kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zakaj je rožnata glina tako posebna?

28. 7. 2020; 01.00
Avtor: Mateja Bevk
rožnata glina

Rožnata glina foto: Profimedia

Glin je več vrst in barv in vsaka ima svoje posebne lastnosti. Poleg gline bentonit, ki je v lepotne namene najpogosteje uporabljena, poznamo še zeleno, pa rdečo in rumeno. A zadnji lepotni krik je rožnata glina, ki je mešanica med belo in rdečo. Še zlasti naj bi bila primerna za zelo občutljivo in tudi utrujeno, izsušeno in oslabljeno kožo, saj naj bi jo mehčala in hkrati očistila. Po uporabi rožnate gline bo vaša koža spet gladka na otip in polna naravnega leska.

Bogastvo mineralov

Rožnata glina je znana po svojih neverjetnih koristih za občutljivo kožo. Je namreč najnežnejša med vsemi glinami, ima zelo lahko teksturo in nudi globinsko regenerativne učinke. V nasprotju z zeleno glino, ki delujejo tako, da vsrkava odvečno vlago s kože in odstranjuje oljni film, rožnata glina ne od-stranjuje zaščitnega maščobnega plašča kože, zato jo lahko uporabljate tudi pri suhi in izsušeni koži, ki zateguje, srbi in peče. Koži zagotavlja kopico koristnih mineralov, ki hranijo, »zaklenejo« vlago v podkožje in izboljšajo delovanje kožnih celic.

Številne koristi

Od mineralov v rožnati glini najdemo veliko kremena, kaolinita in kalcita, ki razstruplja polt, potegne nase nečistoče in globinsko očisti kožo ter zmanjšuje vnetja in raz-dražljivost povrhnjice, do katere pride ob mozoljih. Rožnata glina kožo uravnovesi, spodbuja v njej samoozdravitvene procese in obnavljanje celic. Zmanjšuje nastajanje mozoljev in ogrcev, hormonskih aken in nasploh pokaže zobe zamašenim kožnim poram. Skratka, če ste bili v stresu, ste prišli domov po naporni poti, bili izpostavljeni okoljskemu onesnaženju, UV-žarkom, smogu, če ste zadnje čase pili preveč alkohola ali pa želite iz telesa odstraniti nikotin – rožnata glina je prava izbira za vas.

Glinena kura traja približno 21 dni, nato sledi enotedenski premor, nato jo ponovno pijemo 21 dni. foto: Dreamstime

Uporaba

Rožnato glino lahko uporabljate podobno kot preostale gline. Najbolj razširjen način uporabe je v obliki mask, ki nudijo čistilni, piling učinek in spodbudijo cirkulacijo. Masko pripravite tako, da čajni žlički gline dodate dve čajni žlički aloe vere, čaja ali olja (ricinusovo, olivno, mandljevo, olje grozdnih pešk). Sestavin ni treba mešati, temveč pustite, da se glina sama napije tekočine in nabrekne. Masko nanesite na umit in posušen obraz ali na problematičen del kože ter pustite delovati 10 minut. Glino z obraza nato nežno umijte s toplo vodo.

Domača negovalna sredstva

Sicer pa rožnato glino dodajajo tudi v mila in gobice za čiščenje ali masažo kože oziroma lahko iz nje zmešate tudi druge domače lepotilne izdelke.

Kopanje v glini

Napolnite kad z vodo in ji dodajte 1–2 skodelici gline. Do-bro premešajte, nato potopite telo v kopel. Po takšni kopeli bo vaše telo voljno in koža gladka.

foto: profimedia

Namesto kupljenega luščilnega sredstva

Glino lahko uporabite za umivanje celotnega telesa in ga tako globinsko očisti-te in s povrhnjice odluščite odmrle kožne celice. Luščilno sredstvo si pripravite takole: zmešajte skodelico gline, ¼ sko-delice finega belega sladkorja in ½ skodelice kokosovega olja. Do-dajte še 10 kapljic eteričnega olja geranije in vtrite v kožo. Izperite in uživajte v čisti, gladki in mehki koži.

Za lepe lase

Glina naredi lase mehke in bolj sijoče, kodre pa lepše definirane. Šampon za lase pripravite po na-slednjem receptu: v skledi zmešaj-te 3 žličke gline, šilce jabolčnega kisa in 7 kapljic eteričnega olja sivke. Dodajte še toliko rožne vode, da dobite gladko maso. Vtrite jo v lase in lasišče, kot bi običajni šampon. Pustite stati še 2 minuti, nato temeljito izperite. Pozor: začasno lahko takšna maska tudi malce potemni barvo vaših las!

Čistilo za obraz

Odlično čistilo za kožo obraza dobite, če zmešate ¼ skodelice gline, ½ skodelice drobno zmletih ovsenih kosmičev in 7 kapljic eteričnega olja sivke. Malo mešanice dajte na prste, zmešajte z vodo in v krožnih gibih nanesite na obraz. Izperite z mlačno vodo.

prejšnji članek
Pravila poletnega ličenja: Kako do obstojne podlage?
Moda&Lepota
Pravila poletnega ličenja: Kako do obstojne podlage?
naslednji članek
Voditelj in tekmovalec MasterChefa posnel nov videospot
Resničnostni šovi
Voditelj in tekmovalec MasterChefa posnel nov videospot