Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nenavadna imena otrok

26. 2. 2016; 05.45
Avtor: K. Š.
Kakšna imena dobivajo slovenski otroci?
»Če bo sin, bo Noel ali Nevio, če bo deklica, pa Daisy ali Noa,« je na spletnem forumu bodočih slovenskih mamic sporočila neka nosečnica.

Se vam zdi njen izbor imen zanimiv ali čuden? Vas moti, da v njih ni nikakršnega znamenja porekla oziroma pripadnosti slovenski kulturi? Namesto Frančiške, Tončke, Rezke, Janeza in Poldeta zdaj nastopajo Tia, Kim, Alexeya, Liam, Noel ... Sodobni starši imajo radi ekskluzivna imena za svoje malčke, vprašanje pa je, kako pozneje s temi svojimi imeni živijo poimenovani. To, ali želimo svojemu otroku dati ime, ki bo nekaj posebnega, pa je pravzaprav zgolj naša odločitev.

Nedavno je na Hrvaškem odjeknila novica, da župnik iz mesta Ploče, v želji, da bi se v deželi ohranil tradicionalni hrvaški duh, ko gre za imenovanje novorojenčkov, staršem, ki dajo otroku staro hrvaško ime - ime deda, babice, svetnika, katerega dan je najbližji dnevu rojstva, ali katero od imen na njegovem seznamu - ob krstu plača 1000 kun oziroma 130 evrov. Na vrata cerkve je pritrdil oglas in seznam štiridesetih moških in štiridesetih ženskih »narodnih« oziroma hrvaških krščanskih imen - v pomoč tistim, ki se ne morejo odločiti, kako bi poimenovali svojega otroka. 

Župnik, ki se zgraža nad modernimi in »čudnimi« imeni, s katerimi vse več staršev poimenuje svoje otroke, trdi, da na ta način preprečuje uničenje naroda in da mu ni žal dajati denarja za ohranjanje narodnostne identitete.


Kako je v Sloveniji?
Najpogostejši slovenski imeni do leta 1920 sta bili imeni Franc in Marija (kar na splošno velja še danes), med letoma 2001 in 2007 pa kraljujejo Luka in Nik, Lana in Sara, Jan in Eva.

Tako neposredne in nenavadne pobude, kakršno je dal hrvaški župnik, v Sloveniji nismo zasledili. Je pa res, da obstaja na spletu priporočilo in tudi seznam imen, ki naj bi bila stara slovenska (povzeta po delu Franceta Kosa iz leta 1886 z naslovom Ob osebnih imenih starih Slovencev) in ki naj ne bi izhajala iz krščanskih imen. Izjema je le ime Janez, ki je v zadnjem stoletju postalo nekakšen sinonim za Slovenca in je zato uvrščeno med preostala imena. Gre za imena slovenskih knezov in vojvod, imena slovenskih plemičev, kosezov, svobodnjakov in številnih romarjev iz takratnega obdobja. Med temi imeni je tudi nekaj takšnih, ki so deloma modernizirana in prilagojena, ki pa prav tako izhajajo iz starih imen. Vas zanima, katera so ta stara slovenska imena? Naj vam jih nekaj naštejemo: Bela, Blagica, Bogomir, Bojan, Branislav, Bratina, Budigoj, Cvetko, Dobren, Dobrogoj, Dobromisel, Dobrožit, Domomisel, Dragovan, Gojmir, Gostiša, Hotimir, Jaroslav, Kosar, Kralj, Krepek, Lepa, Mala, Ljut, Medved, Mirigoj, Mirislav, Premisel, Radigoj, Slavka, Stojan, Svetoslav, Vesela, Vladimir, Volkonja, Zemidraga, Zverič, Žilic, Žitomir ... Ta stara slovanska imena so pozneje izpodrinila krščanska imena, ki so v rabi že tako dolgo, da veljajo za »pristna« slovenska imena, piše Niko Kuret v knjigi Praznično leto Slovencev, Jesen. Med ta imena sodijo: Andrej, Apolonija (Polona), Barbara, Blaž, Damijan, Doroteja, Elizabeta, Filip, Franc, Gregor, Helena, Ignacij, Izidor, Jakob, Janez, Jedert, Jernej, Jošt, Jožef, Jurij, Kajetan, Katarina, Klemen, Krištof, Lavrencij, Lucija, Luka, Magdalena, Marija, Marjeta, Marko, Marta, Martin, Mihael, Neža, Nikolaj, Ožbolt, Pavel, Peter, Primož, Rok, Sebastijan (Boštjan), Sigismund (Žiga), Simon, Štefan, Terezija, Tilen, Tomaž, Urh, Uršula, Valentin, Veronika, Vid ...

Zanimivo je, da je v Sloveniji, čeprav tudi pri nas v zadnjih desetletjih številni starši svoje otroke poimenujejo z modnimi imeni, še vedno največ Marij in Francetov. Sledijo jim Janez in Ana, nato pa Anton in Irena, Ivan in Maja, Jožef in Mojca, Andrej in Jožefa, Marko in Mateja itd.
Seveda so se stvari v minulih letih spreminjale. Pred drugo svetovno vojno in vse do sedemdesetih let so v Sloveniji prevladovala imena, kot so Marija, Franc, Jožef, Anton, Ivan in Janez. Nato so se pojavila imena, kot so Boštjan, Nataša, Mateja, Mojca, Andreja, Barbara, Robert, Marko, po osamosvojitvi pa so prevladala trendovska imena, kot so Luka, Rok, Jan, Žiga, Nejc, Sara, Anja, Nina, Tjaša, Eva.

V zadnjem času je postalo zelo popularno otroke poimenovati z dvema imenoma. Poleg imen starega kova, ki po številčnosti še vedno prekašajo novo nastale kombinacije (Ana Marija, Peter Pavel, Marija Magdalena, Marija Terezija, Franc Jožef), se vse bolj uveljavljajo tudi nove kombinacije, kot je Žan Luka, ki je po svoji številčnosti nesporni zmagovalec, Jan Žan, Aleksander Sašo, Ane Mari, Klara Lara.
Starši se včasih celo poigrajo z imenom, ki naj bi po svoje dopolnjeval priimek. Tako imamo v Sloveniji Majo Čebelo, Matjaža Kralja, Živo Zver... Nekateri se raje poigrajo s temo, tako da imajo v eni od slovenskih družin Brino, Arniko in Janeža. So pa tudi takšni, ki se poigrajo s čudnimi kombinacijami, tako v eni od slovenskih družin skupaj živijo Gal Vik, Tia Ula in Kai Pija. Ve se tudi, da so v modi kratka imena - zmagovalec med njimi je po vsej verjetnosti An.

Čudna imena nekoč
Med starimi slovenskimi imeni, ki zvenijo zelo čudno - vsaj v današnjih časih - ob tej priložnosti navajamo imena Budoran, Boželisa, Debeloglav, Dolgodelka, Hudimar, Ježumila, Manjdrag, Motimira, Svemisl, Svetožizna, Trdoglav, Trdila, Zababerad, Zlativenca.
Vam je katero od njih posebej priraslo k srcu?


Nenavadna imena danes
Danes dajejo v Sloveniji otrokom imena, kot so Aeron, Albana, Andy, Altina, Brendon, Bjank, Jona, Jacinta, Kian, Kira, Noah, Nikki, Pietro, Pilar, Zoro, Zirafete.


Imena, ki so skoraj izumrla
Hilda, Barica, Rozika, Herta, Fanika, Julka, Dorica, Karol, Vilko, Zvone, Herbert, Bogoslav so imena, ki se jim od leta 1991 slabo piše. Nič več niso priljubljena in redki starši s katerim od njih poimenujejo svojega novorojenčka.


Američani imajo radi »nora« imena
Nedavno so v Ameriki objavili knjigo z naslovom Grda otroška imena, v kateri so zbrali nekatera od najbolj norih in najbolj nenavadnih imen. Med temi imeni so se znašli: Dracula Taylor, Young Boozer, Cancer Grindstaff, Envy Burger, Cyclops Walthour, Nice Veal, Cylinder Klinefelter, Zero Pie, Fat Meat Fields, Mustard M. Mustard, Jump Jump, Waitress Seholley, Hysteria Johnson, Lotta Bacon, United States, Wanna Funk, Nail Rambo.

Najbolj nora so imena v Hollywoodu
Igralec Nicolas Cage obožuje stripe. Svoj znameniti priimek Coppola je zato spremenil v Cage in s tem počastil Lukea Cagea, junaka iz stripa Marvel. Svojega sina je poimenoval Kal-El po Supermanu in tako nadaljeval družinsko »tradicijo«. Igralka Gwyneth Paltrow in glasbenik Chris Martin sta svojo hčerko poimenovala Apple, ker se jima zdijo jabolka sladka, kot je prikupna njuna deklica, poleg tega pa jih omenjajo tudi v Bibliji. Sylvester Stallone je hčerko poimenoval Blood, kar pomeni »kri«, Steven Spielberg pa je iz besede »destroy«, kar pomeni uničenje, ljubkovalno skoval ime za svojo hčerko - Destry.
Prvi sin Michaela Jacksona se imenuje Prince Michael Jackson, drugi sin pa Prince Michael II. Visoko na seznamu čudnih imen hollywoodskih otrok se je znašla tudi mama in manj znana igralka Shannyn Sossamon, ki je svojo hčerko poimenovala Audio Science, kar bi lahko približno prevedli kot Audiologija.

Tudi otroci znanih Slovencev imajo nenavadna imena
Hčerki rokometaša Renata Vugrinca je ime Ivona Reja, Jure Košir je za otroke izbral imena Alina, Anika in Jalen. Pika Božič ima hčerko Liu in sina Taja, Alenka Kejžar hčerko Magdalini, Anja Rupel hčerko Luno, Anja K. Tomažin pa deklico Lilu. Boštjan Romih se je odločil za dvojno ime Angela Rosa, Iztok Čop pa je dal svoji hčerki ime Ruby. Zmago Jelinčič Plemeniti ima dve hčerki - Tiso Aleksandro in Aleksijo Iris. Mladi Janković je sina poimenoval Vall, Andreja Grašič Koblar pa še bolj čudno - Tjuš. Pia Zemljič je dala svojemu sinu staro slovensko ime Voranc.

Kaj, če nam ime ni všeč?
Ne dovolite si, da vas ime, ki vam ne ugaja, spravlja v slabo voljo. Nič nenavadnega ni, če se na upravni enoti oglasite z željo, da vam uradno spremenijo vaše osebno ime.

prejšnji članek
Abeceda za zdravo telo
Zdravje
Abeceda za zdravo telo
naslednji članek
Če ne veste, kam bi pobegnili na toplo ...
Življenjski slog
Če ne veste, kam bi pobegnili na toplo ...