Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Poceni prašek za umivanje sadja že obvezen!

12. 5. 2016; 04.30
Avtor: lj/revija Zarja
sadjee

Prašek za umivanje sadja lahko naredite kar doma! foto: Arhiv Svet24

Oh, kako bi ga kupovali, če bi nam ga prodajali v trgovinah.

No, pa saj prašek za umivanje sadja, ki z lupine odstrani ostanke pesticidov, v resnici prodajajo. Samo da se mu ne reče prašek, temveč soda bikarbona. Z njo moramo obvezno umiti sadje z lupino, saj ta ponavadi vsebuje toliko strupenih pesticidov, da si je treba po uporabi umiti tudi roke!

Pozimi, ko nam ozimnica počasi pohaja, narava pa nam ne ponuja nič kaj svežega, radi posegamo po agrumih in drugemu sadju, ki ga je na pretek v trgovinah. Prav agrumi pa so znani po tem, da lahko vsebujejo veliko ostankov pesticidov, zato je zelo pomembno, da sadež vedno umijemo, preden ga prerežemo. V nasprotnem primeru namreč pesticide z lupine z nožem prenesemo na sadno meso.

Če mislite, da z opozarjanjem pred ostanki pesticidov na sadju zadnje čase malce pretiravamo, bodite pozorni na napise, ko se naslednjič odpravite med police s sadjem. Zelo verjetno boste pri pomarančah, mandarinah, grenivkah, limonah opazili napis, ki opozarja, da je lupina sadeža neužitna! Verjemite, da trgovci takšnega napisa ne bi postavili, če ne bi tega zahtevala pravila. Kadar je lupina agrumov močno prepojena z ostanki pesticidov, so trgovci svoje kupce pred tem dolžni opozoriti. Kljub temu nemalokrat ljudje takšne lupine uporabijo celo pri peki peciva, kar je še posebej nespametno. Če potrebujete lupine agrumov za kuho ali peko, raje posezite po biološkem sadju, tisto konvencionalno pridelano pa pred zaužitjem umijte s praškom za umivanje sadja, ki bo odstranil dobršen del ostankov pesticidov.

Navodilo za pripravo:

Sestavine: 1 zvrhana žlica sode bikarbone in/ali 1dl kisa, mlačna voda

Postopek: V večjo posodo, kamor bomo lahko dali vse sadje, ki ga želimo umiti, natočimo mlačno vodo. Vanjo stresemo eno veliko, zvrhano žlico sode bikarbone in/ali 1–2 decilitra kisa (če sode bikarbone nimate pri roki, lahko uporabite tudi samo kis in mlačno vodo). V to potopimo sadje za približno 10 minut in ga na koncu po želji pod tekočo vodo še skrtačimo s ščetko.

Uporaba

Uporaba praška oziroma tekočine za umivanje sadja je zelo priporočljiva, sploh kadar sadje kupimo v trgovini. S tem bomo precej zmanjšali tveganje za zdravje. Soda bikarbona in kis imata pri tem ključno vlogo, saj je večina pesticidov lipofilna, kar pomeni, da se ne topijo v vodi, temveč naredijo maščobno oziroma voskasto površino.

Z okisano toplo vodno raztopino ali toplo vodo, ki ji je dodana soda bikarbona, bolje odstranimo maščobno-voskasti plašč in s tem tudi lipofilne ostanke pesticidov. 

prejšnji članek
Naravna alternativa botoksu
Moda&Lepota
Naravna alternativa botoksu
naslednji članek
Sošolki zavračata našo hčerko
Njenih 5 minut
Sošolki zavračata našo hčerko
#obraziavenija
obraziavenija