Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Recite NE besedi NE

29. 3. 2016; 06.00
Avtor: Š. K.
mother-and-baby_zwdojv
Ne plezaj tja, ker boš padel. ne dotikaj se vtičnice. ne smeš tega, nevarno je. ne, zdaj ti ne dam piškota, ker bo kmalu kosilo. Temu naredite konec!

Gotovo se prav vsak starš občasno zamisli nad tem, kako pogosto se beseda ne pojavi na naših ustnicah. se temu lahko izognemo?

»Bilo je na rojstni dan moje hčerke, ko sva se z možem odločila, da tisti dan besede NE ne bova uporabila pri sporazumevanju z njo. Zdržala sva do desetih dopoldne, potem pa ni šlo več,« mi je ob kavi zaupala prijateljica, ki verjame, da to kratko in pomembno besedo uporablja preveč pogosto, a hkrati priznava, da se ji ne zna in ne more izogniti. Dejstvo je, da, ob tem ko otroku pogosto govorimo »Ne, tega ne smeš«, beseda NE počasi izgubi svoj pomen. Otrok je skoraj ne sliši več. Je torej mogoče postaviti meje tudi brez nje?



'Ne' jim ne pomeni nič
Nekateri strokovnjaki menijo, da otrok besedo NE sliši prepogosto, poleg tega pa jim ta beseda ne pomeni nič. Zlasti kadar gre za nekaj pomembnega, jo raje zamenjajte s kakšno drugo. Ko se bo vaš otrok približal štedilniku, mu nikar ne zavpijte »Ne dotikaj se štedilnika!«, ampak namesto tega uporabite besedo »Vroče!«. Ko bo segel k vtičnici, naj vaš odziv ne bo »Ne!«, ampak »Au!«, ko bo tekel proti prometni cesti, ne kličite za njim »Ne tja!«, ampak zavpite »Stoj!« – zagotovo se bo prej ustavil in se izognil nevarnosti.


"Ne" otroku zmanjšuje samozavest
Beseda NE lahko otroku zmanjša samozavest, zlasti če jo sliši prepogosto. Če bo vaš otrok ves čas poslušal stavke v slogu »Ne plezaj po stolu, ker boš padel« ali »Ne dam ti skodelice, ker je čaj vroč in se boš polil in opekel«, bo otrok začel razmišljati o tem, da je očitno zelo neroden ali da mu ne zaupate. Neka prijateljica se pri teh stavkih vselej zavestno ustavi in jih oblikuje drugače. »Če boš pri plezanju na stol neprevidna, se lahko zgodi, da boš padla,« reče na primer svoji hčerki in tako ne 'določi' vnaprej, da je malčica tako nerodna, da bo zagotovo pristala na tleh. Hkrati jo opozori, da se to lahko zgodi in naj bo pri plezanju previdna.

Osredotočite se na to, kaj otrok zmore
Nihče od nas ne mara prepovedi, otroci pa še najmanj. Medtem ko odrasel človek lažje razume, zakaj nečesa ne sme, je otroku to toliko težje razložiti. Kadar je le mogoče, se torej bolj kot na to, česa otrok ne sme, osredotočite na to, kaj lahko. Če ste ravno kupili nov kavč, po katerem si vaš otrok želi skakati, mu ne recite: »Ne skači po novem kavču.« Raje preusmerite njegovo pozornost in recite: »Če želiš, lahko skačeš po blazinah, ki jih bova razgrnila po tleh.« Če si otrok za malico želi piškote, mu ne recite: »Ne, ne dam ti piškota, tukaj imaš jogurt.« Poskusite raje z: »Za malico sem ti že pripravila jogurt, piškot pa boš dobil za sladico po kosilu.« In če vas otrok vpraša, ali se gre lahko igrat k prijateljici na dan, ko imate že veliko načrtov, naj vaš odgovor ne bo: »Ne, danes ne.« Odvrnite mu raje: »Pokličiva Anjino mamico in se dogovoriva, ali se lahko prideš tja igrat jutri ali morda v soboto.« Tako se otrok ne bo osredotočil na to, da ste njegovo željo zavrnili, saj ste mu hkrati ponudili drugo možnost. Seveda to nikakor ne pomeni, da bo ta taktika vselej delovala, a če se boste napadu jeze ob zavrnitvi izognili v dveh tretjinah primerov, je to že mala zmaga.

Izognite se besedi "NE"
NAMESTO: Dokler ne boš pospravil sobe, ne boš igral igric na računalniku. RECITE: Takoj ko pospraviš sobo, boš lahko igral igrice na računalniku.
NAMESTO: Ne tepi brata. RECITE: V naši hiši je dovoljeno samo objemanje, ne pa tudi tepež.
NAMESTO: Ne bodi taka tečka. RECITE: Če te kaj moti, to, prosim, povej tako, da te bom lahko razumel/-a.
NAMESTO: Ne žogaj se po hiši. RECITE: Vzemi žogo na vrt (ali na igrišče), kjer se lahko žogaš po mili volji.

prejšnji članek
Krožniki z zgodovinskimi motivi
Življenjski slog
Krožniki z zgodovinskimi motivi
naslednji članek
Ko seksa s poročenim, žena gleda!
Zdravje
Ko seksa s poročenim, žena gleda!