mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ne pozabite na svoje telo!

28. 3. 2016; 01.30
Avtor: Š. K.
Shutterstock-Pregnant-Woman
Nosečnost je zagotovo eno najlepših obdobij v življenju vsake ženske, a kljub sreči in veselemu zavedanju, so stvari, ki nosečnico tudi obremenjujejo.

Ena od njih je gotovo skrb, kako se bo njeno telo med nosečnostjo spremenilo. Kar zadeva nabiranje odvečnih kilogramov, je že dolgo znano pravilo: ne da mora nosečnica jesti za dva, ampak mora biti njena prehrana dvakrat bolj kakovostna. Veliko sveže zelenjave in sadja, vode in nesladkanih pijač ter čim manj odvečnih kalorij, pa bo skrbi, kako se po porodu znebiti odvečne teže, precej manj. Seveda je za vsako nosečnico in njenega nerojenega otroka pomembno tudi veliko gibanja – naj bodo to sprehodi po svežem zraku ali pa obiskovanje vodenih vadb za nosečnice.



KAJ PA KOŽA?
Če so kilogrami nekaj, česar se po porodu z disciplino in trdno voljo lahko znebimo, pa obstaja nekaj, česar se ne moremo. To so seveda strije. Ker se naš trebušček med nosečnostjo zelo poveča, se precej raztegne tudi koža, in če ta ni dovolj elastična, lahko poči. Strije, ki nastanejo na ta način, so trajne in nas bodo do konca življenja spominjale na čas, ko smo pod srcem nosile dojenčka. Ker seveda obstajajo prijetnejši spomini, je prav, da se potrudimo, da bo strij na našem telesu čim manj oziroma da se jim bomo z malo sreče povsem izognile. Ključno je, da kožo redno negujemo z izdelki, ki so namenjeni prav negi nosečnic. Nekatere bodoče mamice se pridno mažejo kar dvakrat na dan, a vsaj enkrat dnevno je nekakšen minimum, da se posvetite svoji koži. Morda naj bo to zvečer, ko ste čisti in oprhani – ulezite se v posteljo, namaže pa naj vas mož oziroma partner, ki lahko čas, ko maže mamin trebušček, izkoristi tudi za 'klepet' z dojenčkom. Tako se boste vsi trije še bolj povezali in zbližali. Koristno je, da z negovalnimi izdelki mažete tako trebušček kot tudi zadnjico in stegna in morda prsi, saj so to predeli, ki so najbolj pogosto izpostavljeni strijam.


PREDNOST DAJTE NARAVNEMU
Ker naša koža vsrka vse, kar nanesemo nanjo, je pomembno, da kreme, s katerimi se mažemo, ne vsebujejo odvečnih kemikalij in morebitnih škodljivih snovi. Posegati moramo po čim bolj naravnih izdelkih, ki naj bodo tudi odišavljeni z naravnimi snovmi. Najbolj koristne so kreme in olja, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3, -6 in -9, ki povečujejo elastičnost in prožnost kože, zelo koristno pa je tudi mandljevo olje.

prejšnji članek
Ste dobra ali slaba prijateljica?
Zdravje
Ste dobra ali slaba prijateljica?
naslednji članek
Počivalnik za štirinožnega kosmatinca
Življenjski slog
Počivalnik za štirinožnega kosmatinca