bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

borut petek
Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga plačuje za svetovanje?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

10 napak, ki jih najverjetneje delate pri britju

18. 2. 2018; 03.00
Avtor: Branka Grbin/Bodi zdrava
britje noge ženska

foto: Profimedia

Britje nadležnih dlačic je vedno neprijetno opravilo, predvsem zato, ker se vedno pojavi nenapovedano in vselej takrat, ko se nam mudi.

Če pa se vsega skupaj lotite še napačno in nepremišljeno, je rezultat lahko porazen. Čeprav se zdi povsem običajno opravilo.
Britje mnoge ženske jemljejo za samoumevno, a vedeti je treba precej več kot samo to, kaj uporabiti.

Napaka št. 1: Kožo pozabite pripraviti za invazijo. Britje na suho ni sprejemljivo niti v naglici. Morda se zdi dobra hitra rešitev, a koži s tem škodite dolgoročno. Nujno je, da jo navlažite z vodo, kremo, gelom, maslom, kar koli vam je ljubše. Dobra podlaga bo zagotovila boljše rezultate.

Napaka št. 2: Brijete se pod prevročo vodo. Vroča voda ne godi koži – ste opazili, da postane rdeča, če se prhate s prevročo? Ko se brijete, naj bo voda topla, še bolje mlačna.

Napaka št. 3: Britvico uporabljate predolgo. Vemo, da hočete biti varčni, a zavoljo kože tega ne počnite več. Z zelo rabljeno britvico namreč tvegate ureznine. Če se brijete redno, dermatologi priporočajo, da britvico zamenjate enkrat na teden.

Napaka št. 4: Britvice ne izpirate med britjem. S tem lahko prihranite precej časa. Povsem čista britvica namreč potegne več dlak, če so v njej še tiste iz prejšnjega potega, pa lahko čas britja občutno podaljšate. In ne samo to – nehote izpustite kakšen del, kar lahko opazite šele pozneje.

Napaka št. 5: Britje v nepravo smer. Sliši se hecno, a mnoge še vedno počnejo to napako. Britje v nasprotni smeri rasti dlak je najuspešnejše. Kadar ne znate presoditi, v katero smer rastejo dlake, si zapomnite tole: brijte v smeri svojega pogleda, da lahko vidite, kaj britvica pokosi. Če si denimo brijete pazduho, naj bodo potegi proti vašemu obrazu.

Napaka št. 6: Nepravilna hramba britvice. V kabini za prhanje je seveda priročno, a poskrbite, da ne bo ležala v luži vode, saj bo zarjavela. Omislite si držalo za britvice, na katerem se bo lahko posušila.

Napaka št. 7: Z britvico premalo pritiskate na kožo. Za čim bolj temeljito britje je nujno, da britvico dobro pritisnete ob kožo. Če jo boste z drugo roko še malo napeli, bo britje teklo še bolj gladko.

Napaka št. 8: Pozabljate na nego po britju. Nujno je, da kožo negujete in ji namenite malo razvajanja po britju, saj je bilo to zanjo stresno. Izberite kremo ali losjon, ki prija vaši koži in ki bo preprečeval rdečico, nastanek mozoljev in srbečico.

Napaka št. 9: Dlakam pustite, da rastejo in rastejo. Da bi se znebili vraščenih dlak, je nujno, da jih brijete redno, ko še niso dovolj dolge, da bi se lahko vrasle. Mnogi dermatologi zato priporočajo redno britje (četudi vsak dan) in nego kože.

Napaka št. 10: Po britju si oblečete napačna oblačila. Kot že omenjeno, koža je po britju razdražena, zato po njem ne oblecite perila ali oblek, ki bi vas lahko dražili. Če ste denimo brili predel bikinija, oblecite bombažne boksarice, ki se ne zarežejo v kožo. Enako velja za pazduhe – bombažna majica ali pa majica brez rokavov bo najboljša izbira.

prejšnji članek
Zakaj je spanje tako zelo pomembno?
Zdravje
Zakaj je spanje tako zelo pomembno?
naslednji članek
10 navad, ki vas postarajo
Moda&Lepota
10 navad, ki vas postarajo
#nasazenazenska
nasazenazenska