bik, polzela Svet24.si

FOTO: Podivjan bik v Polzeli poškodoval tri ...

dominik branimir bilobrk Svet24.si

Je pogrešani 24-letnik poskušal preplavati ...

voznik, lukovica, nesreča Svet24.si

FOTO: Pred trojanskim predorom prvič trčil, do ...

jansa kucan slapar zupan jadrnica sinji galeb 1993 bobo 4 Reporter.si

Našli smo fotografije, ki dokazujejo, da je ...

ivan kenda-pl Necenzurirano

Dopoldne je šef občinske uprave, popoldne dela ...

uroš Njena.si

Mihaelo šokiral Uroš iz Metelkove

tina maze cepljenje Ekipa24.si

KAAAAJ?! Znani politik ŽALIL Tino Maze zato, ker ...

Njegovo ganljivo pismo pretresa svet!
| T.P.

Njegovo ganljivo pismo pretresa svet!

Čeprav je od takrat minilo že veliko časa, pismo, ki ga je Abraham Lincoln napisal učitelju svojega prvorojenega sina še vedno pretresa svet.

Pismo namreč nosi globoko sporočilo, ki bi ga danes morali vzeti resno bolj kot kdaj koli prej.

Foto: Profimedia - Duhovno osveščeni predsednik Lincoln bi bil še kako dobrodošel tudi v sodobni, k vojnam in krivicam naravnani politiki.

Le koliko staršev bi v tem času napisalo takšno pismo? Biti prosvetni delavec je eno najlepših in najpomembnejših poslanstev, žal pa ta poklic niti približno ni več temu primerno cenjen. Kaj je tisto, kar bi učitelji v prvi vrsti morali naučiti otroke, je Lincoln zelo lepo opisal v pismu, ki ga je posvetil učitelju, ko je njegov ljubljeni potomec prvič sedel v šolske klopi.

Lincoln je živel v 19. stoletju in je bil strasten borec za odpravo suženjstva v ZDA in za pravice osvobojenih sužnjev.

Lincolnovo pismo za vse čase

»Danes gre moj mali sin prvič v šolo – in vse mu bo tam nekaj časa tuje in novo, zato bi prosil, da ste nežni z njim. Podaja se v pustolovščino, ki ga lahko odvede prek kontinenta v avanturo, ki jo bodo verjetno spremljale vojne, tragedije, trpljenje. Tako življenje bo zahtevalo vero, ljubezen in pogum.

Foto: Profimedia - Predsednik, ki se je zapisal v večnost.

Zato, dragi učitelj, vas prosim, da ga primete za roko in ga naučite o tem, kar mora vedeti. Naučite ga, toda blago, če zmorete. Naučite ga, da na vsakega sovražnika pride tudi en prijatelj. Morali ga boste naučiti, da niso vsi ljudje pravični, niti iskreni. A naučite ga tudi, da na vsakega slabega človeka pride en heroj, na vsakega pokvarjenega politika en predani vodja. Naučite ga, da je deset zasluženih centov več vrednih kot en najdeni dolar, da je v šoli precej bolj častno grešiti kot varati. Naučite ga, kako dostojanstveno izgubiti in kako uživati v zmagi. Naučite ga, naj bo obziren z obzirnimi, pa tudi nepopustljiv z grobimi. Takoj ga naučite, da je najlažje premagati nasilneže. Odvrnite ga od zavisti, če lahko, in ga naučite skrivnosti spokojnega nasmeha. Naučite ga, če lahko, kako se nasmejati, ko si žalosten; naučite ga, da solze niso sramota; naučite ga, da je slava lahko tudi v porazu, obup pa v uspehu.

Foto: Profimedia - Naučite ga, da na vsakega sovražnika pride tudi en prijatelj.

»Naučite ga, da bo znal prodati svoje talente in um najboljšim ponudnikom, nikdar pa naj ne prodaja svojega srca in duše, za nobeno ceno!«

Naučite ga, naj se ne ozira na cinike. Naučite ga, če lahko, čudovitosti knjig, vendar mu dajte čas za globoko razmišljanje o večni uganki ptic na nebu, čebel na soncu in cvetlic na zelenem griču. Naučite ga verjeti v lastne ideje, celo takrat, ko mu vsi govorijo, da so napačne. Poskusite mojemu sinu dati moč, da ne sledi kot ovca, kadar vsi to počnejo. Naučite ga prisluhniti vsakemu, a naučite ga tudi, naj od vsega, kar sliši, izbere in zadrži samo tisto dobro, kar pride skozi sito resnice. Naučite ga, da bo znal prodati svoje talente in um najboljšim ponudnikom, nikdar pa naj ne prodaja svojega srca in duše, za nobeno ceno! Naj ima pogum biti neučakan in naj ima potrpežljivost biti pogumen.

Foto: Profimedia - Abraham Lincoln je bil velik mož s poglobljenim razumevanjem resnice.

Naučite ga, da bo vedno imel vzvišeno vero vase, saj bo tako vedno imel vzvišeno vero v človeštvo in boga. To je velika zahteva, toda poglejte, kaj lahko naredite. On je tako prisrčen mali deček in on je moj sin.«

Foto: Profimedia - Fotografija je simbolična.