horoskop_zodiak-astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 24. oktobra

Marieke Vervoort Svet24.si

Paraolimpijka izbrala evtanazijo in se poslovila ...

mačka Dobra karma

Vsak odtenek mačjega kožuščka nosi posebno ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

ad Odkrito.si

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je zahtevno, ...

Selena Gomez Najstnica.si

Selena Gomez v novi pesmi govori o Justinu ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Primož Roglič objavil sina, s katerim sta si ...

Timijan za pogum in očiščevanje
| Mira Ćirović/revija Bodi zdrava

Timijan za pogum in očiščevanje

Timijan ni le začimba, ampak so mu že stoletja dokazane tudi zdravilne lastnosti, hkrati pa ima zelo pomembno mesto v zeliščarstvu, aromaterapiji in fitoterapiji.

Že stari Egipčani so timijan uporabljali v postopkih za balzamiranje, saj so se dobro zavedali njegovega konzervacijskega in antiseptičnega delovanja. V srednjem veku so timijanu zaradi vsesplošnih zdravilnih učinkov pripisovali celo mistične lastnosti, saj naj bi vonj odganjal zle duhove ter krepil moč in pogum.

Če bi skodelico jutranje kave zamenjali s skodelico timijanovega čaja, bi kmalu opazili njegove pozitivne učinke. Eterično olje timol, ki je destilirano iz timijanovih listov, je zaradi svojih antiseptičnih in protibakterijskih lastnosti odlično pri lajšanju bolečin v grlu, pri vnetju mandljev, kašlju, prehladu, alergijskem rinitisu, senenem nahodu, zamašenem nosu, bolečinah v hrbtu, razdraženem črevesju in menstrualnih težavah.

Timijan se lahko uporablja za pripravo ustne vode ter pri težavah z dlesnimi in vnetji v ustni in žrelni votlini. Dodan k hrani pomaga pri prebavi mastne hrane. Bogat je z manganom, ki sodeluje pri presnovnih procesih. Masaža s timijanovim eteričnim oljem tonira kožo. Deluje zaščitno na srce, možgane in blaži urinske okužbe. Še posebno je timijan koristen pri lajšanju simptomov astme, bronhitisa in oslovskega kašlja.

Sestavine eteričnega olja timijana, še posebno timol in karvakrol, se ne glede na način vnosa vedno izločijo skozi pljuča in tako delujejo antiseptično. Delujejo tudi rahlo dražilno, vendar le toliko, da spodbudijo sekretorne celice v dihalih in gibanje ciliarnega epitelija v bronhijih. Timijan deluje tudi spazmolitično, saj sprosti gladke mišice v bronhijih, hkrati pa pomaga redčiti gosto sluz pri produktivnem kašlju in tako olajša izkašljevanje.