Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Z alternativo do plodnosti!

16. 4. 2016; 05.45
Avtor: Yao Junhao, Silvija Fister/Bodi zdrava
V nosečnosti se temu raje izognite

foto: Arhiv Svet24

Neplodnost, nosečnost in zdravje ženske po porodu

Ene najpogostejših zdravstvenih težav žensk so različne ginekološke težave in s tem povezane težave z načrtovanjem nosečnosti. Vse več žensk in parov tako poišče pomoč pri tradicionalni kitajski medicini (v nadaljevanju TKM), ki je znana po tem, da uspešno pomaga na poti k razširitvi družine z otroki.

TKM poudarja, da je celostno razumevanje številnih sprememb v ženski fiziologiji med načrtovanjem nosečnosti, nosečnostjo, procesom rojevanja in v obdobju po porodu ključno za določanje primernih in učinkovitih terapij za številne težave, ki se ob tem lahko pojavijo. TKM v zvezi s spremembami v teh obdobjih najprej poudarja pomen pretočnosti in stanja krvi, energije (čija) ter s tem povezanih organskih sistemov ledvic, jeter, srca in vranice ter njihove interakcije.

Prvi korak pri ugotavljanju vzroka neplodnosti po TKM je pregled. Ta je sestavljen iz spraševanja, opazovanja (jezik, polt itd.) in tipanja utripa. Vprašanja segajo od natančnega poizvedovanja o poteku menstrualnega cikla, kakovosti spanja, morebitnih preteklih ali aktualnih bolezni in terapij, poškodb in operacij do vprašanj o prebavi, odvajanju vode, življenjskih navadah in razvadah itd. Vsi ti odgovori pomagajo pri čim bolj natančni določitvi vzorca neravnovesja, ki se ga zatipa na utripu obeh rok. Utrip je namreč odličen kazalec zdravstvenega stanja in s tem morebitnih vzrokov za neplodnost. Vse informacije skupaj namreč tvorijo tako imenovano bolezensko sliko, glede na katero se določi tako imenovana zdravilna protislika – načrt akupunktur in morebitne podporne terapije (kitajska zelišča in moksibustija – pogrevanje določenih akupunkturnih točk s tlečo zeliščno palčko). Bolezenska slika in protislika sta izrazito individualni in torej tudi za dve ženski z enako uradno diagnozo (na primer cistični jajčniki) pogosto nista enaki.
Energetska osnova telesa po TKM je organski sistem ledvic, ki mora biti zadosti močen, da z energijo (čijem) preskrbi maternico oziroma mamo in otroka. Če so ledvice v primanjkljaju od prenapornega dela, negativnega stresa ali drugih zdravstvenih težav, sta zanositev in donositev otroka izziv.

Enako kot či je v kitajski medicini pomembna kri, ki vsebuje in razdeljuje hranila. Prav tako imenovani primanjkljaj krvi je eden od pogostih vzrokov za težave pri zanositvi in eno pogostih neravnovesij, ki se lahko razvijejo tudi med nosečnostjo. S krvjo so povezani sistemi jeter, vranice in srca, pri čemer jetra kri skladiščijo, vranica sodeluje tudi pri njenem nastajanju, srce pa nadzira njeno cirkulacijo.

Povedano drugače: med zdravljenjem neplodnosti je velik poudarek na uravnavanju menstrualnega cikla in morebitnih simptomov tako imenovanega predmenstrualnega sindroma, od bolečih menstruacij ter nihanja razpoloženja naprej. Uravnavanje sistema jeter v tem vsakič igra veliko vlogo, saj so jetra odgovorna za prosti pretok menstruacije, ki mora biti v optimalnem stanju bogat, rdeč tok brez grudic. Poleg tega so neravnovesja sistema jeter pomemben del psiholoških vidikov ženske, kot sta tesnoba in depresija.

Zato v TKM velja, da so veselje, kakovosten spanec in sproščenost ključni vidiki zanositve, razreševanje s tem povezanih neravnovesij pa nepogrešljiv del ženskega zdravja. Pri obravnavanju neplodnosti niso zanemarljiva niti hormonska nihanja in stres ob morebitnih zahodnomedicinskih postopkih zdravljenja neplodnosti in umetne oploditve, ki jih akupunktura prav tako blaži.


Akupunktura je namreč učinkovita, ne glede na to, v kateri fazi so težave z zanositvijo. Mnogi ordinacijo TKM obiščejo, ko so že vključeni v postopek umetne oploditve, mnogi, ko je ta neuspešen, in mnogi, še preden poskusijo s postopki zahodne medicine. Pri tem so uradne diagnoze in mnenja zdravnikov različni – od ponavljajoče se endometrioze in cističnih jajčnikov do domnevno psiholoških in uradno nepojasnjenih vzrokov neplodnosti.

Akupunktura je primerna tudi za odpravljanje in lajšanje številnih težav nosečnic, kot so slabost, utrujenost, zatekanje in bolečine. Poleg tega z akupunkturo zelo uspešno dosežemo, da se otrok v maternici pravilno obrne, in s tem preprečimo nezaželene zaplete ob porodu. Znana je tudi priprava na porod (nekaj akupunktur v času pred rokom), ki olajša bolečine in sam proces poroda. Tudi poporodne terapije so koristne za krepitev zdravja novopečene mamice. Tudi takrat se v smislu TKM z akupunkturo krepijo predvsem kri, jetra, vranica in ledvice, kar odpravlja morebitne hormonske (na primer ščitnične) težave, poporodno depresijo, utrujenost itd.

Sistem TKM k ženski plodnosti, nosečnosti, porodu in poporodni negi pristopa celostno, nežno in učinkovito, saj predvsem spodbuja, obuja in ponovno vzpostavlja optimalne naravne telesne funkcije brez negativnih stranskih učinkov za telo. Glavni cilj akupunkture je torej povrnitev ravnovesja in moči, ki omogoča pozitiven prebitek energije, s tem pa se ti naravni procesi zgodijo brez močnih kemičnih posegov, ki preglasijo naravne funkcije.

prejšnji članek
Ko se princ spremeni v žabo
Zdravje
Ko se princ spremeni v žabo
naslednji članek
4 zlata pravila, ki iz vašega videza naredijo čudež!
Moda&Lepota
4 zlata pravila, ki iz vašega videza naredijo čudež!