Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Recept za zlato polt vso jesen

3. 9. 2021; 03.00
Avtor: Tea Dečman
jojobino olje

jojobino olje.jpg foto: Arhiv

Zlata poletna koža za marsikatero žensko ostaja izjemno zaželen in zavidljiv »modni dodatek«. Seveda je treba tako polt pridobiti na varen način, ki ne škoduje zdravju (ob uporabi sredstev za zaščito pred UV-žarki ali izdelkov za porjavitev brez sončenja). Vprašanje pa je, kako to čokoladno zapeljivost ohranjati še dolgo po tem, ko je počitnic konec. Obstaja nekaj nadvse preprostih trikov.

KAKOVOSTNA KOZMETIKA

Če se boste pridobivanja zagorelosti lotili po umetni poti (vsekakor to priporočamo namesto škodljivega naravnega sonca), kupite dober izdelek. Za mastno kožo so primernejša pršila in geli, medtem ko bo suha bolj hvaležna za losjon ali kremo. Pozorno preberite navodila na embalaži in se obarvajte. Sodobni porjavitveni izdelki zdržijo tudi do deset dni, zatem je nanos treba ponoviti. Tako imate lahko zagorelo polt tudi vse leto.

VLAŽILNA NEGA

Sonca se med 12. in 16. uro izogibajte, zjutraj in pozno popoldne pa je treba na kožo nujno večkrat nanesti zaščitno sredstvo. Ne pozabite, da bo vaš ten trajal dlje, če ga boste pridobivali počasi in previdno. Po sončenju uporabljajte osvežilne izdelke, saj kožo pomirjajo, regenerirajo in podaljšujejo zagorelost. Kožo po dopustu redno negujte z vlažilnimi losjoni na osnovi aloje in karitejevega masla ali preprosto uporabite olivno oziroma jojobino olje.

koža foto: Profimedia

PREPOVEDANO

Izogibajte se savnam in dolgim vročim kopelim, saj v njih barva zbledi. Prav tako se izogibajte dejavnostim, pri katerih se močno znojite, ter sredstvom za posvetitev, vključno s kozmetiko, ki vsebuje izvlečke kumar, limone in mleka. Lahko pa zagorelost podaljšate s paradižnikom. Kožo najprej rahlo umijte z ohlajenim črnim čajem in nato nanesite oblogo iz pasiranega paradižnika. Pustite učinkovati od 15 do 20 minut.

BOGATO PRHANJE

Ko že imate lepo barvo, ni več priporočljivo uporabljati gelov z mikrozrnci za piling. Namesto tega svetujemo uporabo bogatih, kremnih gelov za prhanje in gelov na oljni osnovi. Pri kopanju ali prhanju uporabite nekaj žlic črne kave ali čaja. Iz kave lahko napravite tudi ledene kocke in jih uporabljate za osvežujočo masažo.

VITAMINSKA PREHRANA

Če želite, da bo koža lepo porjavela, naj bo na vašem krožniku predvsem veliko zelenjave in sadja. Ne pozabite na korenje, špinačo, brokoli, zeleno solato, vsak dan se posladkajte s slastnimi marelicami, breskvami, melonami ali jagodami ter osvežite z agrumi in kivijem. Z jedilnika nikakor ne izločite rib, predvsem losos blagodejno vpliva na kožo, ne odpovejte se belemu mesu in jajcem, saj se v jajčnem rumenjaku skrivajo čudežne snovi za rast in obnovo kožnih celic. Hrano lahko začinite z olivnim oljem.

Imejte naravno kozmetiko. foto: Profimedia

EPILATOR NAMESTO VOSKANJA

Seveda imamo predstavnice nežnejšega spola rade, da je zagorela polt tudi gladka. A britje nikakor ne pride v poštev, če želite porjavitev ohraniti čim dlje, saj rezilo odstranjuje tudi povrhnjico. Prav tako voskanje. Najboljša možnost je uporaba električnega epilatorja, z njim ne boste odstranili površinskih kožnih celic, temveč zgolj dlake.

LESKI IN LIČILA

Če niste naravno zagoreli in tudi niste privrženka »sonca iz tube«, si pomagajte z leski za telo in primernim ličenjem. Leski za telo dajejo koži zlat videz, uporabite pa jih na nogah, dekolteju in obrazu. Na voljo so v različnih barvah: najpogostejši sta bronasta in zlata. To dopolnite z ličenjem, vendar pri tem ni treba pretiravati. K rahlo zagoreli polti se podajo rjava, turkizna, koralna in vse barve, ki prinesejo svežino. Izogibajte pa se rožnatim odtenkom.

NARAVNI PROCES OBNAVLJANJA

Ko boste opazili, da koža postopoma bledi, si tega ne ženite preveč k srcu. To je naraven proces njenega obnavljanja. Lahko pa v nedogled podaljšujete počitniško vzdušje: nadenite si nakit iz školjk in že se boste spomnili vročega poletja.

pigmentacija, plaža, koža, poletje

pigmentacija, plaža, koža, poletje foto: profimedia

prejšnji članek
Alya "priletela" na koncert
Svet slavnih
Alya "priletela" na koncert
naslednji članek
Kakšno ima najraje Brad Pitt?
Svet slavnih
Kakšno ima najraje Brad Pitt?
#nasazenazenska
nasazenazenska