Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Otrok v svetu domišljije

14. 2. 2016; 12.11
Avtor: Arhiv
photo201006_0053_01_download_3
Pred nakupom igrač bodite pozorni na to, da bo nova igračka kakovostna, primerna otrokovi starosti

Zagotovo ste se v trgovini igrač že znašli pred dolgimi vrstami polic, ki so se kar šibile pod težo pisanih, piskajočih, mehkih, sestavljivih, melodičnih in drugih vrst igrač, pa niste vedeli, kaj izbrati za vašega malčka. Ponudba igrač je dandanes namreč že tako velika, da lahko najdete prav vse, kar si otroci lahko zamislijo. Vendar pa je treba biti pred nakupom pozoren na to, da bo nova igračka kakovostna, primerna otrokovi starosti, da bo čim bolje zadovoljila otrokova zanimanja, predvsem pa, da bo varna za uporabo.

Do 6 mesecev starosti


Dojenčki svet okrog sebe raziskujejo v ležečem položaju. V tem obdobju se odzivajo na glasove in zvoke, nekako pri štirih mesecih pa ugotovijo, da lahko premikajo svoje okončine, predmete ter povzročajo hrup s svojim glasom ali ropotanjem s predmeti. Zanje so najprimernejše mehke igrače iz blaga in pliša, ki jih lahko peremo v pralnem stroju, žvečljive igrače, ropotulje in druge igrače z zvočnimi učinki ter glasbene igrače. Še posebej priporočljiv je tako imenovani igralni center, ki vključuje vse našteto, poleg tega pa je otrok pri igri v igralnem centru na tleh, zato ni nevarnosti, da bi padel.
 
Od 6 mesecev do 1 leta
Otrok se uči, da lahko stvari prime v roko in jih spusti na tla, pritisne gumb in s tem sproži določen zvok ali glas. Tako se nauči načela vzroka in posledice. Zato so zanj v tem obdobju najzanimivejše igrače, s katerimi spoznava to načelo, na primer igrače z gumbi, ki imajo različne funkcije, igrače z vrtečimi se elementi, pa tudi kocke, iz katerih lahko sestavi stolp in ga nato podre.
 
Od 1 do 2 leti
Otroke v tem starostnem obdobju navdušuje gibanje, bodisi ko opazujejo gibanje različnih predmetov bodisi kot lastno gibanje. Najprimernejše igrače za to starostno skupino so torej tiste na kolesih, na primer voziček, samokolnica, tricikel. Zaposlili pa jih bodo tudi veliki igralni elementi, na primer velike kocke ali blazine. Tudi sestavljanke z večjimi kosi se bodo verjetno radi lotili.
 
Od 2 do 3 leta
Otroci te starosti poskušajo posnemati odrasle, predvsem starše, pa tudi sorodnike, prijatelje in ne nazadnje televizijske like. To velja tako za govor kot za dejanja. Še posebej zanimiva in privlačna se jim zdijo različna opravila, na primer kuhanje, pospravljanje, delo na vrtu, v delavnici ... Za malčke v tem obdobju so tako najprimernejše igrače, ki posnemajo različne aparate in orodje, na primer štedilnik, sesalnik, šivalni stroj, električno in drugo orodje. Zelo radi pa tudi ustvarjajo in pri tem upodabljajo oziroma posnemajo stvari, ljudi in dogodke, ki so jim priča. Zato ne boste zgrešili, če jim kupite na primer prstne barve ali plastelin.
 
Od 3 do 4 leta
V tem obdobju prevladuje igra vlog, kar pomeni, da se otroci zelo radi vživljajo v različne življenjske in poklicne vloge (mame, očeta, zdravnika, gasilca ...) in skušajo te osebe čim bolje posnemati. Znajo že opaziti in upoštevati posamezne podrobnosti ter jih tudi posnemati. Pri tem želijo biti čim bolj realni. Najprimernejše igrače za to starost so punčke oziroma dojenčki, seti za različne poklice, na primer zdravnika ali kuharja, avtomobili z nekoliko bolj izdelanimi podrobnostmi, lutke in podobno.
 
Od 5 let naprej
Otroke te starosti zanima že veliko stvari, ki jih radi odkrivajo in spoznavajo njihove zakonitosti, vedno imajo na zalogi cel kup vprašanj. Všeč so jim različni eksperimenti, pri katerih spoznavajo zakonitosti narave, radi zbirajo sličice živali ter se učijo o njih. Zanje so najprimernejše igrače, kot so eksperimenti, slikanice, glasbeni inštrumenti, družabne igre in rekviziti, ki zahtevajo določene spretnosti, na primer igre z žogo.
 
Merilo sta kakovost in varnost
  Kot rečeno, mora biti igrača primerna otrokovi starosti. Če niste prepričani, kaj je primerno za vašega nadobudneža, si pomagajte z oznakami na embalaži igrač, kjer mora biti napisano, pri kateri starosti oziroma od katere starosti naj bi se igrača uporabljala. Kljub temu pa bodite pred nakupom pozorni še na nekaj stvari, ki so pomembne, če želite otroku kupiti kakovostno, predvsem pa varno igračo.


1. Varnost
Eden izmed razlogov, zakaj je treba biti pozoren na to, da je igrača letom primerna, je tudi varnost. Igrače, izdelane za starejše otroke, namreč lahko vsebujejo majhne delce, ki bi jih mlajši otroci oziroma dojenčki lahko pogoltnili ali se z njimi celo zadušili. Tudi če boste kupili igračo z oznako 6+ mesecev, še dodatno preverite, da ne vsebuje majhnih ali odstranljivih delcev, daljših vrvic in podobno.


2. Baterije
Veliko igrač vsebuje baterije, ki naj bi bile, še posebej če so namenjene mlajšim otrokom, dobro zavarovane pred njihovimi prstki. Preden otroku ponudite takšno igračo, zato najprej preverite, ali je predalček za baterije dobro zaprt.


3. Didaktičnost
Igrača mora biti otroku zanimiva. Dojenčki oziroma mlajši otroci bodo navdušeni nad živahnimi barvami igrač ter nad funkcijami, ki omogočajo raziskovanje. Starejši otroci pa naj bi med drugimi imeli tudi takšne igrače, ki jim omogočajo razvijanje motoričnih spretnosti in urjenje malih sivih celic. Z družabnimi igrami ne boste zgrešili, poleg tega pa boste z njimi otroku naklonili tudi nekaj svojega prostega časa, ko boste skupaj igrali igro.


4. Spodbujanje domišljije in ustvarjalnosti
Otroci imajo bujno domišljijo in naloga staršev je, da jim jo pomagajo razvijati ter tako spodbujati njihovo ustvarjalnost. Pri tem lahko pomagajo različne ustvarjalne igrače, kot so barve, barvice, voščenke, flomastri, plastelin, biserčki za izdelavo nakita, žebljički, glasbene igrače in drugo. Seveda pri tem upoštevajte otrokove želje in interese.


5. Manj je več
Če ima otrok preveliko izbiro igrač, mu bo hitro postalo dolgčas, saj mu nobena igrača ne bo več zanimiva. Zato je bolje kupiti kakšno igračo manj. S tistimi igračami, ki jih že ima, se bo namreč veliko raje igral, kot če bi jih imel na kupe, saj bi nanje preprosto pozabil. Seveda pa ne pozabite, da otrok poleg igrač potrebuje tudi igro oziroma druženje s starši, zato si vzemite čas zanj in se večkrat odpravite z njim na igrišče ali sprehod. 

prejšnji članek
Kako okrepiti otrokovo samospoštovanje?
Zdravje
Kako okrepiti otrokovo samospoštovanje?
naslednji članek
Kaj pa, če ima moj otrok dispraksijo?
Zdravje
Kaj pa, če ima moj otrok dispraksijo?