GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Eden ali pet otrok?

1. 3. 2016; 05.15
Avtor: Marijana Mandić
uvodna

foto: Dreamstime

Družine se večajo gospodarski recesiji navkljub.

Zdi se, da je družin s tremi in več otroki čedalje več, »trend« pa so podkrepili tudi znani igralci in glasbeniki, katerih rojstva otrok komaj dohajamo. Zanimivo je, da se družine večajo gospodarski recesiji navkljub, kakor da smo končno doumeli, da veselja ne prinašajo materialne dobrine, temveč notranja povezanost in dobra organiziranost staršev in sorojencev. V velikih družinah je veliko dela, kajti perilo nikoli ni oprano in staršem primanjkuje časa, da bi se posvetili vsakemu otroku posebej, po drugi strani pa je tudi v družinah z enim otrokom veliko praktičnih in vzgojnih pasti, ki se jim je treba izogniti.

Mame nekoč in danes

Še pred nekaj desetletji je veljalo, da so matere in očetje, ki imajo več kot dva ali tri otroke, manj izobraženi in da izhajajo iz socialno šibkejšega okolja ali pa odločitev o številu otroku prepuščajo »Bogu«. Dandanes pa tudi študije kažejo, da se za več otrok večinoma odločajo visoko izobraženi ter vsestransko razgledani starši, ki so uspešni v svojem poklicu in števila otrok še zdaleč ne prepuščajo naključju. Ni toliko pomembno, ali starši izhajajo iz velikih ali manjših družin, približno polovica jih izhaja iz družin z mnogo brati in sestrami, približno polovica pa je edincev, ki so med odraščanjem pogrešali družbo sorojencev.

Prednosti velikih družin za otroke

V velikih družinah se otroci učijo socialnih veščin drug od drugega, še posebej v zgodnjem otroštvu. Hitreje se naučijo poskrbeti zase in za druge, bolj zaščitniški so in znajo se zaposliti sami, brez posredovanja staršev. Raziskave kažejo, da imajo otroci z vsaj enim bratom ali sestro manj težav pri sklepanju prijateljstev, da z večjim veseljem pomagajo drugim otrokom in so sposobni večjega sočutja. Nekatere študije celo namigujejo, da so otroci iz velikih družin inteligentnejši, saj so se od rana primorani prilagajati celi paleti različnih odnosov v družini, slediti starejšim sorojencem in spodbujati mlajše. Četudi starši ne najdejo toliko časa za ukvarjanje z vsakim posebej, pa ta primanjkljaj otroci nadomestijo pri druženju s sorojenci.

Le kako vam uspeva?

Prvo vprašanje, ki ga navadno slišijo matere treh in več otrok, je, kako utegnejo skuhati, oprati, predvsem pa spodbujati vse otroke. In večina jih odvrne, da je dobra organizacija ključnega pomena za uspeh. Najboljše je, da družina vsak teden naredi načrt gospodinjskih del in opravkov, skupnih ter otroških aktivnosti. Podoben načrt naj starša naredita samo zase. Intimnega časa za zmenke ne sme zmanjkati, ne glede na število otrok. Kdaj pa se lahko posvetite vsakemu otroku posebej? Možnosti je nešteto, enega otroka lahko vzamete s seboj po nakupih, druge pa prepustite očetu ali občasni varuški, ki je v velikih družinah več kot dobrodošla. Odlična zamisel je, da dovolite enemu od otrok, da gre spat nekoliko kasneje, in izkoristite ta čas za druženje z njim, šteje pa tudi vsaka »posamična« vožnja na interesne dejavnosti.

Vsakemu zadolžitve

Zelo pomembno je, da vsak otrok, ne glede na starost, prevzame opravila, zadolžitve, ki jim je kos. Vsak teden jih zamenjajte med seboj, da ne bo prišlo do naveličanosti in krivic. Kdo bo prihajajoči teden skrbel za umazano posodo, kdo za zlaganje perila in kdo za sesanje? Ne trudite se, da bi bil vaš dom videti kot v izložbi. Prepustite se toku in se osredotočite raje na skrb za otroke, kako jim boste izkazali ljubezen, ne pa vtisu, ki ste ga nekoč želeli narediti na goste. Nič ni narobe, če na starejše otroke preložite odgovornost za varstvo mlajših, vendar morate paziti, da vaša pričakovanja niso previsoka, da se to ne dogaja vsak dan in da se starejšim sinovom oziroma hčeram za njihovo pomoč vedno iskreno zahvalite, jo občasno celo nagradite. Vzgoja otrok je v celoti vaša odgovornost in naloga, starejši vam pri tem niso dolžni pomagati, lahko pa pokažejo obilico dobre volje in veselja ter vam tako polepšajo in olajšajo dneve.

Manj draga oblačila in igrače

Matere iz velikih družin pogosteje ponudijo »hitra« kosila, kupujejo na veliko in na razprodajah zunaj sezone ter oblačila skrbno shranjujejo, da jih bodo lahko nosili še manjši otroci. Kaj hitro ugotovijo, da igrače niso tako pomembne, saj otroci niti ne najdejo časa, da bi se z njimi igrali. Vsak otrok ne potrebuje svojega računalnika, ravno tako ne pametnega telefona, pri iskanju dopusta lahko naletite na velike popuste, ravno tako pri nakupu avta, z višjimi otroškimi dodatki, dodatkom za veliko družino in nižjim plačilom vrtca pa je velikim družinam naklonjena tudi država. Materi, ki ima štiri ali več otrok in se je odločila ostati doma, država plačuje zdravstveno in invalidsko ter pokojninsko zavarovanje do dopolnjenega desetega leta starosti najmlajšega otroka. Za spodobno življenje velike družine ni potrebno veliko bogastvo, temveč le nekaj iznajdljivosti in razumne skromnosti. Otroci so dragi le toliko, kolikor jih takšne naredijo starši! In skrivajo v sebi toliko ljubezni in hvaležnosti, da se na trenutke tudi staršem petih ali šestih otrok zazdi, da je zakladov pri hiši še premalo.

Je vaš otrok edinec?

Večina staršev si sicer želi imeti vsaj dva otroka, vendar mnogi ostanejo pri enem zaradi premalo povezanega partnerskega odnosa, zaradi napornih služb, včasih pa tudi zaradi težav z zdravjem ali zanositvijo oziroma ločitve staršev. Seveda ne smemo zanemariti staršev, ki se za enega otroka odločijo iz preprostega razloga, da se mu kar najbolj posvetijo in mu omogočijo v življenju kar najboljše možnosti za izobraževanje.

In res je znano, da imajo edinci kar nekaj privilegijev kot edini naslovniki starševske skrbi in ljubezni, pozornosti in materialne podpore. Niso priča tekmovanju med sorojenci, mučnim konfliktom med brati in sestrami, in ker so starši rezervirani le zanje in imajo zanje več časa, se običajno nanje globlje navežejo, kar dobro vpliva na njihov psihosocialni razvoj. Znano je, da so edinci običajno bolj ambiciozni, imajo višje cilje kot otroci iz velikih družin, dosegajo boljši šolski uspeh ter višjo izobrazbo in kasneje položaje v družbi. No, po drugi strani drži, da imajo otroci iz velikih družin zaradi bratov in sester več poznanstev, kar močno vpliva na uveljavljanje v družbi.

Pasti tričlanskih družin

Edinci so bolj ranljivi, če se starša prepirata, saj ne morejo poiskati utehe pri bratih in sestrah. Nekateri psihologi domnevajo, da so bolj egocentrični, hitreje postanejo razvajeni in celo sebični, vendar pa drugi strokovnjaki pravijo, da to nima nič opraviti z dejstvom, da so edini otrok, temveč z nesposobnostjo staršev, da postavijo otroku razumne meje in zadolžitve. Iz tega stališča gledano so lahko kaj hitro razvajeni tudi otroci iz velikih družin, kjer vladata razpuščenost in kaos. Izkazalo se je, da nimajo otroci edinci nič manj prijateljev in niso med vrstniki nič manj priljubljeni kot otroci iz velikih družin, če si le starši prizadevajo, da otroka dovolj zgodaj uvedejo v družbo vrstnikov. Če bo imel edinec dovolj zgodaj veliko priložnosti za navezovanje stikov z drugimi otroki, se bo tudi lažje zoperstavil zlorabam slabe družbe, pred čimer so otroci iz velikih družin, zaradi stalnega iskanja položaja v družini, bolj zavarovani.

Spodbujajte samostojnost!

Pri edinem otroku si morate bolj prizadevati, da osvoji socialne veščine in občutek za druge. Pravi čas mu zaupajte čim več nalog in zadolžitev in mu vedno znova sporočajte, da ni »center sveta«, da imajo drugi ravno tako svoje potrebe in želje in da je le del velike skupnosti, v kateri vsi iščemo potrditev. Čeprav vam finančno stanje to dopušča, ne kupujte edinemu otroku dragih igrač in tehničnih pripomočkov ali oblek, raje vlagajte več časa in energije v njegov moralni in duhovni razvoj. Imate več mirnih priložnosti kot mati štirih ali petih otrok, da ga prepričate, koliko veselja lahko prinese svetu, če obišče bolno, ostarelo sosedo ali če v razredu pomaga sošolcem s slabšim uspehom. Ključnega pomena je, da njegovo samozavest krepite z razvijanjem občutka za skupnost oziroma s tistim, česar mu v lastni družini najbolj primanjkuje.

Zanimivo!

Otrok potrebuje največ pozornosti takrat, ko si jo najmanj zasluži.

prejšnji članek
Izzivamo vas, da rezervirate tale hotel
Življenjski slog
Izzivamo vas, da rezervirate tale hotel
naslednji članek
Svetilka, ki vas hipnotizira!
Življenjski slog
Svetilka, ki vas hipnotizira!