mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Prepoznajte človeka, ki laže

4. 4. 2024; 02.00
Avtor: Njena.si
uvodna

foto: Thinkstock

Izrazi na obrazu spadajo med najbolj univerzalne oblike telesne govorice. Strah, jezo, žalost in srečo podobno pokažemo ljudje iz popolnoma različnih kultur.

Opazujte oči in usta

Oči veljajo za ogledalo duše. Pogled nam razkrije, kaj oseba razmišlja ali čuti, pogosto tudi kadar se trudi prikriti resnico. Ko se pogovarjate z drugimi ljudmi, opazujte, kaj se dogaja z njihovimi očmi. Še zlasti bodite pozorni na količino mežikanja in razširjenost zenic. Če vas sogovornik gleda naravnost v oči, pomeni, da ga zanimate ali pa se mu zdi zanimiva tema vajinega pogovora. Če pogled umika, to pomeni, da med pogovorom razmišlja o nečem drugem, da se počuti neprijetno ali pa da skuša skriti svoja resnična čustva. Kadar vaš sogovornik mežika hitreje, kot je običajno, se očitno počuti neprijetno ali pa je vznemirjen. Izjemno redko mežikanje lahko pomeni, da skuša oseba, s katero se pogovarjate, prikriti svoja resnična čustva. Eden najzanesljivejših izrazov, ki jih je izjemno težko potvarjati, je velikost zenic. Slednje se povečajo, kadar vas nekdo privlači ali kadar ste lačni in zagledate slasten kos hrane. Usta so poleg oči najpomembnejši kazalec sogovornikovih skritih misli in razpoloženja. Grizljanje spodnje ustnice na primer pomeni, da je človek zaskrbljen, prestrašen ali negotov. Pokrivanje ust z roko navadno pomeni, da vam oseba skuša prikriti, kaj o določeni zadevi v resnici misli. Stisnjene ustnice so znak gnusa, nestrinjanja ali nezaupanja. Že rahla sprememba v kotičku ustnic nam pove, kako je človek razpoložen: rahlo navzgor zasukani kotički pomenijo veselo, optimistično razpoloženje, navzdol obrnjeni kotički pa žalost ali nestrinjanje.


Kako veste, da vam nekdo laže?
Poleg klasičnih znakov lažnivcev – odvračanja pogleda, trzanja, hitrega mežikanja – psihologi poznajo še druge, manj izrazite znake, s katerimi lahko zasačite lažnivca. Strokovnjak za obrazno mimiko Paul Ekman (na njegovih tezah sloni znana televizijska nanizanka Laži mi) trdi, da so mikroizrazi tisti, ki resnično razkrijejo, kaj oseba misli ali čuti. Mikročustva se pojavijo in izginejo izjemno hitro. Trajajo približno od 1/5 do 1/25 sekunde. Ker so tako kratki, jih večina ljudi na zavedni ravni sploh ne opazi. Včasih jih dojamemo nezavedno: ko nam kaka oseba na videz brez razloga ni všeč ali se nam zanjo zdi, da ji ne moremo zaupati, je to lahko svarilo naših možganov, ki so opazili negativen mikroodziv našega sogovornika. Če nimate prirojenega daru za opazovanje mikroizrazov, ne skrbite, saj se je tehnike mogoče naučiti. Za mikroizraz lažnivca so značilne ob korenu nosu rahlo dvignjene obrvi, ki povzročijo gube na čelu. Znak laži je tudi pogosto dotikanje nosu: nekateri znanstveniki menijo, da gib sproži povečanje adrenalina, ki razširi kapilare v nosnicah in povzroča srbenje. Desničarju, ki bo lagal, bo pogled pogosto uhajal na desno. Nasprotno bo lažnivi levičar sukal oči v levo stran. V nasprotju z ženskami si moški, kadar lažejo, pogosto manejo oči. Pri določanju, ali človek laže, je nujno, da najdete več znakov hkrati, saj en sam znak še ne pomeni nujno laži.

prejšnji članek
S tekom do zdravja in dobrega počutja
Zdravje
S tekom do zdravja in dobrega počutja
naslednji članek
Slovensko tradicionalno živilo kot vir zdravja
Kulinarika
Slovensko tradicionalno živilo kot vir zdravja
#obraziavenija
obraziavenija