Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

5 prijateljev, ki jih morate imeti

27. 4. 2016; 10.30
Avtor: Mateja Bevk/revija Maja
friends-409403_1920

foto: Pixabay

Prijatelji so kot čevlji. Niso vsi primerni za vse priložnosti. Zato je pomembno, da imamo čim več različnih - od tolažnikov do kolegov iz službe - ki lahko zadovoljijo različna področja našega življenja. Poglejmo, brez katerih prijateljev ne gre.

Službeni prijatelj

Imeti dobrega prijatelja na delovnem mestu daje delu več smisla, zabave, pomaga, da nam dan teče hitreje, in ne nazadnje tudi izboljša produktivnost. Nekateri samo zaradi kolegov iz službe preživijo naporne, stresne delavnike. Tako kot Silvija (36) iz Sevnice. »Službena kolegica mi vsak dan rešuje življenje. Obrekujeva šefa, fantazirava o spremembah, ki bi jih vpeljali, če bi lahko odločali, in predvsem se smejiva,« pripoveduje. Previdnost pri službenih prijateljih pa vseeno ni nikoli odveč. Če samo eden od vaju napreduje, lahko odnos postane zapleten in neprijeten. Poskusite se o tem pogovoriti že vnaprej. Prav tako lahko prijateljstvo ovene, če eden od vaju zapusti službo in odide drugam.

Prijatelj, ki je tudi starš sinovega/hčerinega sošolca

Otroci so angeli, o tem ni dvoma, vendar to še ne pomeni, da imajo odraslo
perspektivo na dogajanje v šoli. Zato absolutno potrebujete nekoga, pri katerem lahko preverite, ali je učitelj res tako nepravičen, kot pravi vaša hči. Takšen prijatelj ali prijateljica (na primer mama od hčerinega sošolca) vas bo obveščal o šolskem dogajanju, ki ste ga zamudili, poleg tega pa se boste z njim lahko družili tudi na šolskih predstavah in dogodkih za starše.

Prijatelj iz otroštva

To prijateljstvo je neprecenljivo. Prijatelji, s katerimi ste odraščali, vam pomagajo ohranjati spomine na otroštvo in mladost. In tako kot so vam nekoč stali ob strani med lepimi in manj lepimi trenutki in vas spremljali, ko ste se iz pubertetnika spremenili v zrelega in odgovornega odraslega človeka, se nanje še vedno lahko zanesete. Pogovor o tem, kako je bilo pred leti, kako ste prebrodili kakšno krizo, kako vama je takrat skupaj uspelo premagati vse, vam bo dal novo moč in zagon. Lažje se boste spopadli tudi s preprekami sedanjosti.

Prijatelj z istim hobijem

Takšnega prijatelja potrebujete, ko si zaželite nekoga ob sebi, kadar greste na koncert, se vpisujete v tečaj oblikovanja gline ali se odločite za šolo jahanja. To prijateljstvo je uspešno, ker si delita skupne interese, vaju zanimajo podobne stvari in vama zato nikoli ne zmanjka tem za pogovor. Ali kot svojo izkušnjo prijateljstva opisuje upokojenka Ivanka (66) iz Kranja: »Zelo cenim svojo 'pohodno prijateljico', kot ji rečem, saj greva vsaj trikrat na teden zjutraj na dolg sprehod. Sva sosedi iz bloka in se prej sploh nisva dobro poznali, druženje se je začelo šele ob jutranjih sprehodih, ker se obe radi rekreirava, ko je zunaj še mir. Zdaj se vmes vedno ustaviva še na kavi in se pogovarjava o vsem mogočem. Najino prijateljstvo se je z leti samo še poglobilo.«

Iskreni prijatelj

Kadar ste v dvomih in ne veste, kako bi se odločili, se pogovorite s takšnim prijateljem. Vsi potrebujemo ob sebi nekoga, ki je resnično iskren, zna seči v jedro problema in ne zavija stvari v vato. Seveda to tudi pomeni, da z izrečenim morda kdaj ne boste zadovoljni: na primer, ko vam naravnost pove, da v novih kopalkah pač niste videti zapeljivo. Resnica brez olepševanja - tudi to potrebujemo.

prejšnji članek
Masaža z balzamičnim kisom
Zdravje
Masaža z balzamičnim kisom
naslednji članek
Bolezen sodobne dobe
Zdravje
Bolezen sodobne dobe