Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Kako varen je vaš dom?

9. 9. 2015; 10.21
Avtor: Ana Kernc
Kako varen je vaš dom?
Tatove je resnično težko prelisičiti. Pa vseeno preverite, kako!

Tatove je resnično težko prelisičiti. Ko se enkrat odločijo za akcijo, se prav gotovo ne morete zanašati na to, da vam bodo pomagali preprosti varnostni ukrepi in naivne zvijače, s katerimi jih postavite zgolj pred majhno dilemo. Zdi se, da so tatovi pač vedno korak pred nami. Čas praznikov in počitnic pa je tudi sicer njihovo najbolj priljubljeno delovno obdobje. Kako ukrepati, da ne bomo tarča nepridipravov?

Zakaj so nepridipravi izbrali ravno našo hišo, saj se to »praviloma« dogaja drugim, se sprašujemo. Ob tem pa običajno pozabljamo na to, da smo za takšno nevšečnost običajno v precejšnji meri odgovorni sami. Da bi lahko ugotovili, zakaj je prišlo do tega, moramo vedeti, kako razmišlja vlomilec.

Tatovi nas opazujejo

Vlomilci imajo najraje praznike. Tako trdijo poznavalci in policija. V večini evropskih držav se med počitnicami in prazniki število vlomov poveča.
Moramo vedeti, da so vrata in okna stanovanj - ne glede na napredek tehnike - še vedno najšibkejše točke in zato tudi najbolj priljubljene med vlomilci. Poleg tega so vlomilci v glavnem vedno en korak pred nami oziroma bistveno bolj spretni.
Občutek varnosti je lahko varljiv, pravijo strokovnjaki. O tem se (na žalost) običajno prepričamo šele takrat, ko je prepozno. Zaradi vsega tega nujno preverite, kako varen je vaš dom, in se pravočasno odločite za ustrezne ukrepe, s katerimi boste preprečili vlom.
Med ukrepe samozaščite sodijo tudi nekatera dejanja, ki bi se lahko na prvi pogled zdela celo smešna, a le dokler ne pomislite: tatovi nas opazujejo!

Sosed je zlata vreden varuh

Na seznamu najboljših preventivnih ukrepov so na prvem mestu - če verjamete ali ne - dobri sosedski odnosi. Skrben sosed je boljši varuh od najbolj hudega psa. Kaj pa pes? Tudi pes je lahko dober varuh, seveda če ne laja tja v en dan brez pravega razloga.

Pri izbiri ukrepov, s katerimi naj bi preprečili vlom, nikar ne pretiravajte. Seveda je dobro, da se o teh stvareh posvetujete s strokovnjaki, a pozor: vedeti morate, da tudi strokovnjaki radi pretiravajo, ker vam pač želijo ponuditi in prodati čim več svojih pripomočkov. Svojega doma ne morete in tudi ne smete spremeniti v trdnjavo. Prav gotovo ni najbolj praktično, če silovit alarm sproži že najmanjši premik vaše mačke ali zvok avtobusa, ki pelje mimo hiše.

Pri pripravi strategije se je dobro poglobiti v način razmišljanja vlomilcev. In kako razmišljajo nepridipravi? V stilu: priložnost naredi tatu. Torej se ne bodo prebijali prek sodobnih ključavnic in masivnih vrat, temveč bodo raje iskali primerno priložnost, da se s čim manjšim tveganjem in čim manj napora dokopljejo do plena.
S čim jih najpogosteje privabimo? Včasih so to le za hip odprta vrata ali okno. Lahko je lestev, ki smo jo pozabili na vrtu in ki lahko vlomilcu odpre pot do sicer nedosegljivih oken. Prav mu bodo prišle tudi vrvi ali vrtnarsko orodje. Če verjamete ali ne, so vlomilcem v pomoč tudi zapuščene oziroma previsoke žive meje ali visoke ograje, ki zapirajo pogled na vaše dvorišče.
Prvo vprašanje, ki si ga zastavi vlomilec, pa se seveda glasi: ali so stanovalci doma. Spretni nepridipravi znajo zelo hitro ugotoviti vašo odsotnost, zato - bodite pametni!


Nikoli:

  • ne puščajte rezervnega ključa v bližini hiše, saj vlomilci zelo dobro poznajo vsa možna skrivališča;
  • ne označite tega, kdo je lastnik ključa - če ga izgubite, boste dali s tem vlomilcu svoj naslov;
  • vrednejših predmetov ne postavljajte na izpostavljena mesta;
  • poskrbite za to, da bo videti, kot da je ves čas nekdo doma.


Nasveti:

  • vgradite časovno stikalo, ki bo samodejno prižgalo radijski aparat;
  • prosite soseda, naj redno prazni vaš poštni nabiralnik;
  • poprosite soseda, naj parkira na vaši dovozni poti;
  • preden za daljši čas odidete od doma, odpovejte dostavo časopisov in izključite telefonsko tajnico ali - kar je še bolje - vzpostavite prevezavo na vaš mobilni telefon.

Koristno:
Lučke, ki lahko zmedejo morebitnega vlomilca: so lastniki doma ali niso? So namestili stikalo, ki na določeno časovno obdobje avtomatično prižge luči, ali so morda v resnici doma? Tat nikoli ne ve, kaj se v resnici dogaja. Seveda tudi vlomilci poznajo vse sodobne pripomočke, a jih bodo takšni ukrepi kljub vsemu zmedli in jih postavili pred dilemo. Torej vam na vprašanje, ali je pametno namestiti takšne luči, odgovarjamo - vsekakor DA!
To pomeni, da je treba namestiti tudi zunanjo osvetlitev, saj se tatovi in vlomilci od vsega najbolj bojijo luči. Lahko izbirate med lučmi, ki gorijo vso noč (ob mraku se samodejno prižgejo), lučmi, ki se prižgejo, ko zaznajo premikanje, ali lučmi, ki jih prižigate in ugašate s časovnim stikalom.
Nasvet: stikalo za zunanjo osvetlitev je najbolje namestiti v spalnico, tako da lahko luč po potrebi vklopite.

Vrata
Danes je skorajda zakon, da so vrata masivna, pa naj bodo iz lesa ali kovine. Če niso masivna, jih je pametno prevleči s kovino.

Dodatne možnosti:

  • na vrata namestite varnostno okovje, ki se od zunaj ne da sneti;
  • na vrata namestite varnostno verigo ali varnostno prečko, morda celo dodatne ključavnice, prečni zapah in širokokotno kukalo;
  • steklene dele vrat dajte prekriti z rešetkami ali namestite varnostno oziroma protivlomno steklo;
  • vrata lahko dodatno zavarujete še z večtočkovnim zapahom (montaža tega zapaha je nekoliko zahtevnejša);
  • lahko dostopna balkonska in terasna vrata bi morala imeti nameščena varovala ali dodatne ključavnice.


Okna
Okna lahko dodatno zavarujete.

Možnosti:

  • na lahko dostopna okna namestite okenska zapirala ali rešetke s ključavnico;
  • na kletna okna namestite goste, stabilne in od znotraj zavarovane rešetke, tako da jih od zunaj ni mogoče dvigniti, ali namestite varovala za obstoječe rešetke;
  • na rolete lahko dosegljivih oken namestite ključavnice;
  • na strešna okna namestite ključavnice.

Domofoni
Domofoni prav gotovo niso samo nova moda, ampak tudi izredno koristna naprava. Omogočajo vam, da preverite, kdo želi priti v vaš dom. Že nekaj let so v prodaji tudi domofoni z zaslonom, ki prenašajo sliko in s tem dodatno varujejo.

Alarm
Pooblaščeno podjetje z licenco, ki vam bo vgradilo alarmno napravo, obvezno povprašajte o tem, kolikšno varnost prenosa alarmnega signala vam zagotavljajo. To je namreč izredno pomemben podatek.

Ne pozabite: alarmne naprave vloma ne preprečijo, saj se odzovejo šele takrat, ko je vsiljivec že v hiši ali na vrtu.

Protivlomna vrata na glavnem in slaba vrata na stranskem vhodu ne morejo zagotoviti varnosti. Kako izbrati pravo ključavnico?
Najpogostejša načina vloma sta lomljenje ključavnice (zaradi pomanjkljivo zaščitenega vložka ključavnice) in lomljenje vzvoda (pri slabem tesnjenju vrat in oken).
Če nimate alarmne naprave, lahko za malo denarja nabavite škatlico, ki je videti kot alarmna naprava. Tudi s to zvijačo lahko preženete morebitnega vlomilca.

Vsekakor je pametno premičnine in opremo, zaloge, denar in druge vrednostne predmete zavarovati pred nevarnostjo vloma in ropa. Vlomsko zavarovanje krije škodo, ki je nastala, ker so bile zavarovane stvari odnesene, uničene ali poškodovane med vlomom ali ropom oziroma med poskusom omenjenih dejanj.

prejšnji članek
Brezčasni trend: geometrične oblike
Življenjski slog
Brezčasni trend: geometrične oblike
naslednji članek
Vrtovi na majhni površini
Življenjski slog
Vrtovi na majhni površini
#nasazenazenska
nasazenazenska