benjamin-netanjahu
Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami sprejeli odločitve"

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Polepšajte dom z zelenjem

6. 4. 2016; 02.45
Avtor: Maja Poljšak
9904-600x399
Lončnice z lepimi zelenimi ali pisanimi listi so lep okras in naredijo naš dom prijaznejši, čistijo zrak in celo nevtralizirajo negativno energijo.

Devetnajsto stoletje je bilo vrhunec razcveta za zbiralce in gojitelje redkih rastlin. Raziskovalci daljnih dežel in zbiralci so jih prinašali aristokratom in bogatašem, ki so med seboj tekmovali in jih gojili v posebej za ta namen zgrajenih rastlinjakih in ogrevanih tropiarijih. Ob velikih družbenih spremembah v prvi polovici 20. stoletja so te zbirke tropskih rastlin večinoma propadle, v 60. letih pa je tradicija ponovno oživela in število okrasnih rastlin v domovih se je znova začelo večati, hkrati pa so te rastline postale dostopnejše vsem ljubiteljem in ne zgolj bogatim zbirateljem. Danes lahko zelene sobne ločnice razen v cvetličarnah po zmerni ceni kupimo tudi v drugih trgovinah in celo trgovskih centrih. Poglejmo, katere so nam posebej blizu.

Lončnice z lepimi zelenimi ali pisanimi listi niso le okras in naredijo naš dom prijaznejši, ampak tudi čistijo zrak in nekatere med njimi celo nevtralizirajo negativno energijo, ki jo oddajajo računalniki in druge aparature, ki jih je v naših stanovanjih vedno več.

Sobne lončnice so tako rekoč udomačene rastline, ki v naravi rastejo v daljnih deželah s tropskim in subtropskim podnebjem. Razumljivo je, da teh rastlin pri nas ne moremo posaditi na prosto, ker bi v zimskih mesecih propadle, zato jih gojimo v loncih in v stanovanjih, kjer je temperatura vse leto skoraj enaka in tako tudi precej podobna njihovemu naravnemu okolju. Koliko svetlobe in vlage potrebujejo, je predvsem odvisno od tega, v kakšnem okolju rastejo v naravi, in to moramo vsekakor upoštevati, če bi radi, da nam te rastline dobro uspevajo.

Seveda jih v poletnih mesecih lahko preselimo na balkone ali kam drugam na prosto, kjer niso izpostavljene neposrednemu soncu, ki bi jim lahko osmodilo liste, ob koncu poletja, ko so noči že precej hladne, pa jih moramo preseliti nazaj v stanovanje.

prejšnji članek
Ljubezenski profil vašega priimka
Zdravje
Ljubezenski profil vašega priimka
naslednji članek
Slavna pevka ima v resnici takšen trebušček!
Svet slavnih
Slavna pevka ima v resnici takšen trebušček!