atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Napolnimo vaze s cvetjem!

30. 7. 2016; 04.00
Avtor: Stane Sušnik
rože

foto: profimedia

Že od nekdaj so na vrtovih gojili rože tudi zato, da so z njimi lepšali domove. Tudi med zelenjavnimi gredicami je vselej prostor za nekaj cvetja. Šopek na mizi bo ustvaril prijazno vzdušje in jed nam bo bolj teknila.

V vsakem letnem času je kaj cvetočega, pomagamo si lahko tudi z zanimivimi vejami, travnimi bilkami in ovijalkami. Kdor nima vrta, bo na sprehodu zlahka našel nekaj, kar bo osvežilo jedilnico ali sobo, le oči mora imeti odprte za bogastvo narave.

Šele ko začnemo vrt opazovati z očmi nekoga, ki mu cvetoče ali zeleno okrasje v domu pomeni veliko, spoznamo, koliko različnih tipov cvetja in zelenja se nam ponuja. Tu so enoletnice, ki navadno cvetijo celo poletje. Seveda je nešteto cvetočih trajnic in čebulnic, ki so lepe tako na gredi kot v vazi. O spomladi cvetočih grmih smo že pisali; jeseni bodo pogledi obviseli na živo obarvanem listju grmov in dreves. Vednozelene rastline, kot so bršljan, različni iglavci, pušpan in podobno, so na voljo vse leto, da z njimi dopolnimo našo cvetočo vezavo.

Maki spadajo med rastline, pri katerih bomo podaljšali čas cvetenja v vazi, če bomo konec stebla za od 20 do 30 minut potopili v vrelo vodo. foto: profimedia

Zadošča že nekaj cvetov

Mlečki, volčji bob in preobjede so rastlinski rodovi, ki bodo na občutljivi koži pustili neprijetne sledove, zato pri rokovanju z njimi nosimo rokavice za enkratno uporabo.

Za vezavo šopka ne potrebujemo desetin cvetov, zato se tudi na vrtu ne bo (tako rekoč nič) poznalo, če bomo prirezali nekaj cvetov, vejic in travnih bilk. V zameno pa bomo imeli priložnost od blizu občudovati rastlinsko lepoto, ki sestavlja naš vrt.

Kdor ne mara obilja in razkošnih šopkov, bo zaznal lepoto že v enem samem cvetu, morda v družbi s travnim latom, v drobni, ozki, nizki ali visoki vazi.

Torej, izbire je dovolj za vsak okus, dom in priložnost. Ob tem pa velja upoštevati nekaj nasvetov, s katerimi bomo podaljšali svežino našega šopka.

Kdaj nabiramo cvetje in zelenje

Ko prinesemo cvetje iz cvetličarne, stebla prirežemo tik pred tem, ko cvetje postavimo v vazo. foto: profimedia

– Najprimernejši čas je zgodaj zjutraj, ko so rastline sveže in polne sokov.

– Narezano cvetje, trave in veje čim prej postavimo v vodo; če utegnemo, jih takoj povežemo v šopek, sicer pa jih postavimo v hladen, temen prostor, kjer naj v vodi počakajo na aranžiranje.

Kako prepoznamo, kdaj je cvet primeren za rezanje

Stebla, na katerih so cvetovi nanizani, odrežemo takrat, ko se začno odpirati spodnji cvetovi. foto: profimedia

– Idealna faza razvoja je popek, ki že kaže barvo cveta. Takšne popke narežemo pri cvetju, kot so vrtnice, dalije, ognjiči, kozmeje; pri steblih z nizom cvetov (gladiole, naprsteci) pa izberemo takšne, pri katerih so spodnji cvetovi že odprti. Popolnoma razprti cvetovi v vazi ne bodo več dolgo zdržali.

– Nekatere rastline bomo z rednim rezanjem cvetov spodbujali k podaljšanju obdobja tvorjenja cvetov na vrtu.

Kako pripravimo cvetje in zelenje za šopek

Olesenele veje ali stebla, na primer vrtnic, na konceh zarežemo z ostrim nožem ali škarjami nekaj centimetrov proti vrhu in tako povečamo površino, kjer vpijajo vodo. foto: profimedia

– Liste na steblu odstranimo vsaj do polovice oziroma tako visoko, da bodo v vodi ostala potopljena le stebla.

– Če bo med nabiranjem in vezavo šopka minilo več časa, postavimo rezano cvetje in zelenje v globok vrč, napolnjen z vodo. Tik pred sestavljanjem šopka stebla znova prirežemo.

– Za rezanje vselej uporabljamo oster nož ali nabrušene škarje. Tako bomo čim manj poškodovali steblo.

– Olesenelih stebel ne tolčemo na konceh s kladivom, temveč spodnjih nekaj centimetrov zarežemo z ostrim nožem, kot bi želeli steblo razpoloviti. Tako bomo povečali površino, kjer tkivo vpija vodo.

Vrhunski strokovnjaki svetujejo:

Nekatere rastline, ki imajo v steblih mleček ali posebno sestavo tkiva, bomo pripravili za dolgo cvetenje v vodi s tem, da bomo sveže prirezani konec stebla potopili v vrelo vodo. Tako bomo zaprli tkivo na njegovem koncu.

prejšnji članek
Ali veste, koliko denarja v življenju porabite zaradi menstruacije?
Zdravje
Ali veste, koliko denarja v življenju porabite zaradi menstruacije?
naslednji članek
Gorski zdravnik v resnici raje igra golf
Svet slavnih
Gorski zdravnik v resnici raje igra golf
#nasazenazenska
nasazenazenska