Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Recite depresiji konec!

19. 5. 2016; 03.33
Avtor: Mateja Blažič
uvodna

foto: Thinkstock

Sami se spopadajte samo z blažjimi, sezonskimi oblikami depresije. Pri težji in daljši potrtosti pa nujno poiščite strokovno pomoč! Za začetek vam ponujamo nekaj nasvetov in možnosti, ki bodo pripomogle k izboljšanju razpoloženja.

Spremenite svoje vedenje

Družite se, družite se, družite se, poudarjajo psihologi. Ne le da se tako čutimo ljubljene in sprejete, poleg tega nam ljudje lahko pomagajo predelati težave, nam ponudijo kakšen koristen nasvet in osvetlijo položaj z drugega zornega kota.

Zamenjajte način razmišljanja in ustavite pojav snežne kepe. Že v kali zatrite negativno smer misli in se ustavite, pomirite in zamenjajte črni scenarij vsaj s sivim.

Bodite čim bolj aktivni, saj intenzivna telesna vadba spodbuja dobro počutje s sproščanjem endorfinov. Vsaj hitre hoje se lotite, najmanj 15 minut na dan pri dnevni svetlobi.

Pri sezonski depresiji nadomeščajte pomanjkanje svetlobe. S posebnimi lučkami namreč lahko vplivate na izločanje melatonina, hormona, ki uravnava spanec, in serotonina, ki vpliva na razpoloženje. Že po enem tednu se bo pokazalo precejšnje izboljšanje razpoloženja.

Pomagajte si z alternativnimi sprostitvenimi tehnikami – meditacijo, jogo, masažo, dihalnimi tehnikami, NLP, akupunkturo …

prejšnji članek
Mala šola žit
Zdravje
Mala šola žit
naslednji članek
Nespodobne ponudbe režiserjev
Svet slavnih
Nespodobne ponudbe režiserjev