kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Dajte otrokom ribe!

26. 2. 2016; 07.15
Avtor: Marijana Mandić
0d2e1053ded28893_186113379.jpg.preview
Zakaj malček potrebuje omega-3 maščobne kisline?

Zakaj malček potrebuje omega-3 maščobne kisline?
Če so še našim babicam svetovali, naj dajo otrokom vsak dan, zlepa ali zgrda, žlico ribjega olja, da bodo lepo rastli in se lažje učili, sodobne matere zaradi okusnih prehranskih dodatkov lažje poskrbijo za zdrav otroški jedilnik. Nadobudneži v prvi vrsti potrebujejo raznovrstno hrano oziroma čim več doma pripravljenih, nepredelanih obrokov, vendar pa prehranske dodatke, za vsak slučaj ali kadar ima otrok posebne zdravstvene težave, pozdravljajo vsi pediatri. Ugotovili so, da otrokom ponudimo predvsem premalo rib in posledično omega-3 maščobnih kislin.

Najmlajši imajo najraje lososa
Številne kronične bolezni, ki so posredno ali neposredno povezane s prehrano, stanjem prehranjenosti, motnjami hranjenja in pomanjkanjem telesne dejavnosti, lahko v najbolj zgodnjem obdobju zanesljivo preprečimo s skrbno načrtovanim otrokovim jedilnikom. Nadvse pomembno je, da otrokom od dva- do trikrat tedensko kot beljakovinski obrok ponudimo tudi ribe, ki so bogat vir omega-3 maščobnih kislin. Te znižajo raven holesterola v krvi, podpirajo razvoj kosti, živčevja, možganov in vida ter zmanjšajo ogroženost z alergijami. Večina otrok, tudi dojenčkov od 6. meseca dalje, je navdušenih nad belim mesom lososa, ki vsebuje malo maščob in soli, je prijetno blagega okusa in ga že zelo majhen otrok zlahka prežveči. Malo starejši otroci vzljubijo tudi ribe z modrim mesom, na primer sardele. Zelo pazite na morebitne koščice in ne kupujte rib, če niste prepričani, da prihajajo iz čistih voda in da so povsem sveže.


Ali moj otrok dovolj poje?
Žal so raziskave potrdile, da so mladostniki pri hrani izbirčni, malčki pa, čeprav ob zdravem jedilniku, pojedo premajhne količine hranilnih snovi, ki jih potrebuje telo. Zato otroci potrebujejo prehranske dodatke. Tisti, ki pojedo premalo rib, potrebujejo dodatke omega-3 maščobnih kislin. Na voljo so v priročnih kapljicah, brez glutena in barvil in so primerni že za dojenčke od 6. meseca dalje.

Pomnite!
Pri majhnih otrocih, tja do treh let, naj o dodatkih odločajo izključno pediatri, zlasti ker starši na dodatke pomislijo ob določenih težavah in ni slabo, če zanje pravočasno izve tudi otrokov zdravnik. Pri starejših pa se je potrebno natančno držati tabele o priporočenih količinah vitaminov in mineralov.


Poskrbimo za zdrav otrokov jedilnik
- Ni važno le, kaj otrok je, temveč tudi kako obeduje. Poskrbimo, da bo otrok čim večkrat jedel v krogu družine.
- Zelenjavo in sadje pripravimo na zanimive načine; sadje v obliki sadnih solat, zelenjavo pa pretlačimo in vmešajmo v juhe, paradižnikovo omako.
- Najbolj zdrava pijača je navadna voda, ki ne zavre otrokovega apetita po presni hrani. Sadne sokove redčimo z vodo.
- Na igrišče vzemimo zdrave priboljške - sadje, oreščke ali kos rženega kruha s sirom - nikar čipsa in bombonov.
- Redno gibanje na svežem zraku, vsak dan vsaj eno uro, in zračenje prostorov budi apetit in zmanjša željo po nezdravih prigrizkih.



prejšnji članek
Kavč za vas in vašo mačko
Življenjski slog
Kavč za vas in vašo mačko
naslednji članek
Abeceda za zdravo telo
Zdravje
Abeceda za zdravo telo
#nasazenazenska
nasazenazenska