duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

grizli-medved_wiki Svet24.si

Medved raztrgal vodiča, kasneje se je pognal še ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

Profimedia Madonna Odkrito.si

Tako razkošno vilo si je v času koronavirusa ...

Alen Kobilica in Maja Prašnikar Njena.si

Alen Kobilica verjame, da bo spet videl

Za akne na hrbtu pomagata vrbovo lubje in gel s salicilno kislino
| T.D.

Za akne na hrbtu pomagata vrbovo lubje in gel s salicilno kislino

losjon, Profimedia

Čeprav jih običajno povezujemo s kožo na obrazu, se akne lahko pojavijo na praktično kateremkoli delu telesa, vključno s hrbtom.

V osnovi ni razlik med aknami oziroma mozolji, ne glede na to, kje se razširijo. Kljub temu so ukrepi, s katerimi lahko omilite težavo v primeru aken na hrbtu, vendarle malce drugačni. Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, prilagojenih aknam na tem predelu telesa.

Gel s salicilno kislino

Podobno kot pri aknah na obrazu nam lahko, če imamo akne na hrbtu, pomagajo izdelki, ki vsebujejo salicilno kislino. Tako vam priporočamo, da poiščete gel za prhanje s salicilno kislino. Še ena možnost pa je, da izberete izdelek, ki vsebuje vrbovo lubje. Gre namreč za naravni vir salicina.

Izogibajte se mastnim losjonom

Nedvomno je pomembno, da je tudi koža na telesu dobro navlažena in nahranjena, podobno kot koža na obrazu. Vendar morajo tisti, ki imajo težave z mozoljčki po hrbtu – pa tudi po drugih delih telesa –, paziti, da izdelki, kot sta losjon ali mleko za telo, niso premastni. Če imate težave z aknami na hrbtu, je priporočljivo izbrati nekoliko lažji izdelek za nego kože.

Izdelki za nego las

Predvsem tisti z daljšimi lasmi morate paziti, da na lase ne nanašate izdelkov, ki bi prispevali k poslabšanju težav z aknami na hrbtu. Vse se začne z izbiro primernega šampona, še pomembnejša pa je previdnost pri izbiri izdelkov, ki ostanejo na laseh dlje časa. Izogibajte se silikonu, umetnim dišavam in drugim sestavinam, ki razdražijo kožo, hkrati pa povečajo možnost za zamašitev por ob stiku kože na hrbtu in las.

Ingver in borovnice

Ne glede na to, kje se pojavljajo akne, je lahko težava vsaj deloma povezana s prehrano. Pomembno je, da se izogibate živilom, ki povečujejo nevarnost za vnetni odziv, in da uživate več živil s protivnetnimi učinki. Poudarek naj bo na sveži hrani, izogibajte se industrijsko predelanim živilom in rafinirani hrani. Močne protivnetne lastnosti imajo borovnice, ingver, kakav in zeleni čaj.