favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zakaj se klasični parfumi ne morejo primerjati z naravnimi?

29. 10. 2016; 12.00
Avtor: Lara Jelen/Zarja
roža posoda roza cvet

foto: Pixabay

Parfumi so bili nekoč rezervirani predvsem za bogataše. Drugače od današnjih klasičnih parfumov so bili takratni parfumi naravni.

To je le na videz nepomemben podatek, saj lahko hitro ugotovimo, da obstaja precejšnja razlika med klasičnimi in naravnimi parfumi. O tem nam je več povedala aromaterapevtka Nina Medved, ki nam je zaupala tudi, kako si sami izdelamo svoj naravni parfum.

Z naraščanjem zavedanja, da vse, kar najdemo na trgovskih policah, ni vedno narejeno z mislijo na naše zdravje, je začelo naraščati tudi povpraševanje po naravnih izdelkih. Parfumi niso nikakršna izjema in tisti, ki so se že kdaj odeli v omamen vonj naravnega parfuma, poznajo razliko. »Naravni parfumi so izdelani iz eteričnih olj in absolutov, ki jih pridobimo iz cvetov, korenin, smol, listov, semen in lesa. Ljudje so jih v obliki maceratov, pomad in fumigacij uporabljali skozi zgodovino tako za parfumiranje kot za zaščito pred boleznimi in za čaščenje bogov. Parfumi so bili nekoč dostopni samo višjim slojem, saj so bili izjemno dragi. Šele s pojavom sinteznih spojin se je razvila tako imenovana komercialna parfumeristika, kot jo poznamo danes. Komercialni parfumi so po večini izdelani iz sinteznih spojin, ki jih proizvedejo v laboratoriju in so načeloma veliko cenejše od naravnih materialov.« Čeprav Nina Medved vneto raziskuje slavne in opevane parfume, pravi, da so med njimi le redki, ki jo prevzamejo. »Zaradi prevlade sinteznih spojin na koži delujejo precej monotono, medtem ko naravni parfum ob nanosu na kožo dobesedno zadehti,« pojasnjuje in doda, da pri sintetičnih parfumih najbolj pogreša »dušo«. »Zdi se mi, kot da so brez življenja … Ko povonjate cvet denimo vrtnice, začutite esenco rastline. Ta esenca je eterično olje, ki ga s parno destilacijo ali ekstrakcijo ujamemo v steklenički. Botanični parfum kar brsti od vibracij narave. Ne le da božansko diši, hkrati deluje na naša čustva in um. V nasprotju s klasičnimi parfumi, ki imajo cilj narediti takojšen vtis, je botanični parfum veliko bolj subtilen – pomaga nam, da se obrnemo navznoter, k svojemu bistvu.«

Pravi parfum naj bi zorel šest mesecev, da se sestavine povežejo med seboj. 

Ustvarjanje parfumov je podobno komponiranju glasbe

Botanična parfumeristika temelji na uporabi materialov, pridobljenih iz rastlin. »Mednje spadajo eterična olja in absoluti kot tudi tinkture, ekstrakti, hidrolati, cvetni voski in naravni izolati. Botanični materiali so zelo kompleksni – eno eterično olje lahko vsebuje tudi več sto aromatičnih molekul, zato si lahko predstavljate, kako vznemirljivo je, ko med seboj zmešamo dvajset in več eteričnih olj!« navdušeno pripoveduje sogovornica, ki ustvarjanje parfumov primerja s komponiranjem glasbe. Podobnost, pravi, nakazuje že parfumeristična terminologija: poznamo zgornje, srednje in spodnje note, ki govorijo o hlapljivosti materialov. Da bi izdelali obstojen in harmoničen parfum, moramo ustvariti harmonično kompozicijo not. Sliši se kar malo poetično, vendar snovanje harmoničnega parfuma v resnici ni tako preprosto.

Izziv, ki zahteva nekaj znanja

»Če bomo v svoj parfum vključili samo vonje, ki so nam všeč, je zelo malo možnosti, da bo naš parfum harmoničen in obstojen – kot sem že nakazala, moramo upoštevati note. Če bomo na primer v parfum vključili zgolj eterična olja citrusov, bo ta parfum na naši koži obstal samo nekaj minut, saj citrusi spadajo med zgornje note in v hipu izhlapijo,« omeni izurjena aromaterapevtka. Brez vsaj osnovnega znanja torej pri izdelavi naravnega parfuma ne gre. »Ustvariti harmoničen, dinamičen in obstojen naravni parfum, ki bo hkrati narejen po meri posameznikove osebnosti, je velik izziv.« Ko Nina ustvarja parfume za druge, jim najprej postavi kup vprašanj o slogu oblačenja, najljubših barvah, teksturah, glasbi, knjigah in mestih ter pobrska po njihovih spominih, čustvih … Seveda je zelo pomembno vedeti, ali ima oseba kakšne alergije, ter upoštevati varnost eteričnih olj – nekatera namreč močno dražijo kožo.

Eterična olja krepijo imunsko odpornost. foto: Pixabay

Začetniki naj sledijo svoji intuiciji

Sogovornica je prepričana, da se bodo začetniki pri izdelavi svojega parfuma najbolje znašli, če bodo v proces nastajanja vključili svojo intuicijo. »Moje izkušnje z delavnic so, da vsakdo izdela parfum, ki se v trenutku ustvarjanja najbolj ujema z njegovim počutjem. Prav zato je tako dragoceno, da ustvarimo svoj parfum, ki podpira naše čustveno stanje in nam da tisto, kar najbolj potrebujemo. Ko sem pred trinajstimi leti izdelala svoje prve parfume, sem vonje izbirala intuitivno in precej nepremišljeno. Nekaj parfumov se mi je posrečilo, večina pa jih je nekako izzvenela, zdelo se je, kot bi parfum 'razpadel',« razkriva. Danes je njeno komponiranje parfumov zelo premišljeno, ustvarjanja se loti natančno, kot se denimo mizar loti izdelovanja mize. »Zapisujem kapljico za kapljico in naredim tudi deset verzij istega parfuma. Neverjetno je, kako samo ena kapljica popolnoma spremeni vonj parfuma!« Tistim, ki se bodo izdelave naravnega parfuma lotili prvič, svetuje, da bo najbolj preprosto, če si bodo izbrali po eno eterično olje iz spodnje, srednje in zgornje note. »Če želite romantičen orientalski parfum, kombinirajte pačuli, ilang ilang in sladko pomarančo. Mehak cvetni parfum boste ustvarili s kombinacijo sandalovine, vrtnice in rožnega lesa. Moški vonj pa boste ustvarili z vetiverjem, rožmarinom in limono.«

Prava izbira za jesenski čas

Eterična olja vedno dodajamo bazi – za izdelavo oljnega parfuma uporabimo olje jojobe, eterična olja pa lahko dodamo tudi alkoholu. Za začetek priporoča nižje koncentracije eteričnih olj, na primer desetim mililitrom olja jojobe dodamo tri kapljice spodnje, tri kapljice srednje in štiri kapljice zgornje note. Če se vam parfum sprva ne zdi prav imeniten, mu dajte priložnost in počakajte nekaj tednov. Pravi parfum naj bi namreč zorel šest mesecev, da se komponente povežejo med seboj.

Nina jesen in zimo doživlja kot čas samorefleksije, čas, ko se malce ustavimo in zazremo vase. »Pri tem nam bodo najbolj pomagali lesni vonji, kot so sandalovina, cedrovina, rožni les … Če želimo okrepiti energijo, lesne vonje kombiniramo s citrusi. Če pa potrebujemo prizemljitev, jih mešamo z eteričnimi olji korenin, na primer z vetiverjem,« ob koncu pogovora Nina postreže še z enim uporabnim nasvetom.

prejšnji članek
Pazljivo pri segrevanju hrane v mikrovalovki!
Zdravje
Pazljivo pri segrevanju hrane v mikrovalovki!
naslednji članek
Jesenske enolončnice
Kulinarika
Jesenske enolončnice