Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Iz oči v oči: arhitekt Primož Jeza

22. 12. 2015; 10.20
Avtor: N. T. G.
primoz.jeza

foto: FOTO: TOMO BREJC

Arhitekt Primož Jeza je oblikoval več kot 50 arhitekturnih objektov in interierjev ter več kot 40 scenografij za oglase in kratke filme.

Predava na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo ter na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na smeri industrijsko oblikovanje.

Njegova dela so bila predstavljena na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako v Sloveniji kot v tujini (Ljubljana, London, Milano, Moskva, Beograd, Lizbona, Hamburg, Birmingham itd.). Leta 2008 mu je založba KUD Kibla izdala knjigo z naslovom Interieri Primož Jeza / 9 + 1, ki je kot nekakšna »vitrina« njegovih desetih najodmevnejših projektov notranje opreme za javne prostore.

Njegov talent je bil priznan ob številnih priložnostih: leta 1998 je prejel študentsko Plečnikovo priznanje za izjemno delo, leta 2008 je prejel uradno priznanje rektorja Univerze v Ljubljani za umetniške dosežke v arhitekturi. Istega leta se je uvrstil v »Top 10 arhitektov pod 40«. Leta 2013 sta bila s kolegico Majo Ivanič povabljena v Aspen in Denver v ZDA, in sicer kot gostujoča predavatelja na poletni šoli Mountain Studio 2013, ki je potekala v sklopu Univerze Colorado Denver.

Na sejmu notranje opreme in oblikovanja 100 % Design, ki je med 23. in 26. septembrom potekal v Londonu, se je Studio Primoža Jeze uspešno predstavil s stoli, ki jih je razvil v sodelovanju s podjetjem Donar. Prodajni dogodek 100 % Design vsako leto obišče več deset tisoč obiskovalcev, ki si pridejo ogledat najnovejše trende in izdelke razstavljavcev z vsega sveta. Slovenija se je letos predstavila z nacionalnim razstavnim paviljonom, ki ga je kot zmagovalec vabljenega natečaja prav tako oblikoval Studio Primoža Jeze, na njem pa je bilo predstavljenih devet domačih razstavljavcev.

Na dogodku 100 % design je nastopal z linijami delovnih in kongresnih stolov Nico, Nico Less in Breath, ki jih odlikujejo izvirna in sodobna oblika, uporaba nekonvencionalnega materiala ter udobno sedenje. Uigrana ekipa strokovnjakov si je zadala nalogo narediti trajnostno naravnane »ljudske stole«, in sicer s ponovno uporabo odpadnega materiala in nizko proizvodno ceno.

Kateri je vaš prvi projekt,  na katerega ste zelo ponosni? 

Prvi večji projekt sem delal še kot študent, in to je legendarni Orto bar v Ljubljani. Ponosen sem na to, da je še danes tak, kot je bil, saj je bil že zastavljen tako, da se plemenito stara.

V katerem projektu ste pustili največ »duše«?

To je težko reči, saj je vsak projekt unikat, in ko delam, se mu povsem posvetim. Veseli me, da lahko ustvarjam različne projekte, trenutno na primer projektiram večstanovanjsko hišo v centru Ljubljane, interier urbanega stanovanja v Rožni dolini in predavam tako na Fakulteti za arhitekturo kot tudi na ALUO-IO. Raznovrstno delo, dialogi s sodelavci, študenti, potovanja, vse to vpliva na končni rezultat.

Kakšna je razlika med Primožem arhitektom in Primožem človekom v vsakdanu?

Poklic arhitekta živiš, ločnice ni in je tudi ne more biti.

Kako delujete? Ste med delom osredotočeni, potrebujete glasbo, mir, tišino?

Ogromno časa porabim za to, da razmišljam o projektu. Vendar se to ne dogaja v studiu, ampak povsod drugje. Šele ko razdelam projekt v podrobnosti, se lotimo izrisa.

Vedno nas zanima kakšna »zabavna« prigoda med kakšnim projektom.

Žal so te prigode ponavadi malo manj smešne; ko recimo izvajalec ne naredi svojega dela tako, kot si ga načrtoval, pa to ugotoviš šele takrat, ko ne moreš prav veliko rešiti. Take situacije niso prijetne, saj si pri svojem delu prizadevam za visoko kakovost. Če celoten tim ni uigran in nima enakih vrednot, je to izjemno težko.

Kaj najraje oblikujete? 

Najraje oblikujem kompleksne interierje, kjer lahko s kakšno tehnično rešitvijo optimiram bivalno okolje.

Kaj vam pomeni mir? 

Mir je fin. Vsako jutro si vzamem vsaj eno uro in pol za kavo s filmom ali branjem, kasneje pa še eno uro za kosilo. To je moj čas, v katerem sem najraje sam.

Koliko vam pomeni, da je v vašem stanovanju tudi kak vaš »kos«?

V vsakem interierju, ki ga delam, je kakšen kos, ki sem ga oblikoval, na primer zofa, stoli, miza, kadi, umivalniki itd.

NEKAJ NJEGOVIH POMEMBNEJŠIH PROJEKTOV:

Stol Nico je zasnovan kot udoben delovni stol, ki zlahka prevzame tudi vlogo polfotelja, stola Nico Less in Breath pa sta kongresna stola, ki ju lahko povezujemo v daljše sklope, za manjšo porabo prostora pri skladiščenju pa jih je možno zlagati visoko drugega na drugega. Vsi trije imajo sedalo izdelano iz prešanega filca, podnožje pa je izdelano iz kovine ali recikliranega lesa v izbranih barvah. Tako podjetje Donar kot tudi Primož Jeza sta se s poimenovanjem stolov Nico in Nico Less poklonila legendarnemu slovenskemu industrijskemu oblikovalcu Niku Kralju, avtorju stola Rex, ki ga je v svojo stalno zbirko uvrstil muzej moderne umetnosti MoMa v New Yorku.

Stol Nico Less je prejemnik nagrade TOP 5, ki jo podeljuje zahtevna žirija strokovnjakov organizatorja Gospodarskega razstavišča. Prepričala jih je novost na področju materialov (recikliran filc) ter tehnološko zelo zahteven izdelek v odličnem dizajnu Studia Primoža Jeze. Morda je bilo najpomembnejše to, da gre v celoti za slovenski izdelek, ki je tudi cenovno dostopen ter z najvišjo mero odgovornosti do uporabnika in okolja. 

Primož Jeza se je na dogodku 100 % design predstavil že leta 2013 ter 2014, in sicer z mizama Lady March in Frankenstein’s Bride, ki sta bili prav tako izdelani v sodelovanju s podjetjem Donar.

Vas je osvojilo ime Lady March? Niste prvi. Lady March je prava hibridna delovna platforma, kjer se vzdolž osi, ki jo sestavljajo ravna površina, lok in prestol, razpirajo strasti, tovarištvo in vodenje. Enota je razdeljena na prostor za srečevanje, salonski prostor in delovni prostor. Prostor za srečevanje ima osebno namizno okrasno točko za vazo z rastlino, kristalno kroglo z lučjo ali gorilnik. Zaobljeni predel mize se zlahka pretvori v sedalo, ki ponuja majhen, a udoben prostor za pogovore. Delovni prostor je opremljen s pop-up ogledalom za ličenje in integrirano električno platformo. Vse skupaj pa sestavlja večnamensko enoto pisarniškega pohištva za moderne poslovne ženske.

Ime Frankenstein's Bride ni ravno vsakdanje, priznajmo. A vseeno je to vsestranski delovni prostor, ki prevzame, navdušuje in te ne pusti brezčutnega. Je vsestranski modularni delovni prostor, sestavljen iz več različnih barvnih elementov, ki kar bruhajo energijo in osebnost. Integriran je priključek za elektriko in iPad, vrtljivo stojalo pa ne le, da omogoča povezljivost, temveč doda tudi tehnološki glamur. »Nevesto« lahko uporabljate kot pisarniško mizo, kuhinjsko mizo ali sproščujoč lounge, seveda v barvnih kombinacijah in materialih po vašem izboru. 

Veliko pozornosti oblikovalec Jeza namenja tudi interierjem. Predstavil nam je dva, in sicer Stanovanje O in Stanovanje M.

Stanovanje O je manjše stanovanje za 30-letno osebo, ki je veliko na poti. Samo bivališče meri približno 50 m2 in je v pritličju bloka v centru Ljubljane. Glavni gradnik stanovanja je bel teraco, iz katerega so vsi tlaki, kuhinjski pult in umivalnik ter kad v kopalnici. Koncept temelji na tem, da, zaradi v osnovi majhnih prostorov, sobe postanejo pohištvo oz. je pohištvo namenoma predimenzionirano – na primer postelja postane spalnica, zofa je dnevna soba, kad kopalnica, hodnik je le transformator med notranjim in zunanjim svetom. 

Stanovanje likovno izstopa iz okvira tipičnih stanovanjskih zasnov.

Stanovanje M je večje stanovanje za 40-letnico, ki je želela imeti večji družabni prostor, ki se po potrebi preobrazi v delovno mesto. Po vsej zunanji stranici stanovanja je v omaro integrirana vsa servisna bit stanovanja: utiliti, shramba, kuhinja, kabinet in knjižnica. Družabnemu prostoru vzporedno sledi zasebni prostor, ki je organiziran po sistemu »drive-in«. Vstopiš v garderobni del, ki sta mu v osi levo in desno priključena spalnica ter kopalnica.

Stanovanje v srednjeveškem delu Škofje loke je veliko 90 m2. 

Zofa C

Ljudje preživimo v pisarnah večji del dneva, zato želimo ta čas čim bolj kakovostno preživeti. Arhitekt Jeza opaža, kako se meje med zasebnim in službenim časom vedno bolj brišejo. Tako je nastala Zofa C, ki je idealna za sestanke, saj ima visoko sedalo, omogoča tudi počivanje, na njej pa je med drugim možno tudi prespati. Oblazinjena stranska naslonjala so lahko tudi pokrivalo ali pa se z domiselnimi magnetki zvijejo v blazino. Zofa C je del družine, mogoče pa jo je kupiti tudi samostojno. Kmalu bo na voljo tudi z možnostjo ozvočenja ali priključka za iPad.  

Material: monolitno ohišje je iz mediapana (MDF), lahko pa je oblečeno tudi v tekstil, usnje, umetno usnje. Sedalo je lahko izdelano iz tekstila, usnja ali umetnega usnja.

Lady March

Lady March foto: FOTO: DAMJAN ŠVARC

Frankenstein's Bride

Frankenstein's Bride foto: FOTO: DAMJAN ŠVARC

Kuhinja v stanovanju O

Kuhinja v stanovanju O foto: FOTO: FULVIO GRISONI

Kopalnica v stanovanju O

Kopalnica v stanovanju O foto: FOTO: FULVIO GRISONI

Stanovanje M

Stanovanje M foto: FOTO: DAMJAN ŠVARC

Stol Breath

Stol Breath foto: FOTO: FULVIO GRISONI

Spalnica v stanovanju O

Spalnica v stanovanju O foto: FOTO: FULVIO GRISONI

Stol Nico

Stol Nico foto: FOTO: NEJC LOŠIČ

Stanovanje M

Stanovanje M foto: FOTO: DAMJAN ŠVARC

prejšnji članek
Žalostno slovo od Simone Weiss: jokal je Goranov glas, trgalo se je srce
Svet slavnih
Žalostno slovo od Simone Weiss: jokal je Goranov glas, trgalo se je srce
naslednji članek
Dan, ko je umrla Simona Weiss, bi moral biti čisto drugačen
Svet slavnih
Dan, ko je umrla Simona Weiss, bi moral biti čisto drugačen
#nasazenazenska
nasazenazenska