kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Igrajte se s parketom!

18. 9. 2020; 03.00
Avtor: Š. K.
10_0003Oak (1)
Če ste naveličani starega vzorca parketa, imamo dobro novico za vas.

Trendi za parket - barve, vzorci in polaganje

Trendi talnih oblog se ne spreminjajo tako hitro kot modni trendi, kljub vsemu pa so v vsakem obdobju oblikovane določene smernice, ki ločijo pristaše sodobnega od tistih, ki si želijo izstopati.
S parketom kot talno oblogo ne morete zgrešiti, ker bo vedno in, vse je odvisno od tega, za kakšno barvo in način polaganja parketa se boste odločili.  Trendi se nagibajo k temnim barvam, sivim odtenkom in širokim ali geometričnim vzorcem.

Moderen parket in eksotičen les

Klasičen parket (bukev, hrast, jesen) je v zadnjih letih dopolnila ponudba bolj eksotičnih vrst lesa: bambus, mahagonij, ameriška češnja, če naštejemo samo nekatere in ponudba eksotičnih vrst lesa se neprestano dopolnjuje.

Vintage in retro videz parketa

Namen vintage ali retro videza je skoraj diametralno nasproten tistemu, ki smo ga opisali zgoraj: namesto prestižnega in elegantnega videza boste z retro videzom parketa v vašem domu ustvarili nostalgijo po starih časih, a pozor: pri tem se ne gre samo za izbiro lesa, ampak tudi za način obdelave in polaganja, običajno so to tehnike, ki sledijo tradicionalnemu načinu polaganja parketa in ustvarjanja vzorcev. Prevladujejo svetlejše barve in les, ki deluje površno obdelan, nedokončan, a je to seveda samo optična iluzija.

Barve parketa

Parket v naravnih odtenkih je najlažje za kombinirati z obstoječim pohištvom, a sodobni trendi talnih oblog so izjemno naklonjeni še eni barvi – sivi, ki ji pravijo kar nova nevtralna barva. Izbirate lahko med različnimi odtenki sive barve, od svetlejših do temnejših, pri čemer se bodo sploh svetle odtenki krasno ujeli z obstoječim pohištvom, ker so enostavni za kombiniranje, medtem ko bodo temnejši odtenki že zahtevali nekaj kompromisov pri kombiniranju z obstoječim pohištvom.

Izbira vzorca za polaganje parketa

Gotovi parketi so prinesli ne samo hitrejšega polaganja parketa, ampak tudi nove smernice v vzorcih: zdaj je moderno polagati parket, ki je sestavljen iz širših plošč in spominja na videz laminata. Večji kot imate prostor, za širši vzorec se lahko odločite. Za manjše prostore, v katere bi radi vnesli nekaj dodatne popestritve, pa se lahko najbolj drzni odločite za polaganje parketa v geometrijskih vzorcih, ker so slednji spet v modi. 

Vzorci Enigma so navdušili

Zdaj lahko izbirate med 14 svežimi vzorci iz kolekcije Enigma, za katero stoji oblikovalka Jamie Beckwith. Kateri vam je najljubši?

prejšnji članek
Ljubljana bogatejša za salon, ki navdušuje ljubitelje odlične kave
Kulinarika
Ljubljana bogatejša za salon, ki navdušuje ljubitelje odlične kave
naslednji članek
Koruza vsebuje številne antioksidante
Zdravje
Koruza vsebuje številne antioksidante