Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Svetlo udobje v mansardnem stanovanju

30. 5. 2016; 07.30
Avtor: Barbara Sršen
Svetlo udobje v mansardnem stanovanju
Mansardno/podstrešno stanovanje ima številne prednosti pred stanovanji v nižjih nadstropjih.

Podstrešna stanovanja - seveda nova ali prenovljena - so cenjena in iskana. Tudi njihova cena je višja, kot je cena enako velikega stanovanja v nadstropju. Mansardno/podstrešno stanovanje ima številne prednosti pred stanovanji v nižjih nadstropjih. Če v streho mansarde vgradimo dovolj strešnih oken, bo stanovanje zelo svetlo, in ker so okna obrnjena proti nebu, bodo prostori ves dan osvetljeni z naravno svetlobo. 

Prostori v podstrehi so zaradi poševnin zanimivih oblik. Če postavimo posteljo, kavč ali pa morda kad v kopalnici pod strešno okno, lahko uživamo v pogledu na zvezdnato nebo. Pa še glasnih sosedov nimamo nad sabo, ker je nad nami le streha. Poleg dobre in pravilno izolirane strehe, da nam poleti ne bo vroče, pozimi pa mrzlo, je prava izbira oken eden glavnih poudarkov pri snovanju mansardnega stanovanja. Naši standardi glede osvetlitve prostorov so precej nizki: 20 odstotkov tlorisne površine prostora naj bi bilo steklenih površin. Če povečamo ta standard le za 10 odstotkov, bo osvetljenost precej večja in bo zagotovila dobro počutje v stanovanju. V svetlih prostorih je bivanje prijetnejše, skozi steklene površine pa še dodatno ogrevamo prostore v sončnih zimskih dneh.

Na trgu je velika izbira različnih strešnih oken - glede na obliko, velikost, način odpiranja in zapiranja ter materiale. Dobra okna so tudi zelo varna pred udarci z notranje in zunanje strani, ker je steklo na zunanji strani okna kaljeno, na notranji strani pa lepljeno. Priporočamo vam nakup oken z dobrimi izolacijskimi lastnostmi (trojna ali štirikratna zasteklitev) in protivlomno varnih strešnih oken.

Panoramska stena

Z montažo devetih čudovitih lesenih panoramskih oken (po tri v treh vertikalnih linijah) dobimo veliko panoramsko stekleno steno, ki nam omogoča čudovit pogled in veliko sonca, pozimi pa nam dodatno ogreva prostor.

Svetla otroška sobica pod streho

Otroška soba mora imeti veliko svetlobe, vendar potrebujemo tudi prostor ob steni za postavitev postelje in drugega pohištva. Če sta vertikalni okni dvignjeni od tal, dobimo pod njima prostor za posteljo. Vertikalno okni se nadaljujeta s panoramskima oknoma.

Zimski vrt v sobi

S panoramskim oknom, ki mu dodate na spodnji strani še vertikalno okno, lahko ustvarite pravi mali zimski vrt. Panoramsko okno ima ročico na zgornji strani, tako se odpre celotna površina okna navzven.

Balkonsko okno

Tudi na strehi si lahko, brez frčade, omislite balkon. In to takega, ki ga zvečer »pospravite« v okno. Pri balkonskem oknu se stranska ograja skrije v konstrukcijo okna in je pri zaprtem oknu nevidna z zunanje ali notranje strani. Prostor bo poleg svetlobe (zaradi velikega okna) dobil novo dimenzijo s priročnim balkonom. 

Upravljanje oken na daljavo

Če so strešna okna nameščena tako visoko, da bi jih zelo težko odpirali in zapirali ročno, ali pa si le želite udobnega upravljanja okna iz postelje ali s kavča, je smiselno kupiti strešna okna z možnostjo daljinskega upravljanja.

Lahko nastavite čas odpiranja in zapiranja strešnega okna in tako se vam prostor zrači tudi, ko vas ni doma. Če vgradite senzor za dež, se bodo okna avtomatsko zaprla, ko bodo na šipe padle prve kapljice dežja. Tako ne bo strahu, da vam bo dež zmočil stanovanje, če vas ni doma in ste pustili odpeta okna. Okna in senčila lahko upravljate na električni in tudi na solarni pogon.

prejšnji članek
Za sijočo poletno kožo
Moda&Lepota
Za sijočo poletno kožo
naslednji članek
Nina žalostna in razočarana!
Svet slavnih
Nina žalostna in razočarana!