Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Začnite s temle ...

16. 3. 2016; 02.15
Avtor: Matic Slapšak
Swimming
Vaš otrok uživa v vodi in komaj čakate, da bo znal tudi, kolikor je mogoče, samostojno plavati? Morda pa bo v letošnjem letu napočil tudi ta veliki trenutek.

Za vse tiste starše, ki so vajeni, da gredo vsaj enkrat letno za teden dni na morje oziroma nekam, kjer se lahko kopajo, je otrokovo samostojno plavanje približno tako pomembno kot hoja ali vožnja s kolesom. Pri tem je treba seveda opozoriti, da tako kot otroka-kolesarja ne smemo kar samega pustiti na vožnjo po prometni cesti, tudi otroka-plavalca ne smemo spustiti izpred oči v prepričanju, da se mu ne more v vodi nič zgoditi. Nesreča nikoli ne počiva!

Varnost
Spolzka tla, ostri kamni, globlja voda od pričakovane, valovi, drugi neprevidni plavalci, prevelika razigranost in sproščenost ter navsezadnje (ne)znanje so najpogostejši vzroki nesreč, do katerih pride pri plavanju oziroma igri v vodi, posledice pa … V najboljšem primeru gre lahko le za kakšno odrgnino, vsekakor za šok, žal pa je znanih kar nekaj primerov, ko je kak otrok med neprevidno igro v vodi tudi umrl.


Zato je za vse starše zelo pomembno, da imajo svojega otroka ves čas pred očmi, tudi če se igra v nizki vodi. Ni odveč, če otroku kupite obutev z nezdrsljivim podplatom, da bo njegov korak zanesljivejši, tisti s starejšimi otroki pa se dogovorite za jasna pravila – na primer brez skakanja, tekanja, oviranja drugih kopalcev in skakanja v vodo, za katero niso prepričani, kako globoka je.

Slana ali sladka voda?
Večina staršev se pred prvo plavalno 'prepreko' znajde, ko razmišljajo, ali bi otroka učili plavati v sladki ali slani vodi. Za večino so sladkovodni bazeni seveda veliko bolj pri roki, po drugi strani pa ima večina zakoreninjeno v spominu, da se je v slani vodi lažje naučiti plavati. Zato vam svetujemo, da otroka v plavalni svet uvedete v sladki vodi, saj je voda v bazenih po navadi toplejša, ni vzalovana in otroka ne bo zmotilo, če mu bo pljusknila v oči. Otrok mora imeti vodo rad – v njej naj se igra, čofota, valja in uživa, saj je že ena slaba izkušnja dovolj, da si v vodo morda sploh ne bo upal. Zato ne hitite in otroka ne silite v nekaj, kar mu ni všeč – na primer nežno tunkanje, 'igrivo' metanje v zrak in potem v vodo … In čeprav boste slišali tudi kakšnega očeta, ki bo samozavestno izjavil, da je on svojega otroka pač vrgel v vodo in je splaval, tega rajši ne počnite!


Tudi prve plavalne zamahe lahko otrok naredi v sladki vodi, da se navadi na občutek plavanja, da usvoji gibe, tehnično znanje pa mu bo, ko boste prišli enkrat do morja in slane vode, zagotovo pomagalo, da bo brez večjih težav splaval brez vseh pripomočkov.

Plavalni pripomočki
Plavalni obroči (tisti klasični, za okoli pasu) in rokavčki so bolj ali manj stvar preteklosti. Zakaj? Plavalni obroč otroka zgolj drži na gladini, in namesto da bi otrok usvojil občutek lebdenja/ležanja na vodi, stoji. Ne nauči se pravilno delati ne z nogami, sploh pa ne z rokami, poleg tega je precej okoren. Podobno velja tudi za rokavčke – otrok je sicer z njimi v vodi globlje, a še vseeno težko usvoji lebdenje/ležanje na vodi, so pa lahko pomagalo za tiste manj izkušene plavalce, ki jim hitro zmanjka moči.


Kateri pripomoček je najboljši, je težko reči in vsak starš bo seveda priporočil tistega, ki je najbolj pomagal njegovemu otroku. A če omenimo tri, ki so trenutno najbolj priljubljeni, in to povsem upravičeno: Fredov plavalni obroč, penasti 'črvi' in plavut morskega psa oziroma SwimFin. Fredovi plavalni obroči so na voljo v treh barvah (rdeči, oranžni in zeleni) in z zasnovo otroka 'prisilijo', da na vodi leži in usvoji predvsem tehniko plavanja z nogami, še vedno pa bo otrok težko usvojil tehniko z rokami. V plavalnih šolah uporabljajo predvsem penaste črve, saj jih je mogoče prilagoditi – lahko so zgolj opora v vodi ali pa se ovijejo okoli otrokovega trupa. Slabih strani pravzaprav nimajo, so pa zaradi debeline morda primernejši za nekoliko starejše otroke. Na voljo so menda v različnih debelinah, a se morate zavedati, da tanjši nudijo nekoliko slabšo oporo v vodi. In potem je tu še revolucionarni pripomoček SwimFin, ki se je na našem tržišču pojavil pred nekaj leti in kot vsi pripomočki, ki jih spretni tržniki opišejo kot 'revolucionarne', poskrbel za nekaj nejevere med starši. Za kaj sploh gre? Lahek material, oblikovan kot plavut morskega psa, in dva trakova, s katerima pripomoček namestite otroku na telo. Vaš mali plavalec ima tako povsem proste roke, in ker ima pripomoček na hrbtu, se nauči lebdenja/ležanja na vodi, poleg tega se je s plavutjo zelo težko potopiti, tudi če se otrok obrne, saj ga povleče nazaj na površje.
In ko otrok enkrat usvoji občutek ležanja na vodi, v plitvi vodi poskusite brez vseh pripomočkov s tako imenovanim čolničkom – otrok se uleže na vodo, iztegne roke in noge, obraz potopi v vodo in leži na vodi. Nekaj sekund. Druga tehnika je seveda priljubljeni 'mrtvak', kjer otrok v vodi leži na hrbtu, z iztegnjenimi rokami in nogami, in gleda v nebo.

prejšnji članek
Čudežna solna terapija: za zdravje gre
Zdravje
Čudežna solna terapija: za zdravje gre
naslednji članek
3 besede, ki razkrinkajo vsakega!
Horoskop
3 besede, ki razkrinkajo vsakega!