900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Barvni trendi notranjega opremljanja

12. 5. 2019; 04.00
Avtor: Kristina Strašek/ Revija Maja
spalnica

So vam vše pastelni odtenki? foto: Pexels

Ne le pohištvo, pomembni so tudi vaši zidovi. Ti namreč elemente prostora med sabo smiselno povežejo ali poskrbijo za udarnost. Če tako tudi vi razmišljate o osvežitvi stanovanja, si lahko v tokratnem članku preberete, kako to speljati z barvanjem zidov.

Medtem ko namenjamo veliko pozornosti pohištvu in raznim dodatkom, pa radi pozabljamo na zidove. Seveda, bela barva bo vedno v redu, a le če bo resnično bela in ne zapackana. Še posebej smiselna je uporaba bele barve v manjših prostorih, saj jih z njo osvetlimo in na videz povečamo. Vendar ni treba vedno ostajati na varni strani, temveč poskusite z zidovi narediti tudi večji vtis. Navsezadnje so ti kot prazna platna, ki kar čakajo, da se preko njih izrazite. Tokrat bomo pogledali nove barvne trende in kako jih vključiti v svoj dom.

1. Barva gorčice

Z omenjeno barvo boste vsekakor prostoru dali unikaten pečat. Gre za nekoliko drznejšo izbiro, ki se odlično odreže kot dodatek, ne pa kot barva celotnega prostora. Barva gorčice je alternativa zlati, njena globina pa prostoru doda eleganco in razkošje. Imate del zidu, ki je višji od preostalih? Lahko, da je kot naročen za barvo gorčice. Pri njej je zlato vodilo le, da je manj v resnici več. Ne pretiravajte in jasno določite, kateri del stanovanja želite poudariti.

Barva gorčice foto: Pexels

2. Pastelne barve

Pastelne barve lahko močno vplivajo na naše počutje, predvsem nas pomirjajo. Govorimo o nekoliko bolj umirjenih tonih, ki se odlično podajo v kuhinje in kopalnice. Večinoma se uporabljajo v minimalističnih stilih notranjega opremljanja ali prostorih, ki potrebujejo več osvetlitve ali vizualne povečave. Vse od nežno rožnate pa do nežno zelene in modre lahko v bledem odtenku naredijo prostor čudovit. Z uporabo modre boste v sobo pripeljali morje, z zeleno pa gozdove in travnike. Premislite, kaj vas najbolj opredeljuje, in na podlagi tega izberite tudi barvo.

3. Modra

Modro smo že omenili med pastelnimi barvami, a tokrat ji bomo namenili malce več prostora. Lahko služi kot opomnik na umirjen oddih na plaži, v svetlejši različici pa lahko simbolizira tudi nebo. Koralno morda, ledeno modra, sivo modra, pastelno modra in mnogo drugih nam daje nešteto možnosti in poti, po katerih lahko popeljemo našo misijo renoviranja. Bolje se je izogibati temnejšim odtenkom, saj lahko prostor potemnijo in ga naredijo manj prijetnega. Zakaj bi imeli nevihtno nebo, če imate lahko sončno.

Barva z nežno rjavim podtonom. foto: Pexels

4. Siva z dodatkom lila (lilac gray)

Verjetno ste že naleteli na članke, ki promovirajo uporabo golobje sive, saj ta velja kot ena izmed večnih klasik. A tokrat si bomo pogledali sivo, ki ima dodan nežen podton lila barve. Ravno lila je tista, ki drugače malce turobno sivo posvetli in ji da toplino. Prav tako je ena izmed nevtralnih barv, ki pa se dobro kombinira z vrsto drugimi. Če se boste odločili zanjo, vam svetujemo, da jo kombinirate z belo. Tako lahko na primer strop ter obrobe oken in vrat ostanejo v čisti ali kremni beli, kar bo prostoru dodalo eleganco.

5. Temno zelena

Kot smo že omenili, temne barve niso priporočljive za manjše prostore, vendar lahko v nekaterih primerih vseeno učinkujejo dobro. Tokrat vam predstavljamo temno zeleno, ki se uradno imenuje »night watch« (»nočna straža«) in služi kot barva mistike in narave. Z njo boste prostoru dodali pridih elegance ter ustvarili botanično navdihnjen interier. Je ena izmed drznejših izbir in zato je ne smemo jemati zlahka.

temno zelena - barva narave foto: Pexels

6. Barva lešnika

Lešnikova barva je vsekakor ena izmed bolj priljubljenih, saj s svojo toplino ustvari občutek domačnosti. Odlično se poda tudi k trenutno aktualnim stilom notranjega opremljanja, ki promovirajo uporabo naravnih elementov in nasploh barv narave. Les se bo z barvo lešnika odlično kombiniral. A kot vse druge barve ima tudi ta celo paleto različnih odtenkov. Čeprav vam svetujemo uporabo nekoliko bolj kremnega, svetlejšega odtenka, to še ne pomeni, da se morate temnejšim izogibati. Prostori, ki so temnejši ali manjši, bodo bolje delovali v svetlejših odtenkih, na drugi strani pa si lahko v večjih privoščite nekoliko več. Dober primer je uporaba svetle lešnikove barve na večini zidov in taktična uporaba temnejšega odtenka na enem ali dveh.

7. Barva gob

Morda zveni smešno, a ravno ta je ena izmed bolj priljubljenih med ljudmi, ki želijo v prostor vnesti več elegance. Gre za barvo, ki je precej podobna sivi, a ima nekoliko bolj rjavkast podton. Zamenjala je mišjo rjavo, v prostor pa vnese pridih narave. Lahko bi rekli, da ni za ravno najbolj energične ljudi, saj prostor precej umirja, občasno tudi energijsko potemni.

8. Barva gline

Večkrat smo že omenili pridih narave, a pri tem morda najprej pomislimo na zelene livade in mogočne gozdove. Del narave je tudi zemlja, ki pa jo lahko v stanovanje vpeljemo z nežnim odtenkom barve gline. Če so bile vaše stene doslej prebarvane v bež ali rjavih odtenkih, je glina vsekakor čudovita alternativa, ki bo prostor osvežila. Dobro se kombinira z vsemi odtenki rjave, zelene in rumene. Prostorom boste dodali močan karakter tudi z barvo karamele, nageljnovih žbic in oranžno, ki premore podton rjave (zamislite si »zažgano« oranžno).




Barva gline

Barva gline foto: Pexels

prejšnji članek
En otrok ji zadostuje
Svet slavnih
En otrok ji zadostuje
naslednji članek
Michelle Pfeiffer od Clooneyja terja denar
Svet slavnih
Michelle Pfeiffer od Clooneyja terja denar