mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Taščin jezik vzpostavlja harmonijo v domu

10. 9. 2020; 03.00
Avtor: Njena.si
20494967228_2dfbb01ef3_o

foto: Nizozemska cvetlična zbornica

Čisti zrak in potrpežljivo čaka na vodo.

Sabljika ali taščin jezik (Sansevieria trifasciata) je zelo priljubljena sobna rastlina. Pa ne samo zaradi videza, ampak tudi zaradi trpežnosti, saj navadno uspeva tam, kjer se drugim rastlinam slabo piše. Če imate tudi pri vas doma takšen kotiček ali pa skrb za rastline preprosto ni ena izmed vaših prioritet, je taščin jezik gotovo najprimernejša izbira!

Taščin jezik velja za rastlino, ki je brezčasna, izredno dekorativna in tako rekoč neuničljiva. Odrasli rastlini namreč ne pride do živega niti žgoče sonce niti suh ogrevan zrak v prostoru. To niti ni tako zelo presenetljivo, če vemo, da izvira s puščavskih območij zahodne Afrike in južne Azije. Obstaja kar nekaj vrst rastline, ki se dobijo tudi pri nas in se med sabo razlikujejo po velikosti, obliki in tudi vzorcih na listih, zato smo prepričani, da boste med široko ponudbo našli tisto, ki vas bo prepričala.

Nasveti:

1. Ena izmed najbolj priljubljenih vrst je prav gotovo Sansevieria trifasciata Laurentii, ki jo prepoznamo po rumeno obrobljenih listih. Zraste lahko tudi do en meter visoko ali celo višje. Postavite jo lahko kamorkoli v svojem domu, v paru ali samostojno. Čeprav velja, da uspeva skoraj kjerkoli, ji še posebej prija na svetlem in toplem prostoru brez prepiha. Podobno kot kaktusi tudi ta rastlina porabi zelo malo vode, zato ji zalivanje na dva do tri tedne popolnoma zadostuje. 

Taščin jezik

2. Taščin jezik razmnožujemo z delitvijo ali s potaknjenci. Ob presajanju poskrbimo za drenažo, saj so mlade korenine občutljivejše za odvečno vodo. Pazimo, da jih ne zalivamo preveč, in za zalivanje uporabljajmo postano vodo, ki naj bo ogreta na sobno temperaturo.

3. Če nimate prostora za večje rastline, izberite sorto Sansevieria trifasciata hahnii, ki je nižje in širše rasti.

4. Listi taščinega jezika (vrsta cylindrica) so dovolj mesnati in močni, da jih lahko med sabo tudi nežno prepletemo. Dekorativna kita bo res nekaj posebnega!

5. Taščin jezik je izredno cenjen v feng šuju, kjer ga zaradi njegovega uravnoteženega videza uporabljajo za vzpostavitev harmonije v domu. Tudi sicer rastlina slovi po tem, da je odlična čistilka zraka v notranjih prostorih.

prejšnji članek
Mihi Deželaku žena čestitala s poljubom
Svet slavnih
Mihi Deželaku žena čestitala s poljubom
naslednji članek
V teh primerih otroci ne bodo več potrebovali testa za koronavirus
Zdravje
V teh primerih otroci ne bodo več potrebovali testa za koronavirus