900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Podočnjakov ni mogoče v celoti odpraviti, lahko pa jih omilimo

9. 4. 2024; 02.00
Avtor: Zoran Franc
podočnjaki

podočnjaki foto: Dreamstime

Podočnjakov ni mogoče v celoti in trajno odpraviti, zlasti kadar so posledica genske zasnove. Obstaja nekaj načinov in metod, kako jih lahko vsaj delno omilimo.

O rešitvah, ki obstajajo o odpravi podočnjakov, smo se pogovarjali z Lauro Sardinšek, magistrico kozmetike, diplomirano kozmetičarko in diplomirano medicinsko sestro.

Je nastanek podočnjakov morda povezan z uživanjem hrane?

Ker so vzroki za nastanek podočnjakov različni, je drugačen tudi pristop pri odpravljanju težave. Ker ima prehrana pomembno vlogo pri pojavu temnih kolobarjev pod očmi, saj lahko nastanejo zaradi slabe prehrane in pomanjkanja mineralov – predvsem železa in kalija – ter antioksidantov, uživajte hrano, ki vsebuje veliko vitaminov A, C, E, K, železa in folne kisline. Zelena zelenjava je bogata z železom, ki med drugim skrbi za dober krvni pretok ter tudi tako pomaga pri premagovanju temnih podočnjakov, ki so pogosto posledica pomankanja tega minerala v krvi. Dobro je torej zaužiti čim več zelja, špinače ter ostale zelene listnate zelenjave in pa veliko citrusov, jagod, polnozrnatih izdelkov, avokada ter morske hrane. Priporočljivo je tudi zmanjšati zaužito količino soli.

Laura Sardinšek foto: Laura Sardinšek

Na kaj pazimo pri izbiri kreme?

Kadar so na obrazu prisotni podočnjaki, je pomembna čimprejšnja in skrbna nega občutljive kože okrog oči. S pravilno izbranimi kozmetičnimi izdelki, ki so namenjeni prav negi kože okrog oči, lahko podočnjake delno omilimo. Pri nakupu kreme bodite še posebej pozorni na to, da vsebuje tudi hialuronsko kislino, kofein, vitamine C, A, K in E, arniko ter aloo vero.

NEINVAZIVNI POSEG

Ena izmed najprimernejših in hkrati najučinkovitejših metod za vizualno zmanjšanje videza podočnjakov je terapija Pelleve.

Obstajajo morda neinvazivni posegi za odpravo?

Koža v predelu oči se razlikuje od kože na telesu in obrazu. V periokularnem predelu je koža zelo tanka in skoznjo lahko preseva temna barva mišice očesne zapiralke ali razširjene podkožne žilice. Obarvanost je lahko tudi posledica kožnih pigmentacij, ki nastanejo zaradi pretiranega sončenja ali hormonskih sprememb. Prav tako je v očesnem predelu prisotno veliko manj kolagenskih in elastinskih vlaken ter žlez lojnic, zaradi česar je koža bolj suha in nagnjena k hitrejšemu gubanju. Ena izmed najprimernejših in hkrati najučinkovitejših metod za vizualno zmanjšanje videza podočnjakov je terapija Pelleve. Radiofrekvenčna terapija, ki se izvaja v dermatoloških in estetskih klinikah, spodbuja fibroblaste k tvorbi novega kolagena. Postopek je neinvaziven, zato ga lahko izvajamo tudi na najobčutljivejših predelih. Terapija je še posebej primerna za tretiranje spodnje veke. Koža postane bolj napeta in čvrsta, manj prosojna, gubice in podočnjaki pa manj izraženi. 

Laura Sardinšek foto: Laura Sardinšek

Kdaj se začnejo podočnjaki pojavljati?

Po 30. letu se postopoma začnejo pojavljati podočnjaki in vdolbine, ki nastanejo kot posledica izgube maščobnega volumna tkiva na obrazu v predelu zgornjega dela lic. Ob staranju se volumen maščobnega tkiva na obrazu zmanjšuje, hkrati se pomika navzdol. To se bolj aktivno dogaja na zgornjem delu lic, zato nastane udrtina. To praznino lahko na neinvaziven način zapolnimo s polnilom hialuronske kisline, ki je naravna in telesu lastna molekula, njena naloga pa je vzdrževanje strukture podkožja in hidracije tkiva. Kadar se odločite za tovrsten poseg, je potrebna posebna previdnost, saj lahko nepravilna indikacija ali nestrokovna izvedba zaradi slabe limfne drenaže in tanke kože v tem predelu stanje podočnjakov še poslabša, zato za tovrsten poseg izberite strokovno usposobljeno medicinsko osebje.

KREMA ZA OČI

Pri nakupu kreme za oči bodite še posebej pozorni na to, da vsebuje tudi hialuronsko kislino, kofein, vitamine C, A, K in E, arniko ter aloo vero.

Ali si lahko kako pomagamo sami?

V primeru zabuhlih jutranjih podočnjakov lahko oteklino nekoliko omilimo z mrzlimi obkladki ali hladilnimi gel maskami. Zelo priljubljene so tudi roll-on kreme za nego kože okoli oči – najbolje jih je hraniti v hladilniku – saj s hladno masažno kroglico spodbudimo limfno drenažo in tako odpravimo oteklino ter hkrati pospešimo mikrocirkulacijo in stimuliramo tanko kožo okoli oči.

Vas pestijo podočnjaki? foto: Dreamstime

Kaj pa zabuhlost?

Če so izbočene maščobne blazinice, ki se kažejo kot zabuhlost pod očmi, in odvečna ohlapna ter nagubana koža pod očmi precej izrazita in moteča, se nepravilnost korigira s kirurškim posegom spodnje blefaroplastike. Pri tem se premesti maščobno tkivo in odstrani odvečna koža, lahko pa se zategnejo tudi ohlapne mišice. S posegom se tako znebimo odvečne kože, vrečk pod očmi in gub, vaše oči pa ponovno pridejo do izraza.

87980d033c3c6b99a1ae949bc0ec4251.jpeg

Dednost in proces staranja sta glavna povzročitelja nastanka podočnjakov, vendar ima pomembno vlogo pri nastanku le teh tudi nezdrav življenjski slog. Vzemite podočnjake kot signal svojega telesa in se zaradi svežega ter spočitega videza tem navadam čim bolj izognite in svojemu telesu privoščite zdravo prehrano, kakovosten spanec ter čim manj stresa.



prejšnji članek
Slovenska pevka razkrila, da že dolgo ni več samska
Svet slavnih
Slovenska pevka razkrila, da že dolgo ni več samska
naslednji članek
Spoznajte raztezne vaje, ki vas sprostijo in popeljejo v spanec
Zdravje
Spoznajte raztezne vaje, ki vas sprostijo in popeljejo v spanec