Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako do čudovite magnolije?

5. 4. 2022; 03.00
Avtor: Mare Koren
magnolija

magnolija foto: Profimedia

Razmišljate, da bi vrt polepšali z magnolijo? Če se nad tem lepim okrasnim drevesom šele navdušujete, je dobro poznati nekaj splošnih usmeritev.

Tokrat pišemo o posebni lepotici, ki na vsakem okrasnem vrtu razsipno pokaže svojo lepoto. Magnolija spada med prva spomladanska drevesa, ki s svojimi ošabnimi cvetovi poudari prihod pomladi. Svileni svitki, v katere se preobrazijo cvetni popki, se bohotijo v rožnatih, belih, vaniljevih in mešanih barvnih kombinacijah. Najprej zacvetijo zvezdaste magnolije, sledijo pa jim sulanževe magnolije. Prve so priljubljene zaradi nizke rasti in primerne za manjše vrtove, medtem ko sulanževke zrastejo do šest metrov.

magnolija, sajenje foto: dreamstime

Kakšno zemljo potrebujejo

Med tistimi, ki zacvetijo poleti, pri nas poznamo velecvetno magnolijo, veličastno zimzeleno drevo z bleščečimi temnozelenimi listi in smetanasto belimi cvetovi. Zraste tudi 15 metrov visoko.

Če se nad magnolijami šele navdušujete, je dobro poznati nekaj splošnih usmeritev. Priljubljene so kot posamična drevesa, saj zaradi barvitosti in razkošja cvetov ne potrebujejo spremljave. Najraje ima polsenčno do sončno mesto, ki ima nekaj zavetrja. Pri izbiri mesta moramo upoštevati tudi njeno končno velikost, zato je ne sadimo preblizu hiše, saj bo le tako lahko razvila lepo krošnjo. Rada ima rahla, dobro odcedna tla, ki so organsko bogata in se ne izsušijo pogosto. Korenine običajno naredi plitko pod površjem, zato pod njo ne urejamo gredic. Prav tako ne prenese prekopavanja in stezic pod krošnjo. Potrebuje rodovitno in pognojeno prst. Obilno gnojimo predvsem tam, kjer so tla suha in peščena. Prva leta po zasaditvi okoli rastline trosimo zastirko in ji zagotovimo kisla tla.

Sulanževa magnolija foto: Dreamstime

Katere vrste izberemo

Notranjost Slovenije in vzhod lahko presenetita zimska in spomladanska zmrzal, ki ju magnolije težko prenesejo. Prva poškoduje cvetne brste, ki jih rastlina naredi že pred zimo, medtem ko spomladanska pozeba osmodi cvetove, ki kasneje porjavijo. Na nizke temperature so tako odporne predstavnice skupine magnolij z zvezdastimi cvetovi. K najbolj znani zvezdasti magnoliji spada tudi kobuši in loebnerjeva magnolija. Bela kobuši magnolija je najmogočnejša predstavnica družine. A do prvih cvetov včasih mine tudi nekaj let. Zvezdaste magnolije v naravi rastejo na Japonskem na otoku Honšu, drugod jih gojijo kot posodovke. Ta rastoča listopadna vrsta dobro prenaša tudi mestno okolje.

Lilijasta magnolija 'Susan' -cvet foto: Shutterstock

prejšnji članek
Jason Momoa o romanci s Kate Beckinsale
Svet slavnih
Jason Momoa o romanci s Kate Beckinsale
naslednji članek
Pomanjkanje cinka in kalcija sproži željo po čokoladi
Zdravje
Pomanjkanje cinka in kalcija sproži željo po čokoladi