Sončni mrk Dobra karma

5. junij 2020: začetek sezone mrkov! Kaj to ...

7 Svet24.si

To so najbolje plačani zvezdniki na svetu

marko-perkovic-thompson_pl6 Reporter.si

Hrvaški pevec Thompson bo lahko od Slovenije ...

Bolnišnica jesenice, jeseniška bolnišnica Svet24.si

Okužena medicinska sestra v jeseniški ...

07651X6465 Necenzurirano

Balkanski posli Telekoma brez sankcij za odgovorne...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Darja Gajšek Njena.si

Je Darjo Gajšek strah, da bi jo fotografirali v ...

Pravi recept zoper PMS
| Mateja Bevk

Pravi recept zoper PMS

trebuh, želodec, bolečine, kandida, menstruacij, pms, krči, Dreamstime

Dneve pred menstruacijo si lahko olajšate s telovadbo, ki dokazano lajša napetosti v telesu in izboljša splošno počutje.

Najmanj priljubljena kratica žensk v rodni dobi je zagotovo PMS. Predmenstrualni sindrom prizadene kar 70 odstotkov žensk, ki imajo menstruacijo, kaže pa se na najrazličnejše načine: kot depresija, utrujenost, napihnjenost, tesnoba, občutljive prsi, razdražljivost … Če imate smolo, doživljate več teh simptomov hkrati, sicer pa vas mesečno zagotovo muči vsaj eden od njih. Kako si pomagati? Dneve pred menstruacijo si lahko olajšate s telovadbo, ki dokazano lajša napetosti v telesu in izboljša splošno počutje.

Hitra hoja

V času za kosilo ali pred večerjo se napotite na 20- do 30-minutni sprehod. Ta blaga kardiovadba je povsem dovolj, da razmigate mišice, pospešite srčni utrip in si olajšate trebušne krče. Če vzamete s seboj še prijateljico, pa dobite še dodatni bonus: sproščen klepet, ob katerem boste pozabili na napetosti, ki vas pestijo v teh dneh meseca.

Plavanje

Skok v bazen je odličen za sproščanje napetosti v spodnjem delu trebuha in hkrati za nabiranje kondicije. V vodi se telo počuti lahkotno in svobodno, medenico lahko razgibljete v vse smeri, ne da bi za to potrebovali posebno moč. Osredotočite se na gibe, ki vam prijajo, povečan pretok krvi vam bo dvignil raven energije, olajšal glavobol (če ga imate) in pomiril misli. 

Trening za moč

Zdi se nekoliko nenavadno, da bi obremenjevali predel telesa, ki je že tako ali tako ves razbolel, pa vendar pomaga. Izvajanje trebušnjakov je čisto zares lahko sproščujoče, saj bolj ko napenjate mišice, bolj se iz telesa sprošča napetost.

Nežna joga ali raztezanje 

Počasne, nežne jogijske vaje so idealne za tiste dni v mesecu, ko nas pestijo krči, pomanjkanje energije in glavoboli. Priporočamo zlasti počep utthanasana, ki lajša menstrualne težave, krepi mišice medeničnega dna, razteza in krepi nožne mišice in usklajuje dihanje. Položaj izvedete tako, da stopite v razkorak, vzravnate hrbet in prste na rokah prepletete pred telesom. Nato globoko vdihnete in se ob izdihu spustite v počep. Zgornji del telesa naj ostane vzravnan. Ob vdihu se dvignete iz počepa in vzravnate hrbet.

Med rjuhe

Če nobena od navedenih telovadb ne pomaga, pa skočite z najdražjim med rjuhe. Malo muckanja namreč dela čudeže pri PMS. Krčenje vagine ob orgazmu poveča pretok krvi in preprečuje občutek napetosti v maternici; endorfini, ki se sprostijo pri orgazmu, pa omilijo občutek bolečine. Morda bo napetost iz spodnjega dela trebuha izginila le za kratek čas, vendar je tudi to boljše kot nič, kajneda?