utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

sveče Svet24.si

Upanje je ugasnilo že pred dnevi, zdaj se je ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Joco Žnidaršič 6 Odkrito.si

Fotografska razstava Joca Žnidaršiča: Leta ...

Polkaholiki sekircav med Njena.si

Prihaja nova slovenska serija, ki jo bodo ...

Kako izdelati zeliščne snopke za masažo?
| J.K.

Kako izdelati zeliščne snopke za masažo?

Masaža z zeliščnimi snopki, Profimedia

Seveda se je prijetno sprostiti ob spretnih prijemih maserja, ki z veščimi pritiski sprosti zastoje energije in aktivira akupresurne točke. A prijetno zeliščno masažo si lahko večkrat privoščite tudi v zavetju svojega doma ...

Masaža s toplimi zeliščnimi oblogami je primerna za lajšanje revmatičnih obolenj, bolečin v mišicah in sklepih, tretma pa blagodejno vpliva tudi na razbremenitev in pomiritev naših čutov. Blagodejne učinkovine zelišč se namreč prek povečane temperature absorbirajo v telo, ter tako ob subtilni masažni tehniki zmanjšujejo bolečine, povečajo limfno drenažo in sprostijo zastoje energije.

Foto: Pixabay - Zelišča vsebujejo eterična olja.

Izdelajmo zeliščne snopke

Vroč zeliščni snop je narejen iz bombažnega kosa blaga, v katerega položimo zelišča, začimbe in dišavnice, nato pa vse skupaj prepognemo in zvijemo  v obliko, ki nekoliko spominja na cmok (glejte fotografijo). Zgornji del snopa, ki vam bo služil kot držalo, prevežite z debelejšo vrvico. Slednja bo masažni pripomoček učvrstila in poskrbela, da se krpa med masiranjem ne bo razrahljala in razprla.

Preden vam zaupamo recept za sproščujočo zeliščno mešanico, naj se dotaknemo še tehnike gretja zeliščnih snopov. Seveda bi bilo najlažje, če bi zeliščne cmoke položili v mikrovalovno pečico, a segrejmo jih raje tako, kot veleva tradicionalna orientalska metoda, torej na pari. Tako se bodo eterična olja počasi sproščala in nežno stopnjevala aromo, topel obkladek pa bo tudi občutno mehkejši. Za masažo pripravite dve vrečki, ki ju boste lahko izmenično segrevali nad paro. Pri tem bodite le previdne, da temperatura obloge ne bo previsoka.

Telo najprej nežno pregnetite z izbranim masažnim oljem. Sledi naj sproščujoča masaža s polaganjem toplih masažnih snopov, v katere shranite mešanico želenih zelišč.

Foto: Dreamstime - Zelišča

Zeliščna mešanica za sprostitev telesa in duha
•    Skodelica nekuhanega riža
•    Pol skodelice posušenih sivkinih cvetov (navadna sivka - Lavandula officinalis ali prava sivka – Lavandula angustifolia)
•    Pest posušenih cvetov kamilice
•    10 zdrobljenih lističev posušene melise
•    10 zdrobljenih lističev posušene poprove mete