favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Šipkovo olje deluje bolje kot botoks

4. 3. 2022; 02.00
Avtor: Tea Dečman
zdravjeinlepota-kolagen-3-sipkovo-olje

Zdravje in lepota, kolagen, šipkovo olje foto: Dreamstime

Če se spopadate z brazgotinami od opeklin, operacij, aken ali po nesreči, jih lahko uspešno zmanjšate z redno uporabo šipkovega olja.

S šipkovega grma, ki zraste do tri metre visoko, smo lahko oktobra in novembra obirali rdeče plodove, najbolj znane po bogati vsebnosti vitamina C. Posušene uporabljamo za čaj, lahko pa iz pečk tega mesnatega sadeža iztisnemo olje, ki je v kozmetični industriji zelo priljubljeno za nego problematične, aknaste kože. Preizkusite ga in zasijte v pomlad.

Pomirja, vlaži in gladi

Šipkovo olje je izjemno bogato ne le z vitaminom C, ampak tudi z alfalinolensko kislino (omega 3) ter vitaminoma A in E, zato na kožo deluje zelo blagodejno, pomirjujoče. Kožo vlaži, s povrhnjice briše pigmentne lise, strije in gube. Uporaba šipkovega olja je denimo priporočljiva po sončenju, še posebno če ste kožo preveč izpostavili UV-žarkom. Če se spopadate z brazgotinami od opeklin, operacij, aken ali po nesreči, jih prav tako lahko zmanjšate z redno uporabo šipkovega olja. In ne nazadnje dobro dene tudi nosečnicam, saj preprečuje nastajanje strij na trebuhu.

Šipkovo olje je naravno in bolj dostopno. Olje navlaži obnohtno kožico, okrepi nohte, preprečuje vnetja in tako izboljša videz celotnih rok. Preizkusite ga! foto: Profimedia

Preizkušeno negovalno sredstvo

Šipek so v lepotne namene uporabljali že stari Egipčani, Maji in ameriški domorodci. Olje so pridobivali s počasnim kuhanjem šipkovih pečk, danes pa te hladno stiskamo, zato olje ohranja še več blagodejnih učinkovin, ki bi se s segrevanjem uničile.

Ne masti in je zelo lahko

V nasprotju s težkimi olji, kot je jojobino, se šipkovo olje hitro vpije v kožo. Lahko ga uporabljamo kot dodatek k losjonom in kremam, saj deluje protivnetno in je polno antioksidantov, ki pomagajo odpravljati kožne poškodbe.

Boljše kot botoks

S pomlajevalnimi sestavinami (vitamin C in likopen) je šipkovo olje varna rešitev za obnavljanje kožne povrhnjice, povečuje njeno elastičnost ter jo varuje pred poškodbami sonca in okoljskega onesnaženja, ki vodijo v nastajanje gub. Ob vsakodnevni uporabi so učinki (manj lis, zglajene gube) vidni že po treh tednih.

Pomoč pri aknah, ekcemih in luskavici

Šipkovo olje odlično vlaži suho kožo ter je v pomoč pri ekcemih, dermatitisu ali luskavici. Olje namreč prodre v najgloblje plasti kože in jo stalno vlaži. Poleg tega oži pore ter ohranja zdrav in enakomeren ten.

Nega las in lasišča

Tudi pri negi lasišča se šipkovo olje izkaže več kot odlično. Malo olja segrejte v kozici ter ga vmasirajte v lasišče in lase. Pustite ga učinkovati približno eno uro, nato pa lase umijte s šamponom. Ko si jih boste posušili, bodo mehki in bleščeči, o prhljaju pa ne bo nobene sledi.

Močni nohti

Krhki in lomljivi nohti so na pogled neprivlačni, poleg tega so bolj nagnjeni h glivičnim infekcijam. Specialne kreme zanje so običajno zelo drage in pogosto neučinkovite (pa še polne kemikalij), medtem ko je šipkovo olje naravno in bolj dostopno. Olje navlaži obnohtno kožo, okrepi nohte, preprečuje vnetja in tako izboljša videz celotnih rok.

Tudi za otroke

Šipkovo olje lahko uporablja prav vsa družina. Z njim lahko dojenčkom odstranjujemo temenice, v pomoč je pri različnih kožnih izpuščajih, uporabite ga lahko tudi za izboljšanje videza brazgotin po noricah.

šipkovo olje

šipkovo olje foto: Dreamstime

prejšnji članek
Svetovna epidemija debelosti
Zdravje
Svetovna epidemija debelosti
naslednji članek
V Ukrajini je ogroženih 7,5 milijona otrok
Zdravje
V Ukrajini je ogroženih 7,5 milijona otrok