mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Timijan za pogum in očiščevanje

19. 6. 2021; 02.00
Avtor: Mira Ćirović/revija Bodi zdrava
Timijan za pogum in očiščevanje
Timijan ni le začimba, ampak so mu že stoletja dokazane tudi zdravilne lastnosti, hkrati pa ima zelo pomembno mesto v zeliščarstvu, aromaterapiji in fitoterapiji.

Že stari Egipčani so timijan uporabljali v postopkih za balzamiranje, saj so se dobro zavedali njegovega konzervacijskega in antiseptičnega delovanja. V srednjem veku so timijanu zaradi vsesplošnih zdravilnih učinkov pripisovali celo mistične lastnosti, saj naj bi vonj odganjal zle duhove ter krepil moč in pogum.

Če bi skodelico jutranje kave zamenjali s skodelico timijanovega čaja, bi kmalu opazili njegove pozitivne učinke. Eterično olje timol, ki je destilirano iz timijanovih listov, je zaradi svojih antiseptičnih in protibakterijskih lastnosti odlično pri lajšanju bolečin v grlu, pri vnetju mandljev, kašlju, prehladu, alergijskem rinitisu, senenem nahodu, zamašenem nosu, bolečinah v hrbtu, razdraženem črevesju in menstrualnih težavah.

Timijan se lahko uporablja za pripravo ustne vode ter pri težavah z dlesnimi in vnetji v ustni in žrelni votlini. Dodan k hrani pomaga pri prebavi mastne hrane. Bogat je z manganom, ki sodeluje pri presnovnih procesih. Masaža s timijanovim eteričnim oljem tonira kožo. Deluje zaščitno na srce, možgane in blaži urinske okužbe. Še posebno je timijan koristen pri lajšanju simptomov astme, bronhitisa in oslovskega kašlja.

Sestavine eteričnega olja timijana, še posebno timol in karvakrol, se ne glede na način vnosa vedno izločijo skozi pljuča in tako delujejo antiseptično. Delujejo tudi rahlo dražilno, vendar le toliko, da spodbudijo sekretorne celice v dihalih in gibanje ciliarnega epitelija v bronhijih. Timijan deluje tudi spazmolitično, saj sprosti gladke mišice v bronhijih, hkrati pa pomaga redčiti gosto sluz pri produktivnem kašlju in tako olajša izkašljevanje.

prejšnji članek
Oboževalci jezni na Billie Eilish. To ji očitajo
Svet slavnih
Oboževalci jezni na Billie Eilish. To ji očitajo
naslednji članek
Čokoladne skodelice s sladoledom
Kulinarika
Čokoladne skodelice s sladoledom