vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

kondomi Svet24.si

Zbirali so stare kondome, jih prevreli in ponovno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

bencin, gorivo, bencinski servis Svet24.si

Vlada uvedla liberalizacijo cen goriv

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

Koriander za zdravo in lepo kožo
| Revija Maja Liza

Koriander za zdravo in lepo kožo

Poznate blagodejne učinke koriandra?, Profimedia

Preverite, kako na kožo vpliva koriander. Verjamemo, da boste zelo presenečeni.

Zradi okoljskih vplivov, suhega zraka, vročine ali mraza ter prepogostega umivanja se ravnovesje kože hitro lahko poruši. Posledica so pordelost, vneta mesta, mozolji in nečistoče. Zoper vse to lahko pomagajo zelišča, na primer koriander, katerega sestavine delujejo antibakterijsko, pomirjajo kožo in s povrhnjice celo posrkajo odvečno maščobo.

Koriander je sicer staro zelišče, ki ga poznamo že tisoče let. In ravno toliko časa ga uporabljamo tudi v zdravilne namene. Njegova eterična olja dokazano pomagajo pri prebavnih motnjah, vse več lepotnih hiš pa koriander vključuje tudi v svoje lepotne in negovalne izdelke. Priljubljeni so zlasti izvlečki iz njegovih semen, v ajurvedi pa uporabljajo kar svež koriander, ki ga največkrat predelajo v obloge za kožo.

Foto: Dreamstime - Koriander je pri nas dokaj spregledano zelišče, ki ga po videzu težko ločimo od peteršilja, pogosto ga zamešamo tudi s zeleno in luštrekom.

Okrepi kožo

Koriander vsebuje veliko vitamina C, ki ga celice potrebujejo za proizvajanje kolagena. Ta skrbi za elastičnost kože, daje ji napetost ter upočasnjuje nastajanje gub in prezgodnje staranje. Nadalje vitamin C deluje antioksidativno, torej veže nase proste radikale, s čimer varuje celice ne samo pred boleznimi, pač pa tudi pred tem, da bi se upehale in oslabile. Prav tako lahko koriander pomaga pri čiščenju por, preprečuje nabiranje umazanije na koži in s tem tudi mozolje. Ker posrka s kože odvečni sebum in ima protivnetne učinke, zdravi akne ter jim onemogoča, da bi sploh nastajale.