kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kako opremimo otroško sobo

3. 9. 2012; 10.12
Avtor: Renata Ucman
Kako opremimo otroško sobo
Otroška soba mora biti opremljena ne le praktično in uporabno, ampak tudi tako, da nanj učinkuje spodbudno in se v njej dobro počuti.

Šolar v otroški sobi preživi veliko prostega časa, hkrati pa se v njej uči in se pripravlja na pouk. Zato mora biti opremljena ne le praktično in uporabno, ampak tudi tako, da nanj učinkuje spodbudno in se v njej dobro počuti. Pohištvo in drugi dodatki naj bodo izbrani tako, da podpirajo vse njegove vsakdanje aktivnosti in šolske obveznosti. Pred vami je deset nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri opremljanju otroške sobe. 

1. Soba naj raste z otrokom. Najbolje je otroško sobo opremiti s takim pohištvom, ki ga z odraščanjem otroka lahko dokupujemo po njegovi meri. To pomeni, da mu ob vstopu v šolo iz istega progama dokupimo še omaro za šolske potrebščine, pisalno mizo in stol ali pa po potrebi večjo garderobno omaro. S tem prihranimo, ker ni treba zamenjati vsega pohištva.

2. Ne pozabite na udobnost in praktičnost. Otroško sobo opremite tako, da bo udobna, uporabna in mu bo vsa oprema res čim bolj koristila pri njegovih vsakodnevnih aktivnostih. V otroški sobi mora biti tudi dovolj prostora za igro, zato je nikar preveč zapolniti s pohištvom. Dobro je izbrati le take kose pohištva, ki jih bo šolar res potreboval. Še zlasti za majhne otroke naj bo pohištvo primerno oblikovano, da nima ostrih robov in štrlečih kljuk, v katere bi se nadobudnež med igro lahko udaril.

3. Čim bolj naravni in do zdravja prijazni materiali. Zza opremo otroške sobe je najbolje kupiti pohištvo iz čim bolj naravnih, kakovostnih materialov, in ko tudi proizvajalec zagotavlja, da pri izdelavi niso uporabili zdravju škodljivih snovi.

4. Živahne, tople barve poživijo otroško sobo! Stene v otroški sobi pobarvajte v tople pastelne ali živahne barve, saj jih imajo otroci radi in učinkujejo spodbudno na razpoloženje. Stene so lahko vse v eni ali pa v več različnih barvah. Popestrite jih lahko z domiselno poslikavo ali fototapetami z otroku ljubim motivom. Svetle barve so primernejše od temnih, ki navidezno zmanjšajo prostor. Tudi zidne barve, laki in podobno naj bodo do zdravja čim bolj prijazni. Barve lahko v njegovo sobo vnesemo tudi z barvitimi blazinami, odejo, preprogo, zavesami, rolojem in podobno.

5. Posteljnina, preproga in zavese naj bodo pralni! Najbolje je, da so v otroški sobi zavese, preprge, odeje in pregrinjalapralni. Enako velja za spodnji del zidu, ki se hitreje umaže, zlasti pri manjših otrocih. Tako bo tudi otrok med igro bolj sproščen.

6. Z domiselnim pohištvom prihranimo prostor! Še zlasti, če si manjšo sobo delita dva otroka, v njej hitro zmanjka prostora za vse, kar potrebujeta. Pri prostorski stiski je dobro izbrati tako zasnovano funkcionalno pohištvo, da z njim čim bolj prihranimo prostor za otroško igro in druge aktivnosti. V tem primeru so rešitev pohištveni programi za otroke, ki imajo denimo posteljo v višini, na vrhu omare, pod njo pa poleg te še pisalno mizo in police. Prostor bolje izkoristimo s posteljo, ki ima spodaj predale ali dodatno ležišče. Ali s posteljo, nad katero je pohištveni most. V majhni sobi za dva otroka je rešitev tudi pograd.

7. Dovolj svetlobe. V otroški sobi naj bodo luči razporejene tako, da bo v njej dovolj svetlobe. Glavna naj bo denimo na stropu. Svetloba je zelo pomembna za dobro razpoloženje, hkrati pa jo šolar potrebuje pri učenju, branju in pisanju. Na šolarjevi pisalni mizi naj zato ne manjka namizna luč. Pohištvo naj bo toliko odmaknjeno od oken, da ne zastira dnevne svetlobe.

8. Za več prostora – police. Če šolarju zmanjka prostora za knjige, so na steni nad pisalno mizo, predalniki ali nižjimi omarami dobra rešitev police. Na te lahko pospravi knjige in druge manjše predmete, ki jih potrebuje na dosegu rok.

9. Škatle za hitro pospravljanje. Za manjše otroke in šolarje proizvajalci ponujajo veliko priročnih kosov pohištva, ki jih lahko preprosto kombiniramo s škatlami. Vanjo lahko šolar sam sproti hitro pospravi potrebščine ali igrače. Tudi v zaprti omari lahko marsikaj lepše in enostavneje pospravi v škatle, vendar tako, da so te šolarju dosegljive.

10. Igrivi dodatki za veselje. Še zlasti šolarjem v nižjih razredih veliko pomenijo domiselni dodatki, ki so uporabni. Denimo viseči predalnik iz blaga v obliki živali, ki na steni služi za pospravljanje manjših predmetov in podobno. Ali pa luč v obliki sonca ali lune. 

prejšnji članek
Šokantna resnica o čistoči
Zdravje
Šokantna resnica o čistoči
naslednji članek
Otrok spet moči posteljo
Zdravje
Otrok spet moči posteljo