Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

1709556859-172a8714-1709556621461
Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine "doping" za visoke dobičke zasebnikov.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Najbolj razširjena kožna bolezen pri otrocih

20. 10. 2018; 12.00
Avtor: Marijana Mandić/revija Bodi zdrava
Bepanderm za lajšanje srbečice in atopijskega dermatitisa

foto: Arhiv

Na atopijski dermatitis opozarjajo ponavljajoči se, nekaj tednov ali mesecev trajajoči srbeči izpuščaji na pregibih udov, na vratu, lahko tudi na obrazu, prstih rok.

Koža je izjemno suha in postane še posebej občutljiva na mrazu. Zato je treba pozimi izpostavljena mesta posebej zaščititi z mastnejšo kremo.

Atopijski dermatitis je najbolj razširjena kožna bolezen pri otrocih, doleti okoli 15 odstotkov nadobudnežev in precej manj odraslih, približno 5 odstotkov. Že pri dojenčkih se začne z značilnim rdečim izpuščajem, ki srbi, peče, v najhujših primerih tudi krvavi. Sicer ni nevarna bolezen, je pa izjemno neprijetna, saj jo spremljajo rdečine, vnetja in ekcemi s hudo srbečico na pregibnih delih telesa in obrazu. Zgodi se, da je v hujših primerih potrebno tudi bolnišnično zdravljenje.


Kožna nadloga, za katero strokovnjaki niti ne vedo natančno, zakaj se pojavi, utegne biti pri starejših otrocih in odraslih zaradi vidnega madeža tudi vzrok za slabšo samopodobo.

Kdaj k zdravniku?

Dermatolog, prim. dr. Boris Kralj, dr. med, specialist dermatovenerologije, poudarja, da je treba ob prvih znakih, ki se pojavijo pri otroku, poiskati zdravniško pomoč. Dermatolog bo ocenil, ali sploh gre za atopijski dermatitis in koliko je že napredoval. »Bolniki, ki imajo atopijski dermatitis, bi se morali dosledno ukvarjati s svojo kožo. Bolezen se namreč ne poslovi, ko je akutna faza poslabšanja mimo. Tudi v času, ko atopijski dermatitis miruje, namreč koža ostaja suha. Če se koža v mirni fazi bolezni vzdržuje razmeroma dobro, potem je poslabšanj bistveno manj,« poudarja strokovnjak in nadaljuje: »V fazi mirovanja tako bolnikom svetujem uporabo izdelkov, ki so na voljo v lekarnah in so namenjeni negi kože z atopijskim dermatitisom. V akutni fazi, ko bolezen izbruhne, pa pridejo v poštev le zdravila, ki jih predpišemo na recept.«

Dobro je vedeti! 

Skoparimo z milom in penečimi kopelmi, pri koži brez izpuščajev lahko uporabimo oljne kopeli, pri izpuščajih na rokah pa je potrebno dosledno mazanje po vsakem umivanju rok. Izberimo bombažna, ohlapnejša oblačila.

Kateri izdelek kupiti?

Za akutno fazo bolezni pri nekaterih vrhunskih proizvajalcih kozmetike ponujajo izdelke, primerne tudi za dojenčke in majhne otroke, saj so njihova mazila brez parabenov, barvil in dišav. Nekatere linije se lahko pohvalijo celo z več izdelki, nekateri so namenjeni vsakodnevni negi, in sicer za vlaženje kože, blaženje rdečice in srbečice ter za zaščito pred nadaljnjo izsušitvijo, drugi pa so namenjeni lajšanju simptomov akutne faze. Med izdelki za vsakodnevno nego tako najdemo čistilno olje, losjon za nego telesa, kremo za obraz in negovalno kremo za prizadeta območja, denimo komolce in kolena.

prejšnji članek
Še zadnjič obiščite gala spektakel legendarnega tenorja
Svet slavnih
Še zadnjič obiščite gala spektakel legendarnega tenorja
naslednji članek
Včerajšnja Oktoberfešta je bila nora - zabava se nadaljuje nocoj!
Svet slavnih
Včerajšnja Oktoberfešta je bila nora - zabava se nadaljuje nocoj!