reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Čarobne ideje za velikonočne pirhe

26. 3. 2016; 10.00
Avtor: Špela Zupan/Revija Maja (Velika noč)
Velikonočna
To, da lahko pirhe ali pisanice barvate s čebulnimi olupki, v vinu in drugih naravnih barvilih, verjetno že veste. Tudi nalepke na jajčkih niso nič novega. Vsako leto pa se pojavijo nove tehnike za barvanje pirhov in seveda novi pripomočki zanje.

Predstavljamo vam nekaj tehnik in idej – nekatere med njimi zagotovo že poznate, druge pa si boste želeli preskusiti – da bodo vaši pirhi nekaj posebnega.

Pika pika pikica

Pirhi s pikami so preprosti za izdelavo, videti pa so naravnost čudovito. Obarvajte jih s pastelnimi barvami, nato pa nanje narišite pike.

Pirhi s pikami

Cvetoča pomlad na jajčkih

Pirhe obarvajte z barvami, ki ste jim dodali bleščice. Ko se barva posuši, nanje nalepite rožice. Te lahko izrežete iz papirja s škarjami ali pa z luknjačem v obliki rožic.

Cvetoča pomlad na jajčkih

Svetleči pirhi

V barve za pirhe zamešajte bleščice in z njimi obarvajte pirhe. S šablonami pa lahko na jajčka narišete tudi različne motive, ki bodo zaradi bleščic še bolj prišli do izraza.

Svetleči pirhi

Z reliefnim vzorcem

Še posebej izvirni bodo pirhi z reliefnim vzorcem, ki ga na plastična jajčka narišemo s konturno pasto in počakate, da se popolnoma posuši. Nato pirh obarvate v poljubne barve.

Z reliefnim vzorcem

Pomladni pirhi

Pirhe obarvajte v pastelne barve. Ko se barva posuši, nanje nalepite sličice s pomladnimi motivi. Če ste vešči risanja, lahko namesto s sličicami pirhe okrasite s svojimi poslikavami in na ta način dobite unikatne pirhe.

Pomladni pirhi

Oviti z vrvico

Če imate nekoliko več časa in potrpljenja, lahko izdelate pirhe, ovite v vrvico. Jajčka sproti mažite z univerzalnim lepilom, nato pa jih vrstico za vrstico ovijajte z vrvico. Dvobarvne izdelate tako, da pri prvem ovijanju pustite prazno vsako drugo vrstico, ki jo nato pri drugem ovijanju zapolnite z drugo barvo.

Oviti z vrvico

Jajčka z drobnjakom

Uporabite jajčka z velo lupino in nanje z belo vrvico privežite stebelce ali dva drobnjaka.

Pomladni okras na mizi

V skledici posteljite z umetno travo, nanjo pa položite pirhe z rožicami. To bo lep in slasten okras na praznično pogrnjenimi mizi.

Pomladni okras na mizi

Črno-beli pirhi

Za črno-bele pirhe uporabite plastična jajca ali jajca iz stiropora. Nanje nalepite akrilne samolepilne šablone, nato pa s čopičem v obliki gobice nanesite akrilno barvo. Ko se barva posuši, le še odlepite šablono.

Letos kraljujejo pastelne barve. foto: Profimedia

Pisana gnezdeca

Iz vejic ali okrasne trave spletite gnezdo in vanj položite pisane pirhe. Če boste zraven položili še kakšno perje, bo vaš velikonočni okras popoln.

Pisana gnezdeca

Marmorirani pirhi

Za marmorirane pirhe uporabite jajca iz plastike ali stiropora ter jih nataknite na lesene paličice. V posodo nalijte toliko vode, da boste vanjo lahko potopili celo jajce, na površino vode pa nakapajte nekaj kapljic barve za marmoriranje (uporabite lahko tudi več  barv naenkrat). Jajčka počasi pomočite v vodo in jih hitro izvlecite. Paličice z jajčki pa nato zapičite v cvetličarsko gobo in počakajte, da se barva posuši.

Marmorirani pirhi

V vedru

Zelo lep okras bodo tudi pirhi v vedru na posteljici iz čipke. Odenite jih v barve, ki se bodo ujemale z barvo vedra. V vedro nato položite manjši prtiček s čipko, nanj pa pirhe.

Za deklice

Jajčka obarvajte v nežne rožnate in vijolične odtenke ter na vsakega izmed njih zavežite pentljico. Nežni pirhki bodo videti najlepše v manjši skledici pastelnih barv.

Pirhi za deklice

Za dečke

Tako kot deklice se bodo tudi dečki razveselili pirhov, ki ste jih izdelali posebej zanje. Na bela ali pobarvana jajčka zavežite modre pentljice, pirhe pa postavite v gnezdece.

foto: Profimedia

S čipko

Preprosto lahko izdelamo tudi pirhe s čipko. Na trak blaga prišijte vzorec čipke, trak pa nato z univerzalnim lepilom nalepite na jajce iz plastike ali stiropora.

Pirhi s čipko

V kvačkani probleki

Ste vešči kvačkanja? Iz preje lahko izdelate oblačilca za jajčka, ki ste jih prej obarvali v pastelne tone. Ti pirhi bodo najlepše videti v košarici z mahom.

V kvačkani preobleki

Pomladna eleganca

Jajce obarvajte v nežne tone. Konca okrasnega traku nato prišijte skupaj ter za okras dodajte rožico in gumb v enaki barvi. Trak nato poveznite na jajce.

Čudovite pirhe lahko naredimo s pomočjo serviet.

S servietno tehniko

Jajčka obarvajte v poljubne pastelne barve. Nanje nato položite sličico s serviete (le zgornji sloj serviete) ter jo previdno premažite s čopičem, ki ste ga namočili v mešanico vode in lesnega lepila (mekol).

Pirhi s servietno tehniko

prejšnji članek
Diva za umret
Resničnostni šovi
Diva za umret
naslednji članek
Olje divjega origana
Zdravje
Olje divjega origana