alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Zdravo jesensko sadje za lepo kožo in močno srce
| Mare Koren

Zdravo jesensko sadje za lepo kožo in močno srce

grozdje, trta, profimedia

Pozno poletje oziroma zgodnja jesen nam prinaša tudi grozdje. Marsikje so se trgatve že začele, nekateri z njimi še čakajo. Nikar si ne pozabite utrgati nekaj grozdov in jih pojesti presnih, saj so odličen vir vitaminov in mineralov.

Grozdje je sadje, ki nam omogoča številne možnosti uporabe. Več kot odlično je presno, izjemno okusno v soku ali marmeladi, in če ga pustimo vreti, uživamo v njegovi žlahtni obliki, vinu. Zaradi B-vitaminov je koristno za prebavo, prav tako je polno antioksidantov, ki se skrivajo v kožici grozdnih jagod. Grozdje ima visoko vsebnost sladkorja, zato je nepogrešljivo, kadar nam primanjkuje energije. Fosfor, ki izstopa med minerali, je odličen za možgane in živce, kalcij pa pomaga krepiti zobe in kosti. Vsebuje tudi mangan, ki je koristen za ščitnico.

Črno ali belo grozdje?

Tako črno kot belo grozdje je odlično za naše zdravje, a le če ga uživamo v mejah normale. Če boste zaužili preveč presnega grozdja, boste tvegali drisko in prebavne motnje. Priporočljiv dnevni odmerek je do 150 gramov na dan. Previdno z njim tudi tisti, ki imajo težave z želodcem in alergijami. Prav tako morajo biti previdni tisti, ki imajo sladkorno bolezen, saj vsebuje veliko sladkorja, in tisti, ki imajo težave z ledvicami, zaradi visoke vsebnosti kalija. Tega je v grozdju sicer kar desetkrat manj kot v bananah, a vendar naj se mu ledvični bolniki izogibajo.

Foto: profimedia - grozdje, trta

Za zdravo srce in lepe zobe

Grozdje nas odlično varuje pred boleznimi srca in ožilja ter čisti kri. Vsebuje namreč zdravilne snovi, imenovane bioflavonoidi, ki so močni antioksidanti. Grozdje vsebuje tudi polifenole, ki dobro vplivajo na zdravje srca in ožilja ter uničujejo proste radikale. Dnevno uživanje je dobro za ohranjanje gibljivosti sklepov in pomaga pri zaustavljanju kariesa. Nikar ne izpljunite lupine, saj je prav v njej največ vitaminov in mineralov.

Grozdje za lepoto

Grozdje lahko uporabite v lepotne namene. Obstajajo namreč različne terapije, ki naj bi bile učinkovite za pospeševanje prekrvavitve in proizvajanje kolagena. Pomagajo tudi pri čiščenju kože, zavirajo staranje ter ohranjajo kožo lepo in sijočo. Zaradi zdravilnih lastnosti se grozdje v kombinaciji s sladkorjem lahko uporablja v maskah, kopelih in pilingih.