Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

7 vprašanj in odgovorov o liposukciji

30. 6. 2020; 03.00
Avtor: Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije
liposukcija-klinika-bozikov

Žensko telo foto: Unsplash

O estetski kirurgiji in metodah preoblikovanja telesa je za portal Njena.si spregovoril doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije

Ko v estetski medicini govorimo o preoblikovanju telesa, imamo v mislih predvsem kirurške metode, saj te dajejo najbolj učinkovite rezultate, ki so tudi trajni. Ker se marsikatera posameznica boji operacije ali si ne more privoščiti dolgotrajnega, večtedenskega ali celo večmesečnega okrevanja, ki ga terja kirurški poseg, so na voljo številne nekirurške metode preoblikovanja telesa, ki sicer so učinkovite, a je njihov učinek kratkotrajnejše narave, kar pomeni, da je tovrstne tretmaje za želeni rezultat potrebno redno ali vsake toliko ponavljati.

Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije foto: Osebni arhiv

Nad trdovratno odvečno maščobo z liposukcijo 

Kot kažejo izkušnje in številne raziskave, med najpogostejše razloge za nezadovoljstvo žensk s svojim telesom, spada odvečna maščoba, ki se pri ženskah običajno kopiči na trebuhu, bokih, hrbtu, zadnjici, stegnih, mečah, bradi, vratu in nadlakteh. Če gre za trdovratno maščobo, tudi skrb za telo, kot so zdrava prehrana in dovolj gibanja, ne prinese želenega rezultata. Določeno število žensk se v takih primerih obrne po pomoč k estetskim strokovnjakom, kirurški poseg, ki pride v poštev, pa je liposukcija. O tem estetskem posegu velja vedeti 7 ključnih stvari: 

Kaj je liposukcija?

Liposukcija je eden najpogostejših posegov v estetski kirurgiji. Z njim odstranimo nakopičeno trdovratno podkožno maščevje ali oblikujemo vitkejšo postavo. Najsodobnejšo metodo liposukcije predstavlja t. i. metoda VASER, pri kateri odvečno maščobo s pomočjo VASER tehnologije, ki temelji na ultrazvoku, najprej utekočinimo, nato pa izsesamo iz telesa. Utekočinjeno maščobo je namreč bistveno lažje odstranjevati, saj s tem ne povzročamo travme okoliških tkiv, manjša je tudi možnost neravnin na koži, prav tako je mogoče s to metodo odstraniti večje količine maščobe brez večjih krvavitev. Po t. i. VASER lipo se koža po operaciji tudi bolje krči, kar je sicer lahko pogosta težava pri klasični liposukciji. Prav tako estetski kirurg s posegom s tehnologijo VASER ne odstrani le maščevja, ampak hkrati tudi oblikuje telo in pri tem poudari posamezne dele. Pri ženskah najpogosteje oblikuje trebušne mišice in poudari zadnjico. Temu pravimo 3d oblikovanje.

Liposukcija ni nadomestek za hujšanje!
Kandidatka za liposukcijo se sooča z odvečnimi in trdovratnimi maščobnimi oblogami na stegnih, trebuhu, bokih, zadnjici, vratu, nadlahteh, ki jih ne more odpraviti z dieto ali telesno aktivnostjo. A pozor: odstranjevanje odvečne maščobe z liposukcijo ni primerno za tiste, ki načrtujete, nosečnost ali nameravate na dieto. V obeh primerih namreč rezultati ne bodo optimalni. Vedeti morate, da liposukcija ni nadomestek za hujšanje! Gre za metodo za odstranjevanje nezaželenih oblog maščobnega tkiva in preoblikovanje telesa, ki ne more nadomestiti

Samostojen poseg ali v kombinaciji z drugimi


Liposukcija je lahko samostojen poseg, pogosto pa se jo uporablja v kombinaciji z drugimi posegi oblikovanja telesa. Najpogosteje so to abdominoplastika, povečanje in dvig prsi, dvig zadnjice, cirkumferentni dvig telesa, stegenski lifting in odstranitev odvečne kože nadlahti. Liposukcijo lahko istočasno opravimo tudi na več delih telesa.

foto: Unsplash

Kako poteka poseg?
Pred posegom v predele, ki so predvideni za liposukcijo, vbrizgamo fiziološko raztopino, adrenalin in lokalni anestetik lidokain, in občasno še kakšno substanco. Fiziološka raztopina povzroči nabrekanje maščobnih celic, kar olajša izsesavanje maščobe. Adrenalin zmanjša krvavitev. Lidokain pa omrtvi operiran predel za več ur ali dni, zmanjša bolečino in tako olajša okrevanje po operaciji. Da odstranimo maščobo, skozi več kratkih rezov v telo vstavimo kanile oz. votle cevke, s katerimi nakopičeno maščobo najprej razbijemo na manjše delce in zmehčamo oz. v primeru VASER lipo utekočinimo. Nato jo s pomočjo vakuuma posesamo v poseben rezervoar. Maščobne celice so s tem trajno odstranjene. Ko maščobo izsesamo, rane zašijemo in na operirane dele telesa namestimo kompresijsko oblačilo. Trajanje posega je različno, odvisno od tega, koliko delov telesa operiramo.

Koliko maščobe se odstrani?

Običajno se med liposukcijo odstrani do nekaj litrov maščobe. Največja količina maščobnega tkiva, ki ga je mogoče varno odstraniti, je odvisna od zdravstvenega stanja pacienta, njegove telesne teže, sočasnih drugih posegov ipd. današnje smernice omejujejo odstranjevanje na 3 litre maščobe na poseg. V nobenem primeru pa izsesana količina maščobnega tkiva ne sme preseči 10 % telesne teže. Izsesano maščevje lahko po predhodni obdelavi uporabimo tudi kot polnilo, največkrat za manjše povečanje prsi ali za zapolnitev drugih prostorninskih vrzeli na telesu, kot je npr. povečanje zadnjice ali lipofiling obraza.

Kako poteka okrevanje?

Po posegu se na operiranem delu telesa pojavijo otekline. Nekaj dni je čutiti tudi nelagodje. Oboje se omili z zdravili proti bolečinam, pri čemer pa smete jemati le tista, ki vam jih predpiše kirurg. Aspirina ali Ibuprofena ne smete jemati ne pred in ne po posegu, saj lahko pripomoreta k dodatnemu nastajanju podplutb. Podplutbe sicer izginejo po približno treh tednih. Takoj po operaciji se pacientka obleče v kompresijsko oblačilo, ki ga mora – razen med tuširanjem - neprekinjeno nositi še šest tednov po operaciji. To oblačilo pritiska na operirana področja in omogoči, da se bolje in bolj enakomerno prilepijo na podlago. Rezultat je lepša silhueta operiranega dela telesa. Vrnitev na delo je mogoča po približno petih dneh po posegu. Telesno vadbo odsvetujemo še 4 do 6 tednov po posegu.

Rezultati

Prvi rezultat liposukcije se pokaže, ko uplahnejo otekline. Kako bo stanje po liposukciji, se v grobem vidi že po 6 tednih, končni rezultat pa lahko tudi šele po enem letu po posegu, ko se telo dokončno stabilizira. Izkušnje kažejo, da so najboljši rezultati liposukcije pri pacientih, ki niso pretirano debeli in imajo lokalizirano nakopičeno maščevje na notranji strani kolen, na bokih, trebuhu ali pod brado. Rezultat je sicer odvisen tudi od elastičnosti kože, ki se prilagodi novi obliki telesa, pri čemer je treba vedeti, da se z leti elastičnost kože manjša.

prejšnji članek
Ideja za izlet: Skrivni živalski vrt z desetletno tradicijo
Življenjski slog
Ideja za izlet: Skrivni živalski vrt z desetletno tradicijo
naslednji članek
Preventivni okrepi proti nadležnim komarjem
Zdravje
Preventivni okrepi proti nadležnim komarjem