Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kaj je 'Camp'?

9. 5. 2019; 03.00
Avtor: Brigita Potočki
profimedia-0431537461

Kylie Jenner v kreaciji Versace foto: Profimedia

Dešifrirana tema letošnjega Met gala plesa.

Letošnja tema Met gala plesa ‘Camp: Notes on Fashion’ je marsikaterega navadnega smrtnika očitno pustila odprtih ust in dvignjenih obrvi. Včeraj me je kot strela z jasnega namreč prestrelilo prijateljičino vprašanje: ‘’Ti, Brigita, ki se ukvarjaš z modo, sigurno veš, kaj je to ‘camp’?’’ Ker sem naredila malo daljšo pavzo, kot jo ponavadi, ko dobim vprašanje povezano z modo, je dodala: ‘’Ker jaz tega ne razumem. To je bila tema letošnjega Met gala plesa, ampak nimam pojma, kaj je to.’’ Morala sem priznati, da tudi sama ne vem. Letošnji Met gala je enostavno šel mimo mene, kot da ga ni bilo. Morda so krivi prazniki, morda je krivo to, da sem bila zaposlena z drugimi stvarmi … kakorkoli, niti slučajno nisem vedela, kaj naj ji odgovorim. Seveda pa me je zanimalo. Zato sem preverila in zdaj povem naprej. Torej, kaj je ‘camp’?

Termin ‘camp’ je v svojem eseju ‘Notes on Camp’ podrobno opisala Susan Sontag. V tem eseju, ki je bil prvič objavljen leta 1964 v literarni reviji Partisan Review, Sontagova piše o rahločutnosti, okusu, estetiki inteligenci, idejah… in izhaja iz stavka, povzetega po Oscarju Wildu: ‘’One should either be a work of art, or wear a work of art.’’ (Bodisi bodi umetnina, ali nosi umetnino.) S terminom ‘camp’, kot pravi, najpogosteje opisujemo dekorativno umetnost, kamor spadajo tudi oblačila (oziroma moda), pohištvo in vizualni dekor. Vse s poudarkom na teksturi, čutni površini in stilu, a na račun vsebine. Zato na primer koncerti niso ‘camp’, ker nimajo vsebine, oziroma ne ponujajo kontrasta med ekstravagantno in bogato obliko. Prav tako nič v naravi ni ‘camp’, in vse, kar je ustvaril človek, je lahko ‘camp’. Se sliši zapleteno? Naj pojasnim drugače: vse, kar je umetno, je kamp. Vse, kar je pretirano, je camp. Vse, kar je neprimerno, je camp. Vse, kar je predrzno, je camp. In nenazadnje, vse, kar je šokantno, je camp. Odličen primer campa je vse, kar spada v Art Noveau. Vse, kar je videti pristno kičasto, je ‘camp’. Moški, ki ni gej, a se obleče v žensko, ni camp - je zgolj absurden.

Zdaj, ko skupaj z mano veš, kaj je 'camp', si na fotografijah oglej, kako so nekateri zvezdniki razumeli letošnjo temo Met gala plesa in ali so dojeli bistvo.

Janelle Monae v kreaciji Christian Siriano foto: Profimedia

Deepika Padukone v kreaciji Zac Posen foto: Profimedia

Michael Urie v kreaciji Christian Siriano foto: Profimedia

Lady GaGa v kreaciji Brandon Maxwell foto: Profimedia

Katy Perry v kreaciji Moschino foto: Profimedia

Priyanka Chopra v kreaciji Dior Couture foto: Profimedia

Saoirse Ronan v kreaciji Gucci foto: Profimedia

Jared Leto v kreaciji Gucci foto: Profimedia

Celine Dion v kreaciji Oscar de la Renta foto: Profimedia

Joan Collins v kreaciji Valentino Garavani foto: Profimedia

Billy Porter v kreaciji The Blonds foto: Profimedia

Dua Lipa v kreaciji Versace foto: Profimedia

prejšnji članek
To med tuširanjem delate narobe
Zdravje
To med tuširanjem delate narobe
naslednji članek
Kako pravilno določiti cilje
Zdravje
Kako pravilno določiti cilje