reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

72 ur pred smrtjo začnejo prihajati pokojni domači!

18. 3. 2016; 05.00
Avtor: T.P.
Pokopališče

foto: PS

Kanadska novinarka in pisateljica Patricia Pearson je že pred časom izdala knjigo, v kateri opisuje rezultate svojih raziskav na temo umiranja oziroma prehoda na drugo stran, a z njo še vedno buri duhove.

Patricijina knjiga spreminja pogled na smrt. foto: You Tube

Patricia se je pogovarjala z ljudmi, ki so skrbeli za paciente, katerim ni bilo več pomoči, komunicirala pa je tudi s tistimi, ki so doživeli posebne izkušnje. Med njimi je bilo veliko takih, ki so vstali od mrtvih oziroma so doživeli klinično smrt.

Patricia Pearson se je pogovarjala s številnimi umirajočimi. foto: You Tube

V človeški naravi je vsajen strah pred smrtjo. O njej težko govorimo, še težje pa spremljamo nekoga, ki se poslavlja od tega sveta.

Umirajoči ljudje pogosto govorijo o potovanju.

Morda lahko o smrti še najbolj odprto govorijo tisti, ki so se z njo znašli iz oči v oči. Patricia Pearson, ki je v devetih tednih izgubila očeta in sestro, se je posvetila raziskovanju tega, kaj se dogaja po smrti. Pogovarjala se je s številnimi umirajočimi, svoja dognanja o prehodu na drugo stran pa je opisala v knjigi, ki je izšla lani.

Vse se začne 72 ur pred smrtjo

Pisateljica ugotavlja, da ljudje prepoznajo trenutek, ko smrt začne trkati na njihova vrata. Tako začnejo 72 ur pred smrtjo govoriti v metaforah ter omenjati potovanja, ki jih najavljajo na različne načine. Nekateri iščejo svoje čevlje, drugi letalske karte, tretji pa govorijo, da želijo oditi domov, čeprav so v resnici že doma (v svoji hiši ali stanovanju).

Pearsonova pravi, da ljudje začutimo, kdaj se nam čas izteka. foto: Profimedia

Patricijina sestra, ki je umirala za rakom dojke, je vztrajno ponavljala, da ne ve, kako naj odide, ob tem pa je omenjala neke nesrečne stevardese.

Res vemo, kdaj odhajamo na zadnjo pot? foto: Profimedia

Bolničarka Magie Kalanan se spominja, da jo je umirajoči pacient tik pred smrtjo vprašal, ali njegova žena ve vse v zvezi s potnim listom in vozovnicami. Tudi Magie je na to temo napisala knjigo, saj je skrbela za številne umirajoče paciente, ki so pred smrtjo večkrat omenjali potovanja.

3 dni pred smrtjo ljudje začutijo, da se bliža čas za odhod.

Srečanje s pokojnimi člani družine

Patricia tudi piše, da oseba neposredno pred smrtjo vidi člane svoje družine, ki so že prej umrli. Zdravi ljudje verjamejo, da so to prividi, ki jih povzročajo močna zdravila, a vse kaže, da ni čisto tako. Mednarodna raziskava, ki so jo opravili islandski psihologi, je pokazala, da večina pacientov kakšno uro pred smrtjo vidi svoje ljubljene, ki so že preminuli, ne glede na to, ali so prejemali zdravila ali ne. Ob tem velja omeniti, da je raziskava zajemala ljudi iz popolnoma različnih kultur - od ZDA do Indije.

Ko je avtorica knjige Patricia govorila s 84-letno pacientko, ki je umirala za rakom, ji je ta govorila, da k njej prihaja njen pokojni posvojeni sin in da vedno sedi v fotelju poleg nje.

prejšnji članek
Več ko jočemo, dlje časa bomo živeli!
Zdravje
Več ko jočemo, dlje časa bomo živeli!
naslednji članek
Kadar ženska uživa, se zdravi!
Zdravje
Kadar ženska uživa, se zdravi!