Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

10 nasvetov za nakup pravega parfuma

27. 8. 2023; 02.00
Avtor: Revija Maja
ženska parfumi bela kodri

Veste, kam nanesti dišavo, da bo čim dlje obstojna? foto: Profimedia

Ga znate izbrati?

Najstnice običajno kupujejo preprostejše sadne ali cvetne dišave. Ženske v dvajsetih segajo po nekoliko kompleksnejših in dražjih parfumih, pri čemer se najbolj ravnajo po trendih. Ženske po tridesetem letu naj bi zelo dobro vedele, kaj hočejo in kateri vonji so jim blizu, zato so pri nakupu parfuma precej nepredvidljive. Starejše ženske pa naj bi se izogibale preveč sladkim in preprostim sadnim vonjem.

Police trgovin se kar šibijo pod težo stekleničk najrazličnejših barv in oblik, ki vsebujejo dišeče stvaritve priznanih modnih oblikovalcev, hollywoodskih zvezd, manekenk in slavnih športnikov, zato je pogosto težko najti oziroma izbrati pravi parfum zase.

Ponujamo deset nasvetov, da bo izbira lažja.

1. Parfum diši na vsaki koži drugače zaradi različnega pH kože, zato ni nujno, da bo parfum, ki diši na vaši prijateljici, enako dišal tudi na vas.


2. Za nakup parfuma se odločite v popoldanskih urah, saj je takrat naš voh »najaktivnejši« in vam bo najbolj realno razodel, ali vam dišava diši ali ne.
3. Nikoli ne preizkusite več kot treh vonjev hkrati, saj boste težko ocenili, katera dišava vam najbolj ugaja.
4. S parfumom najprej poškropite listič, ki je namenjen preizkušanju parfumov. Ko boste ugotovili, kateri izmed vonjev na lističih vam najbolj diši, ga preizkusite še na svoji koži.
5. S parfumom poškropite notranjo stran zapestja, ker se tam njegov vonj najlažje razvije.
6. Ko poškropite parfum na kožo, ga nikoli ne razmažite oziroma podrgnite po njem. Trenje, ki ga ustvarite z drgnjenjem, namreč ogreje kožo, da proizvaja encime, to pa spremeni vonj parfuma.
7. Parfume raje kupujte v manjših pakiranjih. Več ko je parfuma, dlje ga uporabljate in več zraka pride vanj. Kisik namreč razbije molekule dišave in tako spremeni sestavo, s tem pa tudi vonj parfuma.
8. Parfuma ne kupite že prvič, ko ga povohate, temveč si vzemite čas. Če vam po nekaj urah ali naslednji dan še vedno diši, je pravi za vas.
9. Če kupujete parfum na spletu, bodite pozorni na srednje note dišav oziroma srce parfuma. Da vam bo vonj všeč, mora torej vsebovati tiste srednje note, ki so vam všeč.
10. Parfum izberite tudi glede na svoj značaj, življenjski slog in slog oblačenja.

prejšnji članek
Tragedija: Umrl tekmovalec šova Super par
Resničnostni šovi
Tragedija: Umrl tekmovalec šova Super par
naslednji članek
Retrogradni Merkur: ti ljudje so najbolj na udaru
Horoskop
Retrogradni Merkur: ti ljudje so najbolj na udaru