Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Šokantna resnica o čistoči

5. 6. 2016; 09.30
Avtor: ud
hotelska soba 1

Postelja je ena izmed najbolj umazanih površin v hotelski sobi. foto: wikipedia

Najprej naj omenimo, da niso vse hotelske sobe prepojene z odmrlimi kožnimi celicami preteklih gostov, z E. coli ali pa telesnimi tekočinami. In kje v teh sobah se skriva največ bakterij?
Nečistoča ogroža zdravje?
Mnogi strokovnjaki pa vendarle menijo, da lahko zdravje prav tako kot nečistoča ogroža sterilno okolje, saj to slabi naš imunski sistem. Sterilnost so povezali tudi z astmo.

Vsak hotel ima drugačen protokol, urnik in čistilke ali čistilce, od katerih je odvisno, kako čist bo vaš začasni dom. A če je soba videti čista, še ne pomeni, da dejansko je. Saj vsi vemo, da vse čistilke ali čistilci ne preživijo celotnega delovnega časa tako, da drgnejo, polirajo in nanašajo čistila na prav vse površine v hotelskih sobah. Vsi hoteli imajo svoje umazane skrivnosti, kar zadeva čistilsko prakso; te se skrivajo na rjuhah, vzglavnikih, na kopalniških površinah, kozarcih in drugod. Veliko ljudi misli, da je bolje, da sploh ne vedo, kje so bakterije, ampak naše mnenje je, da je bolje, da veste in se s tem tudi soočite.

KJE?

Nekatere bakterije neposredno vplivajo na naše zdravje. Te se nahajajo na kozarcih in drugih lončkih, iz katerih pijete, na stikalih, pipah, in kar je najbolj vznemirljivo, na posteljnini. Zemlja, plesen in bacili se ne skrivajo samo v temnih prostorih ali v napravah, kot je klima, ampak so tudi drugod. Ob testih, ki so jih opravili v zadnji študiji na temo čistoče hotelskih sob, so ugotovili, da je ogromno bakterij na daljinskih upravljalnikih in posteljah. Preverjanje z UV-lučjo je pokazalo, kaj vse najdemo pod rjuhami. Našli so odrezane nohte, lase, številne telesne tekočine. Ugotovili so tudi, da marsikatera posteljnina sploh ni bila zamenjana. V študiji so pokazali, da so številne točke, kot so stikala, telefoni in pipe, očiščene le redko ter so tako postale dom številnim bakterijam.

Mnogi strokovnjaki pa vendarle menijo, da lahko zdravje prav tako kot nečistoča ogroža sterilno okolje, saj to slabi naš imunski sistem. Sterilnost so povezali tudi z astmo. foto: wikipedia

Kozarce včasih obrišejo kar s krpo, ki so jo uporabljali pri čiščenju stranišča. foto: wikipedia

RES TAKO HUDO?

Bleščeči kozarci za zobne ščetke po vsej verjetnosti niso bili zamenjani leta. Tako so najverjetneje eden izmed najbolj umazanih predmetov v hotelski sobi. Zakaj? Ker so skoraj vedno oprani kar pod pipami v kopalnici in nato osušeni s papirnato brisačko. Študija nakazuje tudi, da nekateri hoteli pri čiščenju kozarcev uporabljajo nevarna kemična čistila. Poleg tega čistilke in čistilci včasih kozarce čistijo kar s tistimi rokavicami, ki so jih pred tem uporabljali pri čiščenju straniščne školjke, ali pa z brisačkami, s katerimi so prej brisali površine v hotelski sobi. Nekateri gostje se ne želijo prhati v hotelskih sobah, ker je isto kad ali prho prej uporabljalo že ogromno ljudi. Do neke mere razumljivo, vendar je še bolj moteče, če razmišljate, kako sta bili kad ali prha očiščeni. So ju polili s strupenimi čistilnimi kemikalijami in nato samo obrisali ali še huje – so ju samo obrisali s krpo, ki so jo prej uporabili pri stranišču?

POSTELJA

Vsi bi radi mislili, da je edina, ki je varna pred bakterijami, hotelska postelja. V hotelski sobi namreč večino časa preživimo prav na postelji, kjer se dotikamo rjuh. Čeprav večina hotelov zamenja in opere rjuhe takoj, ko gost zapusti sobo, pa pozabljajo, da bi morali oprati tudi vzglavnike in odeje. Neimenovani hotel to počne samo enkrat na tri mesece.

Mislite, da lahko vašo sobo temeljito očistijo v manj kot 20 minutah? foto: Wikimedia

KAJ STORITI?

Kadar potujete, imejte vedno s seboj nekaj dodatnih sanitarnih robčkov, antibakterijski gel ali sprej, ne odlagajte svojih toaletnih pripomočkov v kozarce ali na odlagalno površino, temveč jih raje odložite na robček ali brisačko.

prejšnji članek
Razgaljena slovenska pevka z nizko samopodobo
Svet slavnih
Razgaljena slovenska pevka z nizko samopodobo
naslednji članek
Znan slovenski voditelj penast od jeze!
Svet slavnih
Znan slovenski voditelj penast od jeze!