profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica zavrnila Orbanov poljub

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: kako je Hojs odpiral vrata do...

mesec golob fajon sta Reporter.si

Kako veste, da je srednji sloj v težavah? Levica ...

oblak 1 pm Ekipa24.si

Šok, šok, šok! Za tekmi s Finsko in Dansko ...

Timotej Cizej in Žanet Breški Njena.si

Žanet Breški iskreno o zavrnitvah

sobotna priloga Ekipa24.si

Ekipa piše zgodovino! Današnjemu izvodu smo ...

Recept: Karamelizirana krema z jagodami
| M. S.

Recept: Karamelizirana krema z jagodami

Creme Brulee, Revija Maja

Sočne in sladke jagode so visoko na lestvici priljubljenega sadja. Kaj porečete na sladico, ki bo poskrbela za ples brbončic?

Sestavine za 4 osebe:
1 vaniljin strok
100 ml mleka
300 ml sladke smetane
1 žlička pomarančne lupine
4 rumenjaki
50 g sladkorja
3 žlice rjavega sladkorja
300 g jagod

Priprava:

1. Pečico segrejemo na 140 stopinj. Jagode umijemo in narežemo na koščke. Štiri jagode prihranimo cele, koščke pa razporedimo v modelčke.

2. Vaniljin strok razpolovimo in postrgamo sredico. Mleko zavremo s smetano, sredico in vaniljinim strokom ter pomarančno lupino.

3. Rumenjake s sladkorjem kremasto, a ne penasto, stepemo. Med stepanjem prilivamo vročo mlečno smetano.

4. Zmes precedimo in nalijemo v keramične posodice, na jagode. Posodice postavimo v pekač. Vanj prilijemo toliko vode, da sega do dveh tretjin posodic. Postavimo v pečico za eno uro.

5. Modelčke vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo. Potem jih postavimo v hladilnik za najmanj tri ure.

6. Ohlajeno kremo potresemo z rjavim sladkorjem in postavimo modelčke v pečico (funkcija žar), da sladkor karamelizira.

7. Obložimo s preostalimi polovičkami jagod.

To je različica slovite crème brûlée.

Foto: Revija Maja - Creme Brulee