Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vraščene dlačice – kaj storiti?

28. 1. 2024; 02.00
Avtor: D.S., revija Ženska
GettyImages-838303776

Brijte se z ostro britvico z enojnim rezilom. foto: Getty Image

Na koži so se pojavile nenavadne izbokline. Niso mozoljčki, niti niso izpuščaji. So vraščene dlake?

Dlačice in dlake se lahko obrnejo in rastejo v kožo, namesto da bi izraščale na njeno površje. Včasih lahko dlačni mešiček zamašijo odmrle kožne celice, kar prisili dlako v mešičku, da raste pod kožo in ne navzgor proti zunanjosti. Lahko se zgodi, da natančno britje tik pri koži povzroči bolj ostro konico dlake, ki nato raste pod kožo. Vraščene dlake sicer niso resna težava, so pa nadležne, neestetske in lahko povzročajo srbenje in draženje kože.

Kako so videti?

Vraščene dlake dražijo kožo. Na njej nastane rdeča izboklinica (ali več izboklinic), ki je videti kot mozoljček, lahko tudi boli in srbi. Posebej neprijetne so, če je vraščenih več dlačic. V notranjosti se običajno nahaja gnojna tekočina, opazimo lahko tudi precej dolgo skodrano dlako. Pri moških se vraščene dlake pogosto pojavijo po britju kot majhni mozoljčki na bradi, licih in vratu, pri ženskah pa so najpogostejše na nogah, v predelu bikinija in pod pazduho ter na zadnjici.

Vzroki za vraščanje dlak

Težave z vraščanjem dlak ima lahko vsak, vendar je težava pogostejša pri osebah, ki imajo skodrane in močne dlake in lase. Skodrane dlake se bolj pogosto obrnejo in začnejo rasti v kožo, še posebej po britju. Prav tako je lahko pri osebah z visoko ravnijo določenih spolnih hormonov rast dlak čezmerna, zaradi česar je bolj pogosto, da se po britju ali depilaciji vraščajo. Pride do vnetja, ki ga imenujemo psevdofolikulitis. Pogosto se pojavi na področju brade ali bikinija po britju, voskanju ali epilaciji, ker imajo dlake, ki znova izraščajo, ostrejšo konico in zaidejo pod površino kože.

Kako si pomagati?

Najpogosteje vraščena dlaka sama najde pot na površje, če pa se to ne zgodi, povzroči v koži vnetje, jo temneje obarva in lahko pusti brazgotino, če vneto mesto praskamo oziroma poskušamo dlačico izpraskati.
Če vas vraščene dlake motijo ali se vnamejo, lahko pomaga dermatolog, tako da s sterilno iglo ali s skalpelom prebode kožo in osvobodi dlako. Predpiše lahko zdravila: steroidna oziroma kremo, ki jo namažemo na kožo in zmanjša vnetje in draženje; retinoide, ki odstranijo odmrle celice kože in zmanjšajo spremembe kožnega pigmenta, ki se pojavi pri vraščenih dlakah; antibiotike, ki jih uživate oralno ali v obliki kreme, ki jo namažete na problematične predele.

Najpomembnejše je, da kožo redno, vsak dan vlažimo z vlažilno kremo ali losjonom. foto: GettyImage

Kako preprečiti vraščanje dlak?

Poskusite z naslednjimi predlogi:
● Če se vraščene dlake pojavljajo po britju na bradi, licih in vratu, obraz vsak dan obrišite z mokro brisačko. Tako boste izvedli nežen piling in odluščili odmrle kožne celice, da bodo dlake neovirano pogledale na plano.
● Brijte se z ostro britvico z enojnim rezilom. Pomaga namreč, če dlake niso prirezane čisto pri površini kože.
● Pred britjem kožo navlažite in nanesite gel za britje.
● Brijte se v smeri rasti dlačic, po vsakem potegu pa britvico umijte.
● Da bi omilili draženje kože, položite na obriti predel za eno minuto hladno brisačo.
● Dva dni pred voskanjem ali epilacijo opravite piling, po tem pa redno vlažite kožo z vlažilno kremo.
● Po enem tednu po voskanju ali epilaciji znova opravite piling, kar bo pomagalo, da dlačnih mešičkov ne bodo zamašile odmrle kožne celice.
● Najpomembnejše pa je, da kožo redno, vsak dan vlažimo z vlažilno kremo ali losjonom. Tako bo koža ostala mehka in bodo dlačice lažjo izraščale.
● Poskusite lahko tudi z drugimi metodami depilacije, kot je na primer depilacijska krema ali lasersko odstranjevanje dlak, po katerih je manj možnosti, da bi se dlake vraščale.

prejšnji članek
Po številnih pritožbah Andrej Stare ne bo komentiral ekipne tekme
Svet slavnih
Po številnih pritožbah Andrej Stare ne bo komentiral ekipne tekme
naslednji članek
Zakaj morate jesti avokado?
Kulinarika
Zakaj morate jesti avokado?