mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Zdravo in okusno za šolarje

15. 3. 2016; 07.00
Avtor: Tina Guček/revija Bodi zdrava
Zdravo in okusno za šolarje
Vsaka mama verjetno pozna tisti občutek, ko otrok pride iz šole tako zelo lačen, da na hrano ne more počakati niti trenutka. Namesto da si trebušček napolni s sendvičem s salamo in majonezo, ponujamo nekaj alternativ. So okusne in bolj zdrave kot sendvič, hkrati pa za njihovo pripravo ne potrebujemo veliko časa ali pa jih lahko pripravimo vnaprej.

DOMA NAREJENE ENERGIJSKE PLOŠČICE

Namesto kupljenih energijskih ploščic jih lahko pripravimo kar doma, kjer naj bodo pri roki v trenutkih, kadar potrebujemo malce energije. Otroku jih lahko damo tudi za s seboj, da se z njimi posladka po pouku ali napolni baterije po napornih zunajšolskih dejavnostih.

- 1 bio pomaranča

- ½ bio limone

- 100 gramov rozin

- 4 žlice medu

- 200 gramov masla

- 100 gramov rjavega sladkorja

- 250 gramov ovsenih kosmičev

- 100 gramov moke

- 100 gramov mandljev

Naribajte lupino limone in pomaranče in ju ožmite. Rozine namočite v sok, ki ste ga dobili, za približno pol ure. V večji posodi zmešajte med, sladkor in maslo in segrevajte, dokler se ne stopi. Medtem v drugi skledi zmešajte kosmiče, moko in mandlje ter dobljeni mešanici zmešajte skupaj. Dodajte namočene rozine in dobro premešajte. Mešanico dajte v namaščen pekač in potlačite, da je enakomerne višine. Pecite pri 160 stopinjah 25–30 minut (dokler ni zlato zapečeno). Ko je pečeno, počakajte, da se ohladi, in narežite na želeno velikost.

KUSKUSOVA »SOLATA«

Odlična »solata«, ki jo lahko pripravite že dan prej, da si jo otrok sam postreže, ko pride iz šole. Spodaj navedene sestavine so le primer, če vaš kratkohlačnik katere od navedenih ne mara, jo izpustite ali zamenjajte z drugo. Količine bodo zadostovale tudi za mamo in očka, saj bo solata nedvomno všeč vsem članom družine.

- 250 gramov polnozrnatega kuskusa

- 2 pečeni papriki (lahko uporabite kupljeni ali ju spečete sami)

- 3 bučke

- šopek mlade čebule

- 2 stroka česna

- pest nasekljanega peteršilja

- kis

- olivno olje

- sol

- poper

V večji skledi namočite kuskus v 2,5 decilitra hladne vode. Medtem ko se namaka, narežite bučke po dolgem in jih popecite v rebrasti ponvi. Ko so pečene, jih narežite na koščke in dodajte h kuskusu. Nasekljajte čebulo in česen, narežite papriki in tudi to dodajte v skledo. Začinite po okusu s kisom, oljem, soljo in poprom. Dobro premešajte. Solata je bolj okusna drugi dan, ko se okusi že dodobra premešajo.

SMUTI Z BANANO IN OVSENIMI KOSMIČI

Vsi imamo radi smutije, ta pa je zaradi ovsenih kosmičev prijetno nasiten in bo z lahkoto nadomestil obrok.

- 1 banana
- 150 mililitrov mrzlega mleka
- 1 žlica ovsenih kosmičev
- 2 kocki ledu

Vse sestavine zmeljite do gladkega. Če se vam smuti ne zdi dovolj sladek, lahko dodate malce medu ali javorjevega sirupa.

SLASTNE TORTILJE

Le kdo ne mara okusnih tortilj, ki si jih vsak nadeva po svojem okusu in željah? Kot pri receptu za kuskus tudi tu lahko sestavine zamenjate ali spremenite po želji.

- ½ čebule


- 100 gramov piščančjih prsi, narezanih na koščke
- 1 strok česna
- ½ paradižnika
- ½ kumare
- zelena solata
- arašidovo maslo
- tortilje

V ponvi na olju prepražimo čebulo in česen, ko posteklenita, dodamo koščke mesa, ki smo ga pred tem rahlo posolili, in vse skupaj popečemo. Zelenjavo narežemo na koščke. Tortiljo pogrejemo na suhi ponvi, jo namažemo z arašidovim maslom in nadevamo s pečenim mesom ter koščki zelenjave. Zvijemo in okusen obrok je pripravljen.

prejšnji članek
Zrak v pločevinki
Življenjski slog
Zrak v pločevinki
naslednji članek
Njegovo ganljivo pismo pretresa svet!
Zdravje
Njegovo ganljivo pismo pretresa svet!