900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Skodelica čaja, ki pogreje dušo in koži vrne mladost

20. 1. 2022; 02.00
Avtor: Mojca Kopriva
pitje čaja

Privoščite si skodelico čaja. foto: Dreamstime

Čaji so znani po svojih sproščujočih in prebujajočih učinkih, vendar so lahko veliko več kot to. Čaj je tudi eden najboljših naravnih pripravkov proti prehitremu staranju kože.

Čaj ni priljubljen le zaradi svojega finega okusa in tolažilne topline, ampak tudi zaradi pozitivnega vpliva na naše zdravje. Pomaga nam v boju proti utrujenosti, zmanjšuje stres, izboljšuje koncentracijo, razstruplja, lajša vnetja in daje energijo. Poleg tega skodelica zeliščnega napitka na dan blagodejno vpliva tudi na lepoto in zdravje kože ter naredi našo polt bolj sijočo in svežo.

Zeleni čaj

Bogat je z močnimi antioksidanti (predvsem katehini in polifenoli), minerali (npr. kalijem, kalcijem, fosforjem in magnezijem), vitamini (B, C, E) in klorofilom. Skodelica zelenega čaja, pridobljenega iz rastline Camellia sinensis, zagotavlja dolgoživost in vitalnost celotnega organizma. Zaradi antioksidativnega učinka zmanjšuje UV-poškodbe kože, torej preprečuje fotostaranje, hkrati razstruplja, zato je lahko v pomoč pri aknah.

Matča

Priljubljeno matčo pridobivajo iz iste rastline kot zeleni čaj, le da je matča zmleta v fin zelen prah. Nekateri viri trdijo, da vsebuje več antioksidantov in hranil kot običajen zeleni čaj, zato ima lahko večje koristi. Ta zelena pijača, ki jo postrežejo z mlekom, je znana po razstrupljanju in pomlajevanju kože. Pomaga tudi v boju proti bakterijskim okužbam in lajša stres, rezultat je sijoča polt.

čaj, pitje čaja foto: Shutterstock

Beli čaj

Beli čaj prihaja iz rastline, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Nekateri menijo, da ima močnejši učinek kot zeleni ali črni čaj, ker so njegovi listi manj obdelani. Imenujemo ga tudi čaj številka ena proti staranju. S svojimi antioksidativnimi in razstrupljevalnimi učinki lahko pomaga pri lajšanju aken, spodbuja celjenje kože ob poškodbah zaradi sonca in zavira zgodnje znake staranja, kot so fine črte in gube, ker krepi elastinska in kolagenska vlakna.

Čaj oolong

Oolong ali polfermentirani čaj je vmesna stopnja med zelenim in črnim čajem. Ta redek čaj se pridobiva iz listov iste rastline, ki se uporablja za proizvodnjo zelenega, belega in črnega čaja. Edina razlika je v načinu obdelave. Oolong nastane, ko se listi rahlo posušijo na soncu, kar povzroči delno oksidacijo. Podobno kot črni in zeleni čaj tudi oolong vsebuje koristne vitamine, minerale in antioksidante, zato je lahko zaradi svojih protivnetnih, antioksidativnih in razstrupljevalnih učinkov ter kombinacije hranil odličen zaveznik pri pomlajevanju kože ter ohranjanju zdravja las in zob.

Črni čaj

Tudi črni čaj je poln antioksidantov, za katere je znano, da upočasnjujejo prezgodnje staranje kože. Pitje ali uporaba čajnih vrečk za nego obraza lahko pomladi polt in prepreči poglabljanje gub. Če gre verjeti rezultatom južnokorejske študije, tako črni kot beli čaj blažita proizvodnjo encima MMP-3, ki razgrajuje kolagen, pomemben protein, ki izboljšuje čvrstost kože.

Rooibos

Ime čaja rooibos izhaja iz afrikanščine in pomeni »rdeči grm«. Rooibos, ki mu zaradi barve pravijo tudi rdeči čaj, se pridobiva iz istoimenske južnoafriške rastline. V nasprotju z drugimi čaji ne vsebuje kofeina, zato ga lahko uživate pred spanjem. Je bogat vir antioksidantov (zlasti specifičnih flavonoidov), vitamina C in tudi mineralov, zato učinkuje proti staranju. Ugodno vpliva na sijaj in mladostnost kože, japonske raziskave pa so pokazale, da bistveno zmanjša srbenje, povezano z dermatitisom.

pitje čaja

pitje čaja foto: Dreamstime

prejšnji članek
Drage kavne aparate lahko hitro uniči vodni kamen
Zdravje
Drage kavne aparate lahko hitro uniči vodni kamen
naslednji članek
Slovenija ima talent: Žigan Krajnčan v vlogi učitelja
Resničnostni šovi
Slovenija ima talent: Žigan Krajnčan v vlogi učitelja