Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

7 vprašanj o higieni otroka

26. 2. 2016; 07.15
Avtor: M. O. Ž.
7 vprašanj o higieni otroka
Zbrali smo sedem vprašanj, ki zadevajo higieno otroka v prvih letih osnovne šole, in poiskali odgovore.

O umivanju, ščetkanju zob, grizljanju nohtov in ušeh
Velja prepričanje, da otroke umivamo preveč in prepogosto. Pa velja to tudi za ščetkanje zob? In kdaj se lahko otrok povsem samostojno oprha? Kako je z vrnitvijo v šolo, če domov prinese uši? In kaj storiti, če grize nohte?
Zbrali smo sedem vprašanj, ki zadevajo higieno otroka v prvih letih osnovne šole, in poiskali odgovore.

Kdaj si lahko otrok krtači zobe brez nadzora?
Strokovnjaki priporočajo, naj si otrok umiva zobe pod nadzorom staršev vsaj toliko časa, da si je sposoben sam zavezati vezalke na čevljih. Vendar priporočilo naših zobozdravnikov pravi, da je treba otrokovo zobno higieno nadzorovati še dlje, tja do desetega leta. V lekarnah in specializiranih trgovinah je moč kupiti tudi posebne tabletke, ki jih otrok zgrize in obarvajo zobne obloge. Kupite jih in testirajte, kako dobro si zna vaš otrok sam umiti zobe.


Kdaj naj si otrok začne umivati zobe z zobno nitko?
Ko zrasteta prva dva zoba, ki se tesno stikata. To se navadno zgodi pri dveh letih, ko mu zrasteta zadnja dva kočnika. Seveda takrat otrok ne zmore samostojno uporabljati zobne nitke. To mu lahko dovolite približno takrat, ko se že nauči brati male tiskane črke, v drugem ali tretjem razredu osnovne šole.

Kdaj se lahko otrok sam skopa ali oprha?
Takoj ko sam izrazi to željo in ste prepričani, da bo dobro opravil - si umil tudi genitalije in lase. Nekateri otroci si želijo več samostojnosti pri higieni že pri petih ali šestih letih, spet drugi imajo radi pomoč do desetega leta.

Kdaj otrok začne po potenju tudi neprijetno zaudarjati?


Intenzivnejše potenje se začne že pred puberteto, to je med osmim in desetim letom. Takrat je čas za učno uro umivanja, kar pomeni, da otroku razložite, naj se umije vsaj enkrat na dan (po intenzivni športni aktivnosti še pogosteje), naj bo posebej pozoren na najbolj izpostavljene dele - genitalije, noge in podpazduhe - naj redno menja perilo in nogavice in z začetkom najstniških let začne uporabljati dezodorante.

Kako naj otroku preprečim grizljanje nohtov?
Grizljanje nohtov je grda in zelo trdovratna razvada, ki nekatere spremlja celo v odraslost. Z nekaj zvijačami jo boste morda le uspeli omejiti.
- Otrokove roke zaposlite v trenutkih, ko navadno seže v usta - ko je nervozen, pod stresom, gleda TV, mu je dolgčas …
- Pohvalite ga vsakič, ko se mu uspe upreti tej skušnjavi, in ga nagradite.
- Če imate starejšo deklico s to razvado, jo naslednjič povabite na manikiro. Navdušena bo nad svojimi lepimi nohti in prav gotovo jo bo to odvrnilo od grizljanja.



Kdaj se začnejo pojavljati akne in mastna koža?
Ko se otrok bliža puberteti, se začnejo v njegovem telesu dogajati velike hormonske spremembe. Pri fantih pri devetih letih in pri dekletih kakšno leto prej začnejo znojnice in lojnice bolj intenzivno delati. Posledica tega sta bolj mastna koža in lasišče. Lahko se pojavijo tudi akne.

Kdaj se otrok, ki ima uši, lahko vrne v šolo?
V slovenskih šolah so uši stalnica, ki se pojavi vsaj dvakrat na leto. Navodila, ki jih starši dobijo od učiteljev, zapovedujejo, da naj otrok z ušmi ostane doma toliko časa, kolikor je potrebno za dokončen genocid nad to nadlogo. Pa je res nujno, da šolar izostane iz šole? Ne! Če še isti dan, ko opazite uši, otroku umijete glavo s posebnim šamponom in mu lase razčešete z glavnikom, ki pomori tudi gnide, izostanek od pouka vsekakor ni potreben. Nujno pa je, da otroku pregledujete lasišče še tri tedne in po potrebi ponovite postopek umivanja.



prejšnji članek
Kaj gube razkrivajo o vašem zdravju
Moda&Lepota
Kaj gube razkrivajo o vašem zdravju
naslednji članek
Za Jurija Zrneca končno boljši časi
Svet slavnih
Za Jurija Zrneca končno boljši časi