Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Hiperaktivni otroci - nikoli pri miru

14. 2. 2016; 12.04
Avtor: Jana
Hiperaktivni otroci - nikoli pri miru
Tudi v Sloveniji je veliko staršev, ki se vsak dan spopadajo s to težavo.

Hiperaktivnost je ena najpogostejših psihičnih motenj otrok. Tudi v Sloveniji je veliko staršev, ki se vsak dan spopadajo s to težavo. Ne gre samo za to, da otroci niti za trenutek niso pri miru in da so zato tudi v večji nevarnosti za poškodbe. Problem obsega tudi motnje pozornosti, zato imajo ti otroci težave pri spremljanju pouka in tudi pri učenju.

Motnjo v tujini poznajo kot ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, kar pomeni motnje pozornosti in hiperaktivnost). Še pred kratkim so starši govorili, da imajo pač »težavnega« otroka. Nenehno ga je treba nadzorovati, in to že v najzgodnejšem obdobju. Splezal bo na neverjetne kraje in se sploh ne bo zavedal, da se mu lahko kaj zgodi. Ti otroci so po navadi vedno polni modric in prask. So impulzivni, odzovejo se viharno, ne morejo sedeti pri miru – niti med obroki in seveda niti med poukom v šoli. Niso pozorni, ne morejo se osredotočiti na to, kar jim kdo razlaga.


Ko specialist psihiater postavi diagnozo, bo otrok dobil ustrezna zdravila. Dandanes je za to motnjo na srečo na voljo dovolj učinkovitih zdravil. Kljub temu pa tak otrok potrebuje večjo pozornost staršev in učiteljev. Pomaga tudi stalno sodelovanje strokovnjakov s tega področja.
Starši, ki imajo hiperaktivne otroke, vedo, da lahko na izbruh hiperaktivnosti in vseh težav, povezanih z njo, vplivajo tudi nekatere vrste hrane. V medicinskem centru univerze v Marylandu so ugotovili, da je kar nekaj vrst hrane, ki se ji je pri hiperaktivnih otrocih bolje izogibati. Sem sodi vsa hrana, ki vsebuje umetna barvila, posebno rumene, rdeče ali zelene barve. Škodljivi so tudi drugi kemični dodatki, zato naj starši pozorno pregledajo napise o vsebnosti posameznih snovi, ki so hrani dodani. Od prvega januarja prihodnjega leta bo morala biti po direktivi Evropske unije vsa hrana, ki jo bomo kupili v trgovini, opremljena s tako nalepko. Sprožilci težav so morda tudi v mleku, čokoladi, jajcih, pšenici in hrani, ki vsebuje salicilate (razne jagode, čili, jabolka in jabolčnik, grozdje, pomarančne, breskve, paprike, slive in paradižnik). Vendar to še ne pomeni, da je vsa ta okusna in tudi med otroki priljubljena hrana prepovedana. Znanstveniki sumijo, da so v teh živilih snovi, ki bi utegnile sprožiti težave. Zato staršem priporočajo, naj spremljajo, kaj otrok je, in sami bodo opazili, ali katero teh živil res vpliva na njihovega otroka.


Nekateri starši se odločijo za precej kruto dieto, ki izključuje vso navedeno hrano. Dieta je znana kot Feingoldova in nekateri se pohvalijo, da so bili z njo zelo uspešni.
Drugi način prehrane pa je dodajanje esencialnih maščobnih kislin, in sicer  predvsem omega 3, ki jo vsi dobro poznamo, saj vpliva tudi na zdravje srca in žil. To je maščobna kislina globokomorskih rib, ki koristno vpliva tudi na delovanje možganov. Včasih so morali otroci piti ribje olje, danes jim tega ni treba več, saj je po vseh specializiranih trgovinah mogoče dobiti prehranski dodatek maščobnih kislin omega 3. Priporočljivo je tudi dodajati cink, ki je potreben za živčne prenašalce, ki so pomembni pri ADHD. Znanstveniki so namreč ugotovili, da imajo nekateri otroci z ADHD premalo cinka. Vendar je treba biti pazljiv, kajti tudi preveč cinka lahko povzroči težave (slabokrvnost in druge neželene učinke). Zato je treba vedeti, ali ima otrok cinka dovolj – če ga ima, ga ne bi smeli še dodajati. Zanimivo pa je, da so še nedavno mislili, da tudi sladkor vpliva na povečanje težav pri hiperaktivnih otrocih. Vendar to ne drži, so ugotovili znanstveniki. Sladkor pri tej motnji nima prav nobene vloge, zato se mu ni treba posebej izogibati.



prejšnji članek
Moj otrok »šprica« pouk!
Zdravje
Moj otrok »šprica« pouk!
naslednji članek
Je vaš otrok varen?
Zdravje
Je vaš otrok varen?