pod posteljo. Naj njej vadite vsak drugi dan vsaj 30 minut in celulit se bo počasi stopil.


Pika na i

Za piko na i in dokončen poraz celulita pa preizkusite še naslednjo preprosto, a nadvse učinkovito vajo s penastim valjem. To je valj iz trde pene, ki masira vaša stegna in razbija podkožne mešičke, v katere je ujeta maščoba. Valj dajte na tla in se nanj naslonite s stegni. Pomikajte se naprej in nazaj, da izboljšate prekrvitev, okrepite vezna tkiva in odstranite blokade, ki povzročajo zastajanje vode in toksinov v posameznih predelih nog. 



prejšnji članek
Mariah Carey pokazala svoja navihana dvojčka
Svet slavnih
Mariah Carey pokazala svoja navihana dvojčka
naslednji članek
Točka proti sramežljivosti
Zdravje
Točka proti sramežljivosti