koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

Belma Šoljanin Svet24.si

BiH ovita v črno: umrla tri dni po porodu, ni ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

letališče, brnik, aerodrom Svet24.si

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Ste že slišali za umivanje las z rženo moko?
| Revija Liza Maja

Ste že slišali za umivanje las z rženo moko?

moka, Dreamstime

Ržena moka je nepogrešljiva sestavina pri peki kruha in žemelj. Uporabite pa jo lahko še za kaj več, med drugim tudi za umivanje las. Čisto zares. Mnogi so že preizkusili in so nad rženim šamponom navdušeni.

Sodite med tiste, ki se trudijo izogibati plastični embalaži in sintetičnim kozmetičnim izdelkom v kopalnici ter iščejo alternative klasičnim negovalnim sredstvom? Potem preizkusite umivanje las z rženo moko. Sliši se neverjetno, vendar funkcionira, lasje po umivanju niso ne mastni ne obteženi, pač pa lahkotno padajo na ramena in so zračni. Kot bi bili umiti s pravim penečim se šamponom.

Osnovni napotki za umivanje las

Kaj potrebujete?

➽Za zelo kratke lase: 2 žlici ržene moke + 120-130 ml vode

➽srednje dolgi lasje (do ramen): 4 žlice ržene moke + 240 ml vode

➽dolgi lasje: 6 žlic ržene moke + 340-370 ml vode

Foto: profimedia

Postopek:

Moka naj bo bio kakovosti in jo nasujete v manjšo posodo.

Mlačno vodo počasi prilivajte k moki in istočasno mešajte z metlico za sneg, da dobite enotno, srednje gosto zmes. Mešanico pustite 15 minut počivati. Če bi si radi le umili lase, zadostuje že nekaj minut, za več nege in pri manj mastnih laseh pa lahko mešanico pustite stati od 2 uri do čez noč.

Navlažite lase, kot bi jih pri običajnem umivanju. Gelirano mešanico moke razporedite po lasišču, pramen za pramenom, in masirajte lase. Pustite učinkovati od 2 do 15 minut, odvisno od tega, ali si lase le umivate ali jih želite tudi negovati.

Lasišče temeljito sperite s toplo vodo, čisto na koncu oplaknite lase z mrzlo vodo za lepši sijaj. Mrzli vodi lahko primešate tudi malo kisa ali limoninega soka, da lasišče še dodatno osvežite. Pri kratkih laseh boste za mrzel obliv potrebovali 500 ml hladne vode in eno žlico jabolčnega kisa, pri dolgih laseh pa liter mrzle vode in dve žlici jabolčnega kisa. Če med lasmi kasneje še najdete ostanke moke, jih enostavno odstranite z glavnikom ali krtačo.

Rezultat

Uporabniki domačega rženega šampona poročajo, da so njihovi lasje že po prvem umivanju zelo sijoči in pričeska bolj polna. Lasje so videti zdravi, negovani in močni. Uporaba ržene moke za umivanje las se priporoča dvakrat mesečno, oziroma ko imate več časa za umivanje. vmes pa za umivanje las uporabljajte trdi šampon.

Izberite pravo moko za svoje lase

➽ Tanki in ravni lasje: ržena moka tip 1150

➽ Debeli, močni in skodrani lasje: polnozrnata ržena moka